Veilig hardlopen met je hond: experts over het verschil in rassen en het belang van het juiste materiaal
Dat sporten goed is voor je gezondheid, hoeven we je niet te vertellen, maar kun je het ook koppelen aan iets praktisch? Je hond uitlaten, bijvoorbeeld. Wij vroegen experts of het een goed idee is om te hardlopen met je hond en hoe je dat het beste doet. ‘Je zult steeds je trainingsschema moeten aanpassen aan je hond.’
Alle honden zijn verschillend, dus wat voor de ene hond slechts een opwarmertje is, kan voor de andere vermoeiend of zelfs gevaarlijk zijn. Van afstanden en pauzes tot het juiste materiaal: wij stelden een korte gids samen zodat je veilig kunt gaan hardlopen met je hond.
Kunnen alle hondenrassen mee hardlopen?
‘Sport- en herdershonden zijn meestal het energiekst’, klinkt het bij Royal Canin. ‘Dat maakt labradors en bordercollies goede hardloopmaatjes. Bij brachycefale rassen ligt dat anders. Voorbeelden van brachycefale honden zijn mopshonden, boxers, Franse en Engelse buldoggen en bostonterriërs. Door de vorm van hun hoofd, snuit en keel stoten ze sneller op hart- en ademhalingsproblemen.’
Ook grootte is een factor die je het beste in rekening neemt. Sommige grote hondenrassen, zoals de Duitse dog, newfoundlander of leonberger, zijn gevoelig voor gewrichtsproblemen, ook op volwassen leeftijd. Met hen leg je beter geen te grote afstanden af, vertelt dierenverzekeraar SantéVet.
Hoewel alle honden fysieke beweging nodig hebben om gezond te blijven, houden sommige rassen meer van rennen dan andere, zoals de labrador, bordercollie, teckel, weimaraner, jackrussell, dalmatiër, Australische herder, Duitse herder en husky’s.
Waar houd je het beste rekening mee?
Allereerst de leeftijd. Met een te jonge hond gaan hardlopen kan schade veroorzaken die op termijn tot pijnlijke gezondheidsproblemen leidt. Bij jonge puppy’s kunnen de spieren, botten en gewrichten zulke grote inspanning niet aan, zelfs niet op korte afstanden. En hoewel de meningen variëren – tussen 18 maanden tot twee jaar voor grote rassen – zijn alle dierenartsen het erover eens dat hardlopen met een hond jonger dan een jaar een slecht idee is. Hetzelfde geldt voor oudere honden, die vaak zo loyaal en enthousiast zijn dat ze hun eigen fysieke grenzen negeren om hun baasje bij te houden.
Ook de weersomstandigheden zijn belangrijk wanneer je wilt joggen met je hond. Zo laat je je hond het beste thuis bij hittegolven of op vriesdagen. ‘Neem je hond enkel mee op dagen met een gematigde temperatuur. En houd ook rekening met het terrein. Honden rennen liever op bospaden en onverharde wegen. Asfalt is eigenlijk te hard en wordt bovendien onaangenaam heet tijdens de zomermaanden. Is het warmer dan 20°C, stel je hardloopsessie dan uit tot het koeler is. Het laatste wat je wilt is dat je hond een zonnesteek oploopt, want dat kan fataal zijn’, waarschuwt Decathlon.
Net als mensen moeten honden hun hardloopinspanningen geleidelijk aan opbouwen. Iemand die nog nooit gejogd heeft, kan het beste niet meteen een marathon lopen, en hetzelfde geldt voor je hond. ‘Begin vooral rustig’, adviseert het team van Royal Canin. ‘Houd een tempo aan waarbij jij en je hond nog kunnen communiceren, bekijk per week of het wat sneller en verder kan en vergeet geen rustdagen in te lassen.
Tenslotte is ook het tijdstip van je loopsessie van belang. Om maagkantelingen te voorkomen raden dierenartsen aan niet te hardlopen met je hond als het dier net veel gegeten of gedronken heeft.
Hoe bepaal je de afstand die je samen aflegt?
‘Gemiddeld kan een getrainde, fitte en gezonde hond zeven tot acht kilometer hardlopen. Afhankelijk van het weer, het terrein en de conditie van je hond kan de duur oplopen tot zo’n twee uur’, klinkt het bij expertisecentrum Bulle Bleue.
Welk materiaal kies je?
‘Halsbanden worden sterk afgeraden. Meestal is een simpel harnas van goede kwaliteit voldoende. Voor lange afstanden, zoals halve marathons, raden we een anti-trek harnas aan’, aldus Bulle Bleue. ‘Je kunt ook kiezen voor een speciale cani-hike hondenlijn, die zijn net iets soepeler en bieden wat meer lengte.’
Wil je aan canicross doen in plaats van gewoon een eindje te gaan joggen? Dan luidt de aanbeveling van Decathlon: koop een harnas afgestemd op de lichaamsbouw van je hond, een speciale riem die jouw eigen rug beschermt en een trekkoord met een ingebouwde schokdemper. Ook investeer je het beste in een hondenlijn met een handvat, om zo je hond makkelijker te beheersen wanneer je wilt stoppen en vertrekken.
En wat dan met ‘vrij’ lopen, zonder leiband? ‘Wil je gaan hardlopen met je hond zonder hondenlijn, ga dan eerst na of hij een sterk jachtinstinct heeft’, raadt Royal Canin aan. ‘Husky’s, windhonden en vizsla’s zijn actieve rassen en kunnen uitstekende hardloopmaatjes zijn, maar ze hebben soms ook een sterk jachtinstinct. Als dat zo is, kun je ze beter aan de lijn houden, vooral op onbekend terrein. Het laatste wat je wilt is dat je trouwe viervoeter achter een geur aangaat en je hem niet meer kunt terugvinden.’
Wanneer moet je pauzes inlassen?
‘Je zult steeds je trainingsschema moeten aanpassen aan je hond’, klinkt het bij Maxizoo. Zij moedigen joggers aan om hun tempo en route aan te passen aan hun viervoeter, in plaats van andersom. ‘Wees ook aandachtig voor tekenen van overbelasting. Hijgt hij zwaar en aanhoudend? Slentert hij of zie je ingetrokken lippen? Weigert hij om verder te gaan? Dat zijn allemaal tekenen dat je dringend moet pauzeren. Op korte termijn voorkom je zo blessures, maar zo zorg je er ook voor dat je hond de loopsessies leuk blijft vinden op lange termijn.’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier