Rushemy Botter, student aan Antwerpse Modeacademie, showt op New York Fashion Week: ‘ik wil de wereld veroveren’.

© Eva Al Desnudo voor Rushemy Botter

De Antwerpse modeacademie is een broeihaard voor internationaal talent. Dat werd nog maar eens duidelijk toen de 30-jarige modeontwerper Rushemy Botter zijn collectie mocht voorstellen tijdens de VFILES show op New York Fashion Week.

Rushemy Botter begint binnenkort aan zijn laatste jaar aan de Antwerpse modeacademie. De Nederlander gaat zonder twijfel een mooie toekomst tegemoet want het bekende modeplatform VFILES selecteerde zijn collectie uit honderden inzendingen en nodigde hem uit om zijn collectie te tonen op New York Fashion Week. Voor Botter was het een droom die werkelijkheid werd. “New York Fashion Week heeft heel wat deuren geopend.”

Hoe heb je je eerste New York Fashion Week ervaren?

Botter: “Het was echt tof en alles is heel goed verlopen. Toen ik mijn eerste show deed op de academie ging ik ervan uit dat niks mis kon gaan, maar er liepen wel een aantal zaken fout. Voor de presentatie op New York Fashion Week ging ik veel bedachtzamer te werk en alles is vlekkeloos verlopen. We waren ook constant met de show bezig. Elke dag gingen we om 10u ’s morgens naar de studio om pas om 23u ’s avonds terug naar het hotel te gaan. Het was veel en hard werken maar tegelijkertijd ook genieten.”

Je werd begeleid door onder meer Naomi Campbell, Jerry Lorenzo, Young Thug & Mel Ottenberg, de stylist van Rihanna. Hoe verliep die samenwerking?

Botter: “Ze kwamen af en toe langs in de studio om te praten over de collectie en om tips te geven over het vak. Met Jerry Lorenzo, de man achter ‘Fear Of God’, klikte het meteen. Het was net alsof ik met een vriend sprak. Mijn ontmoeting met Naomi Campbell was eerder zakelijk en wat oppervlakkig, maar het was wel leuk om haar te ontmoeten. Mel Ottenberg heeft me ook heel wat tips gegeven over hoe het er in het vak zelf aan toe gaat.

Ze verwachten dat ik snel ga doorbreken maar dat valt natuurlijk nog af te wachten

Young Thug heb ik pas de laatste dag zelf leren kennen en dat was ook een heel fijne ervaring aangezien hij een van mijn grote idolen is zowel op modevlak als op muzikaal vlak.”

Hoe was de feedback op je collectie?

Botter: “Heel erg goed. Iedereen was vol lof. Ze waren ook enthousiast over de manier waarop ik denk en hoe ik concepten vertaal in kleding. Ze verwachten dat ik snel ga doorbreken maar dat valt natuurlijk nog af te wachten.”

Rushemy Botter, student aan Antwerpse Modeacademie, showt op New York Fashion Week: 'ik wil de wereld veroveren'.
© Vogue Runway via Rushemy Botter

Welk moment is je het meest bijgebleven?

Botter: “Toen Young Thug zich op de catwalk begaf om een van de modellen te stylen.”

Wat ging er door je heen op dat moment?

Botter: “Veel herinner ik er mij niet meer van. Ik was helemaal in shock. Na de show vroeg ik aan zijn styliste waarom hij dat gedaan had. Ze vertelde me dat hij zo zijn respect wou uiten omdat hij een kledingstuk van mijn collectie mocht aandoen tijdens die avond. Het was een heel mooi gebaar en het heeft me heel wat persaandacht opgeleverd.”

Hoe voelt het om viraal te gaan?

Botter: “Bizar. Het is een heel raar gevoel om wakker te worden en te beseffen dat het halve internet je heeft gezien (lacht). Het is geen droom maar wel iets waar ik al eens had over nagedacht en nu is het realiteit geworden.”

Je haalde inspiratie uit een Nieuw-Zeelandse bende genaamd Mighty Mongrel Mob voor je collectie. Waarom precies die bende?

Botter: “Ik heb ooit een documentaire gezien over de Mighty Mongrel Mob en hun manier van denken intrigeerde me dus ben ik dieper gaan graven. Ze staan bekend als een hele gewelddadige bende maar als je verder kijkt dan hun imago en hun uiterlijk, zie je dat ze een heel groot hart hebben. Ze vormen een soort ’tribe’ en ze beschermen elkaar eigenlijk tegen de samenleving waar ze lijnrecht tegenover staan. Ik heb tonnen respect voor het feit dat ze zo hard achter hun eigen waarden en normen staan. Als iets mij emotioneel raakt, dan verwerk ik dat vaak in mijn kleding. Daarom heb ik banners en patches ontworpen met mijn eigen waarden en normen erop om ook een soort ’tribe’ te creëren maar dan vanuit mijn manier van denken.”

Ik heb banners en patches ontworpen met mijn eigen waarden en normen erop om ook een soort ’tribe’ te creëren maar dan vanuit mijn manier van denken.

Je collectie heeft ook een activistisch aspect. Vind je het belangrijk om een statement te maken?

Botter: “Ik begin niet aan een collectie met die gedachte, maar als je de kans krijgt dan moet je die zeker benutten. Ik ben van nature een activistisch persoon dus heb ik dat aspect van mijn persoonlijkheid in de collectie verwerkt zonder dat ik er bij stilstond.”

Wat mij fascineert aan je collectie is het feit dat je speelt met de gendernormen. Is genderloze kledij de toekomst volgens jou?

Botter: “Het zit wel in de lift denk ik. Ik koop al lang vrouwenkledij, als ik een vrouwenjas mooi vind, dan koop ik die gewoon. Beroemdheden zoals Young Thug en Jaden Smith die vaak vrouwenkledij kopen en die heel populair zijn bij de jeugd, kunnen er zeker voor zorgen dat het taboe rond genderloze kledij in onze samenleving verdwijnt.”

Rushemy Botter en zijn vriendin Lisi Herrebrugh
Rushemy Botter en zijn vriendin Lisi Herrebrugh © Sean Murray

Is Young Thug daarom een inspiratie voor je? Omdat hij durft zichzelf te zijn binnen de hiphopwereld die een heel mannelijk en stoer imago heeft?

Botter: “Ja, dat vind ik wel. Ik heb altijd vrouwelijke en elegante mannenkledij gemaakt en ik vind het heel inspirerend dat hij zichzelf durft te zijn in die wereld. Een ander voorbeeld daarvan is Kanye West. Iedereen in de hiphopwereld vond het aanvankelijk raar dat hij skinny jeans droeg, maar nu is dat heel normaal.”

New York Fashion Week kan je al van je bucket list schrappen. Welke droom wil je graag nog waarmaken?

Botter: “Wanneer ik afgestudeerd ben, wil ik een label starten met mijn vriendin die ook modeontwerpster is. Samen met haar wil ik de wereld veroveren. Ik weet dat dat heel groots klinkt, maar ik geloof wel dat het mogelijk is. New York Fashion Week is een eerste grote stap in de goeie richting en het heeft heel wat deuren geopend.”

Aäron Vanmaele

Rushemy Botter, student aan Antwerpse Modeacademie, showt op New York Fashion Week: 'ik wil de wereld veroveren'.
© –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content