Eerlijke én hippe mode kopen: hoe doe je dat?

Katrien Smets SS18 © gf

Trendanalist Lynsey Dubbeld en image consultant Claudia Hulshof geven concrete tips voor modefans die eerlijke en groene kleding willen dragen, maar niet goed weten waar te beginnen. Alle begin is moeilijk, maar met de wijze raad van deze Nederlandse experts, kent fair fashion geen geheimen meer.

Hoe begin je aan een kledingkast vol eerlijke mode?

‘De eerste stap is om voortaan eerlijke kleding te kopen. Bij deze kledingaankopen kunnen we er ook rekening mee houden dat het eerlijke gehalte van conventioneel katoen te wensen over laat. Geef dan ook eens biokatoen, hennep, biologisch linnen, bamboe of tencel een kans om door te dringen tot de kledingkast.

Verder kan je in winkels letten op een keurmerk zoals GOTs, dat betrekking heeft op de milieunormen én sociale omstandigheden in de kledingproductie. Zoek ook naar het logo van Max Havelaar voor fairtade katoen.

Het overzicht van partner brands op de websites van Fair Wear Foundation en Made-By laat zich ook lezen als een simpele shopgids. Op de website van Made-By is zelfs te zien hoeveel milieuvriendelijke stoffen en sociaal verantwoorde kledingfabrieken de aangesloten merken elk jaar gebruiken. Je kunt ook via beoordelingssites zoals GoodGuide of Rankabrand.nl opzoeken hoe verantwoord je favoriete mode-, sportkleding- en schoenenmerken zijn.

People Tree
People Tree© .

De tweede stap om je garderobe te verduurzamen, is door je sustainable style te ontwikkelen. Dat betekent kiezen voor slow fashion. Deze trend, die is ontstaan als reactie op de populariteit van fast fashion, kenmerkt zich door een tijdloos ontwerp voor een product van hoge kwaliteit dat lang kan meegaan. Slow fashion designers – zoals de Nederlandse Elsien Gringhuis, Monique van Heist en Sanne Jansen – hebben dan ook een voorkeur voor simpele silhouetten in basiskleuren. Die zijn eenvoudig te combineren met meer uitgesproken items die passen bij onze persoonlijke stijl.

Bij slow fashion labels zijn bovendien klassiekers te vinden die in bijna elke garderobe wel een plek verdienen. Zoals de Little Black Dress, het T-shirt, de jeans, de trenchcoat en het witte overhemd. Ben je onverbeterlijk trendverslaafd? Beperk modieuze aankopen dan tot accessoires waarmee basisitems geactualiseerd worden. Die uitdaging wordt makkelijker door te kiezen voor een item dat past bij je persoonlijke stijl in plaats van bij de laatste mode.’

Kan vintage ook gecategoriseerd worden als fair fashion?

‘Vintage is groen en dus goed voor het milieu. Het gebruik van tweedehands textiel verbetert echter niet automatisch de werk- en levensomstandigheden van kledingproducenten.’

Hoe weet je of iets écht eerlijke mode is en dus zowel groen als fair geproduceerd is?

‘Een aantal keurmerken, zoals GOTs en Max Havelaar, biedt betrouwbare informatie over de herkomst van de kleding.

Armed Angels
Armed Angels© .

Wil je het helemaal goed doen, zoek dan naar items die twee of meer duurzaamheidskeurmerken hebben, zoals Armed Angels, PeopleTree en Re-5. De kans op green washing is namelijk minimaal als er meerdere third party endorsements zijn. Ook merken die zijn aangesloten bij Fair Wear Foundation en Made-By worden gecontroleerd op hun duurzaamheid. Dat wil niet altijd zeggen dat alles 100% eerlijk is, maar wel dat er aantoonbaar inspanningen worden verricht om eerlijk te produceren – en dat er controle is op naleving van de arbeidsnormen.’


Is eerlijke mode duurder dan niet-duurzame alternatieven?

‘Biokatoen is tegenwoordig voor een habbekrats te vinden bij prijsvechters zoals Hema, C&A en H&M. Die schappelijke winkelprijzen zijn het gevolg van de grote afzet die deze multinationals katoenproducenten kunnen garanderen. Bovendien is het duurzame gehalte van dit soort goedkoper kleding beperkt, ook als het (deels) van biokatoen gemaakt is. Wat betreft klimaatneutraliteit, eerlijke lonen en fatsoenlijke werkomstandigheden kan het in de wereld van fast fashion namelijk nog wel een tandje duurzamer.

Écht duurzame modemerken kunnen qua prijs dan ook (nog) niet concurreren met fast fashion ketens en discounters zoals Zara en Zeeman. Maar dat heeft niet simpelweg te maken met de beperkte inkoopmacht van kleine en middelgrote modebedrijven. Ook de hogere kosten van milieuvriendelijke stoffen en eerlijke productiemethoden spelen een rol. Veel ecofashion labels kenmerken zich doorgaans door bijzondere productieprocessen: ambachtelijke naaitechnieken, productie in eigen land en vooruitstrevende designs maken hun collecties ingewikkelder en dus kostbaarder om te maken.

Azira
Azira

Maar is duurder ook onvoordelig? Wie bij de prijs van een kledingstuk rekening houdt met reële productiekosten en met de te verwachten levensduur, kan op de markt van sustainable fashion zeker koopjes scoren. Een product van goede kwaliteit lijkt in eerste instantie misschien prijzig, maar als het lang gedragen kan worden, komt het voor de consument op lange termijn toch voordelig uit.

Er zijn tegenwoordig allerlei eerlijke en groene kledingstukken op de markt, eigenlijk in variërende prijsklassen. Alleen écht duurzame merken kunnen doorgaans niet concurreren met de prijs van fast fashion.’

Eerlijke mode heeft nog vaak een geitenwollensokkenimago. Waar vind je echt hippe groene kledij?

Eerlijke kleding is te vinden bij allerlei gespecialiseerde winkels en webstores, zoals bij Zady.com, F.A.A.M., Supergoods, Harvest Club, watMooi.nl en Goodfibrations.nl. Zelfs een bekende website zoals Wehkamp heeft een fair fashion boutique. En de internationale webshop Yoox heeft een speciale afdeling met duurzame mode, Yooxygen. Echte designer mode van eerlijke makelij is te vinden bij Stella McCartney.

Hoe kan je persoonlijke stijl en fair fashion hand in hand laten gaan? En hoe weet je wat bij jou past?

Eerlijke én hippe mode kopen: hoe doe je dat?

Goedkope kleding die we na een paar keer dragen alweer weggooien, een overvolle garderobe vol met ongedragen items, een koopverslaving aan steeds wisselende modetrends. Dat is allemaal niet zo duurzaam. Slow fashion en investment dressing bieden duurzame, stijlvolle alternatieven. Kort gezegd geef je bij zo’n manier van shoppen voorrang aan producten die met aandacht en zorg worden gekocht, die als schatten worden gekoesterd en die – daardoor – lang meegaan.

Investment dressing wordt makkelijker door te kiezen voor een item dat past bij je persoonlijke stijl in plaats van bij de laatste mode. Persoonlijke stijl heeft te maken met kleuren die bij je (huid en haar) passen, silhouetten die bij je lichaamsvorm passen en materialen die je lichaamsbouw flatteren. Als je eenmaal je persoonlijke stijl kent, weet je in welk type kleding je je prettig voelt en zal je minder miskopen doen. Op die manier kan je kleding in je garderobe makkelijker combineren. Als je vanuit deze persoonlijke stijl gaat winkelen én dan kiest voor eerlijk gemaakte items, komt een frisse, eerlijke en fraaie garderobe binnen handbereik. Daarom hebben we de eendaagse training Sustainable Style ontwikkeld om ecofashionista’s in spe hierbij te helpen.

Wat denken jullie van initiatieven zoals H&M Conscious?

Het is heel belangrijk dat grote spelers zoals H&M, C&A, Zara, Puma en Nike bezig zijn met duurzaamheid, omdat zij een enorme inkoopmacht hebben en dus veel invloed kunnen uitoefenen op de arbeidsomstandigheden en milieuvriendelijkheid van de mode-industrie. Zo zijn C&A en H&M al jarenlang de grootste afnemers van biokatoen ter wereld. Tegelijkertijd kunnen fast fashion ketens nog wel extra stappen zetten richting verduurzaming. Zo zijn voor de Conscious Collection relatief groene materialen gebruikt, zoals gerecyclede polyester, maar daardoor is er nog geen sprake van eerlijke productie.

Over ‘Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland’


Het eerste boek over Nederlandse initiatieven om de modewereld – en daarmee onze kledingkast – groener en eerlijker te maken. Dat is ‘Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland’, het boek waarin trendanalist Lynsey Dubbeld alles vertelt over actuele ontwikkelingen in sustainable fashion. Van milieuvriendelijke stoffen en fairtrade productiemethoden tot textielrecycling, andersconsumeren en slow fashion.

‘Mode voor morgen’ maakt duidelijk dat voor een milieu- en mensvriendelijke kledingkast meer nodig is dan een biologische, eerlijke productiewijze. Duurzaamheid speelt ook een rol bij het ontwerpen, dragen en afdanken van een outfit. Het goede nieuws: steeds meer ontwerpers, winkels en maatschappelijke organisaties zijn bezig om de modewereld groener en eerlijker maken. En fair trade keurmerken, recyclingprogramma’s, textielsorteerderijen, sociale werkplaatsen, kledingruilfeesten en vintagewinkels maken het steeds makkelijker om de garderobe te verduurzamen. Naast uitgebreide achtergrondinformatie over dit soort initiatieven bevat ‘Mode voor morgen’ ook fotoreportages, praktische tips en een simpel stappenplan voor een groene garderobe.

‘Mode voor morgen’ is een must-read voor consumenten die een bewuste keuze willen maken voor kleding die past bij de mode van nu en zich tegelijkertijd bekommeren om de wereld van morgen.


Kijk voor meer informatie en bestellen op de site van ‘Mode voor morgen‘.


Over ‘Signalen. Kledingstijl op je werk’


In haar boek ‘Signalen. Kledingstijl op je werk’ laat image consultant Claudia Hulshof hoe je er op je mooist uitziet, hoe je kledingstijl je zelfvertrouwen kunt vergroten en hoe de juiste outfit helpt om effectiever te zijn op je werk.

Tegenwoordig kan en mag alles, in onze kleding. Alle taboes zijn inmiddels wel beslecht, ‘je mag jezelf zijn.’ Dit levert echter minstens zoveel problemen op dan het oplost. Want modetrends leren je niet wat dat is, jezelf zijn in je kleding, en stylisten en modebladen leren je niet hoe je een persoonlijke en zakelijke kledingstijl ontwikkelt die bij jou past.

In het boek ‘Signalen’ neemt Claudia Hulshof je mee in de gedetailleerde zoektocht naar een eigen kledingstijl, rekening houdend met type lichaam, karakter, branche en positie op de werkvloer.

Je leert jouw inhoud te onderstrepen door de vorm aantrekkelijk te maken. Ontdek hoe je door kleur-, vorm- en stofgebruik invloed uitoefent op hoe je overkomt.

‘Signalen’ is een must-have voor iedereen die zijn of haar kwaliteiten in de kijker wil zetten en effectiever wil opereren door stijlvol aan het werk te gaan.


Kijk voor meer informatie en bestellen op claudiahulshof.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content