Abbey road: langs bier en rivier in Orval en de Gaume

Chassepierre © Getty Images

Natuur of cultuur: in Orval en – bij uitbreiding – de Gaume hoef je niet te kiezen. De regio biedt immers de gulden middenweg. Perfect dus voor een weekendje opladen.

Orval doet misschien een enthousiast belletje rinkelen bij bierdrinkers maar de streek rond de cisterciënzerabdij heeft meer te bieden. De Gaume hoort met stip bij de mooiste regio’s van Wallonië. Heerlijke landschappen, historische must-sees en lekker tafelen: je zou voor minder plannen maken voor een weekendje weg. Tips voor een driedaagse trip.

First things first: Orval en Val d’Or

Het zou sneu zijn om het leukste voor het laatste te houden (en er dan misschien niet meer aan toe te komen). Behalve om de rijke geschiedenis en architectuur zijn de monniken van Orval wereldvermaard om hun trappistenbier. Start je trip dus met de schitterende site van de twaalfde-eeuwse abdij Notre-Dame d’Orval. Deze parel ligt op slechts een halfuurtje rijden van het meer platgetreden Bouillon. De ruïnes van de oude abdij en de legende van de Mathildebron (de oorsprong van het logo van het Orval-bier) geven Gothic novel-vibes. Je kunt ook het nieuwe kloostermuseum bezoeken of een voorraadje inslaan in de shop. 

Orval en de Gaume
Ruïnes van de oude abdij van Orval © Getty Images

Vervolgens is het tijd om de benen te strekken: de luswandeling Val d’ Or is een wandelroute van elf kilometer langs bossen en rivieren met fantastische panorama’s. Beloon jezelf, terug bij de abdij, met die welverdiende Orval bij brasserie A l’ange gardien. Tip: dit is de enige plaats waar je het bier met groen label en een lager alcoholpercentage kunt proeven dat speciaal voor de monniken wordt gebrouwen. Er staan ook (gerechten met) Orval-kaas op de kaart.

Provençaals tintje in Chassepierre en Torgny 

Nabij Orval pronken twee van de ‘Mooiste Dorpen van Wallonië’. Aan de oever van de Semois ligt Chassepierre, dat jaarlijks kunstenaars van over de hele wereld aantrekt tijdens het straatkunstenfestival. Maar ook op een doordeweekse dag is het de moeite om op een ochtend af te zakken naar het charmante, gezapige dorpje en een ommetje te maken door de smalle straten langs de karakteristieke huizen. 

Chassepierre
Chassepierre © Getty Images

Het tweede ‘Mooiste Dorpje’ is meteen ook het meest zuidelijke van België: Torgny. Op een zonnige dag kun je je hier dankzij de wijnranken (het microklimaat maakt hier wijnbouw mogelijk) en de pittoreske architectuur plots even in de Provence wanen. Bij wijndomein Poirier du Loup valt er lokale wijn uit te testen en bij te leren over de wijnproductie in deze streek.

Brei er, om je stappenteller tevreden te stellen, nog een wandeling aan op de archeologische site van Montauban, met een bezoek aan het Lapidair Museum. De route leidt je elf kilometer lang langs bossen en rotsen door de ruïnes in de prachtige vallei, met de legende van De Vier Heemskinderen in het achterhoofd. Avontuurlijker gestemd of vraagt het weer erom, dan kun je natuurlijk ook de kajak over de Semois nemen vanuit Chiny en zo de gevarieerde natuur ontdekken.

Van roche en rocher tot feeënpad

Heb je nog een extra dagje veil, dan kun je bijzondere natuurgebied La Roche à L’Appel in het bos van Muno aan je programma toevoegen. Er zijn twee wandelpaden die je tot op 360 meter hoogte brengen voor een topzicht over de Ardense bossen. Meer geïnteresseerd in het panorama over de Semois en zijn meanders, dan is Rocher du Hat misschien meer je ding. Vanuit Chiny is het een luttele vijf kilometer naar het uitkijkpunt. 

Orval en de Gaume
Pont Saint-Nicolas over de Semois in Chiny © Getty Images

Hoe het zat met die feeën? Voor de kinderen in het gezelschap is het feeënpad naar Trou des Fées een leuke manier om de Gaume te verkennen. Het anderhalve kilometer lange parcours vertrekt vanaf de parking bij Croix-Rouge in Virton en loopt via rotsformaties en negen ludieke uitdagingen. Leent het weer zich ertoe dan kun je de dag afsluiten met een picknick with a view bij het meer van de Vierre in Suxy.

Heeft de Gaume intussen je hart veroverd en wil je nog eens terugkeren? Dan is de pittige meerdaagse in de Transgaumaise, een aanrader. De wandel- en fietsroute van 140 kilometer vertrekt vanuit Virton en kun je in verschillende etappes afwerken. Je verkent onderweg de mooiste natuurgebieden van de regio en doorkruist heuvelachtige landschappen, bossen en pittoreske dorpjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier