‘De Harvey Weinstein van de modewereld’: valt het doek voor omstreden fotograaf Terry Richardson?

© Reuters
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

Uitgever Condé Nast, bekend van onder meer de internationale Vogue-edities en Vanity Fair, zal de omstreden fotograaf Terry Richardson niet langer inhuren. Dat meldt The Daily Telegraph dinsdagavond. Richardson wordt al jaren beschuldigd van seksuele intimidatie.

De Telegraph kreeg een interne email van de vice-presidentJames Woolhouse van Condé Nast aan alle landendirecteuren in handen. ‘Ik schrijf u over een belangrijk onderwerp. Condé Nast wil niet langer met de fotograaf Terry Richardson werken. Fotoshoots die reeds zijn afgesproken of shoots die al gedaan maar nog niet gepubliceerd zijn, moeten stopgezet en door ander materiaal vervangen worden’, klonk het in de email.

Terry Richardson wordt al vijftien jaar beschuldigd van seksuele intimidatie tijdens fotoshoots. Hij zou zijn modellen en team terroriseren en op ongepaste wijze benaderen en de manier waarop hij telkens over de schreef ging was een publiek geheim dat tot nu toe steeds getolereerd leek, op enkele spelers als Target en H&M na – die besloten in 2013 de fotograaf van hun contactenlijst te schrappen. Het leek alsof de industrie bereid was een oogje dicht te knijpen voor het seksuele geweld zolang ze zijn naam maar onder shoots konden printen. Sterker nog: New York Magazine publiceerde drie jaar geleden nog een profiel van de beroemde en beruchte fotograaf met de titel ‘Artist or Predator’.

Schering en inslag

Het geval Richardson doet sterk denken aan het schandaal rond Harvey Weinstein in Hollywood, maar net als Weinstein is Richardson slechts het gezicht van een diepgeworteld probleem in de industrie. De voorbije weken verzamelde het voormalige model Cameron Russel bij haar collega’s verhalen van seksueel geweld tijdens castings en shoots die ze vervolgens online plaatste onder de hashtag #MyJobShouldNotIncludeAbuse. Ook Christy Turlington liet vorige week nog optekenen dat seksueel geweld en mishandeling schering en inslag zijn in de mode-industrie.

Modellen worden nog al te vaak als een stuk vlees in plaats van mensen gezien, maar gelukkig gaan er het laatste jaar steeds meer stemmen op die schreeuwen om meer rechten voor deze meisjes.

‘Hij is een kunstenaar’

De reactie van Condé Nast is laat, maar zal ongetwijfeld impact hebben. De uitgever is zowat de grootste speler in de modebladenindustrie, en hoewel de Amerikaanse editie al jarenlang geen beelden van hem meer bestelde gingen de Franse en Britse zusterbladen nog wel met hem in zee. Het bannen van de naam Terry Richardson uit de credits van Vogue en Vanity Fair is ongetwijfeld een streep door de rekening van de fotograaf, en een krachtig signaal waar andere publicaties zich ongetwijfeld mee zullen willen associeren.

Richardson reageerde op het nieuws door toe te geven dat zijn controversiële werkwijze eruit bestaat op een expliciet seksuele manier met modellen om te gaan. Zijn woordvoerder verwijst naar het feit dat Richardsons foto’s seksueel getint zijn. ‘Hij is een kunstenaar die bekend staat voor zijn expliciet seksuele werk, dus veel van zijn professionele interacties met modellen waren seksueel en expliciet van aard, maar alle modellen stemden daarin toe’, aldus de woordvoerder tegen de Telegraph.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content