Mancipation, of waarom feminisme ook een mannenzaak is

30/01/16 om 09:04 - Bijgewerkt op 16/11/16 om 11:45

Het woord 'feminisme' blijft erg veel weerstand oproepen. Hoe hard we het bij Knack Weekend ook proberen: wij begrijpen dat niet goed. Gendergelijkheid is namelijk ook voor mannen een goede zaak. Jij bent sceptisch? Lees dan vooral verder.

Mancipation, of waarom feminisme ook een mannenzaak is

© iStock

Woorden als seksisme, feminisme en gendergelijkheid maken veel weerbarstigheid los. Dat bewezen net nog verschillende Facebook-reacties op een hier eerder gepost filmpje over seksistische reclame. Volgens verschillende van onze volgers zijn feministen verwende en nodeloos kwade vrouwen die niet beseffen hoe goed ze het hier hebben. Lees vooral even mee:

Mancipation, of waarom feminisme ook een mannenzaak is

© .

Mancipation, of waarom feminisme ook een mannenzaak is

© .

Er heerst dus nog veel onbegrip, maar dat komt volgens ons vooral door onwetendheid. Gelukkig zijn er ook Facebook-gebruikers die wel weten wat feminisme inhoudt:

Mancipation, of waarom feminisme ook een mannenzaak is

© .

Het feminisme streeft, zoals deze volger al stelde, naar een gelijke behandeling voor alle geslachten, op alle vlakken. Zo simpel is het. Voor een diepere analyse van het begrip verwijzen we je graag door naar een vorig artikel. Hier vertellen we je waarom ook mannen goed af zijn met meer gendergelijkheid.

Iedereen feminist

Mancipation, of waarom feminisme ook een mannenzaak is

© .

Feministen hebben de laatste jaren ingezien dat ook mannen gediscrimineerd kunnen worden op basis van hun geslacht. Wanneer ze zich bijvoorbeeld kwetsbaar opstellen, worden ze algauw bekroond met de titel 'verwijfd' of vinden hippe marketingbureaus concepten als de 'metroseksueel' uit. Het wegwerken van de veroordeling van wat niet binnen het typisch genderplaatje past, is het grootste agendapunt van het hedendaags feminisme. Ook wanneer het over mannen gaat.

Ben jij tegen discriminatie en voor de gelijke behandeling van elke mens? Dan ben je in wezen een feminist, of je dat woord nu leuk vindt of niet. Stop dus even met zeuren over behaarde vrouwen met een te sterk ontwikkeld gevoel voor drama en lees waarom feminisme ook voor mannen een nuttige zaak is.

1. Ook mannen verdienen tijd met hun gezin

Na het heen-en-weergeroep over ploetermoeders vorig jaar, maakte De Morgen-journalist Maarten Rabaey (een man!) duidelijk dat ook vaders graag wat meer tijd met hun gezin doorbrengen, maar dat ze daarin door de maatschappij worden tegengewerkt. Een feminist wil niet liever dat een vader die gewenste tijd krijgt. En, nee: niet alleen omdat de vrouw zo meer ruimte zal hebben om haar eigen carrière uit te bouwen, maar vooral omdat ook een vader quality time met zijn gezin verdient.

Als vrouwen vijftien weken thuis mogen/moeten blijven voor de geboorte van een nieuw kind, waarom mannen - en trouwens alle mogelijke geslachten tussen die twee uitersten in - dan niet? Een groot deel van de ongelijkheid in huishoudens en op de werkvloer begint bij dit verschil in verloven. Na drie maanden sluipt er een vast stramien in de taakverdeling binnen een gezin en krijg dat er maar eens uit.

Mannen die vandaag ouderschapsverlof willen opnemen, worden vaak met een schuin oog bekeken. Niet meer van deze tijd, vindt het feminisme.

2. Ook mannen kunnen slachtoffer zijn

Wie aan seksisme denkt, denkt vaak aan vrouwen als slachtoffers. Toch worden ook er mannen geobjectiveerd in reclameboodschappen. Toch worden er ook mannen mishandeld door de vrouwen waarmee ze getrouwd zijn. Toch worden er ook mannen seksueel misbruikt. Geen enkele feminist zal zich verkneukeld in de handen wrijven om die feiten, integendeel.

Het grote probleem is dat mannen dergelijke misdaden veel minder aangeven. Deels omdat slachtoffer zijn (en zeker van een vrouwelijke dader) als 'zwak' bekend staat. Feministen weten dat dit onzin is. Ook mannen hebben soms te lijden onder seksisme en dat is evenmin goed te praten als wanneer vrouwen daar het object van zijn.

3. Ook mannen mogen buiten het genderhokje kleuren

Van "Jongens wenen toch niet?" tot "Jij gilt als een meisje": al van jongs af aan krijgen onze zonen seksistische ideeën ingeprent. Niet onlogisch, want onze maatschappij zit vol genderstereotyperingen. Maar het zorgt er wel voor dat de mannen die uit deze jongens voortkomen ervan overtuigd zijn dat bepaalde handelingen vrouwengedrag zijn en dus absoluut te mijden.

Ook bepaalde beroepen dragen een seksistische stempel. Dat het feminisme vindt dat vrouwen bouwvakker of ingenieur mogen worden, wist je al, maar ook dat diezelfde filosofie pleit voor mannelijke kleuterleiders, verplegers en schoonmakers?

Een laatste voorbeeld voor de fanatiekelingen: vrouwen mogen een broek dragen, maar mannen geen rok. Bekijk het rationeel en je ziet dat dit vestimentair voorschrift nergens op slaat. De culturele conventie heeft geen enkele logisch doel behalve een onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Volgens verwoede feministen zou kledij geen gendergerelateerde aangelegenheid mogen zijn, net zoals kapsels of het al dan niet dragen van make-up.

4. Het is goed voor de sfeer

Tal van studies hebben al aangetoond dat de sfeer in omgevingen waar gelijkheid heerst, op alle vlakken beter is. Zo bleek dat er minder depressies voorkomen in landen waar de gendergelijkheid groot is. Minder onder vrouwen, maar ook minder onder mannen.

Een andere studie wees dan weer uit dat koppels waarbij de man en vrouw evenveel werken in het huishouden ook een bevredigender seksleven hebben. Als de vorige argumenten je dus nog niet konden overtuigen, laat het dan dit zijn. Want mannen, die worden toch allemaal gedreven door hun onderbuik? (Of is er dan toch echt een verandering in ons denken nodig?)

"We shouldn't be afraid of the word 'feminist,' men and women should use it to describe themselves anytime they want." - Canada PM Justin Trudeau

Geplaatst door AJ+ op vrijdag 22 januari 2016

Lees meer over:

Onze partners