‘Strijd tegen genitale verminking in België nog niet gestreden’
“De strijd tegen vrouwelijke genitale verminking in België is nog niet gestreden.” Dat stelt GAMS België (Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking), een vzw die al twintig jaar voor de totale afschaffing van genitale verminking ijvert.
GAMS pleit ervoor om de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking (VGV), waarbij de externe vrouwelijke geslachtsorganen gedeeltelijk of volledig worden verwijderd, verder op te voeren.
“Bij genitale verminking denken mensen nog altijd aan landen in Sub-Sahara-Afrika, maar ook in ons land leven veel genitaal verminkte vrouwen en meisjes”, zegt Katrien De Koster, coördinatrice bij GAMS. Het zou dan vooral gaan om vrouwen en meisjes die geïmmigreerd zijn vanuit landen waar deze praktijken nog voorkomen.
“Concrete cijfers zijn moeilijk te geven, omdat die constant veranderen in functie van de migratiestromen”, stelt De Koster. “Maar in het licht van de recente migratiegolf, verwachten we wel dat het aantal de hoogte in zal gaan.”
Ook in België
De vereniging benadrukt dat VGV ook op Belgische bodem wordt uitgevoerd: “Bewijzen zijn er niet, maar uit bevragingen bij gynaecologen, urologen en andere medische professionals blijkt wel dat er ouders zijn die vragen of de procedure op hun dochter kan worden uitgevoerd. Bovendien weten we zeker dat het in Frankrijk en Groot-Brittannië gebeurt. Dan zou het naïef zijn om te denken dat dat in België niet het geval is”.
GAMS wil de strijd tegen VGV daarom verder opvoeren. Sinds 2001 kan iedereen die in ons land VGV uitvoert, vergemakkelijkt of bevordert veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar, maar dat alleen is volgens De Koster niet voldoende: “Het is goed dat de wet er is, maar om het probleem volledig uit te roeien moeten we blijven inzetten op sensibilisering op alle niveaus, van de migrantengemeenschappen tot medische professionals.”
De Koster benadrukt tenslotte dat we daarbij ook “in eigen boezem moeten kijken”. “VGV is niet enkel een zaak van de allochtone gemeenschap. Zo merken we dat steeds meer Belgische vrouwen om cosmetische redenen een correctie van de schaamlippen laten uitvoeren. Ook dat zien wij als een vorm van genitale verminking.” (Belga)
Eerder bewees GAMS al dat vrouwenbesnijdenis ook een mannenzaak is. Herlees hier. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier