Personal trainer uitgetest: ‘Blijven lachen, ook al staat het huilen je nader’
Sporten is gezond, of dat wordt toch beweerd. Omdat ik mijn ondernemingslust bewaar voor minder actieve zaken, besliste ik mijn sportieve lot in handen van een personal trainer te leggen.
Er zijn verschillende redenen waarom mensen een personal trainer nemen in plaats van zelf aan de slag te gaan in de fitness. Voor mij was de reden simpel: ik bezit geen wilskracht en heb iemand nodig die me een schop onder mijn nog niet zo welgevormde achterste geeft. Bovendien had ik tijd stilgezeten na een operatie en voelde ik mijn conditie in een razendsnel tempo achteruitgaan. Tijd om in te grijpen voor mijn lichaam volledig in bejaardenmodus sukkelde. Mijn droombeeld van bejaardenmodus dan – op cruise, onder een parasol – want de gemiddelde bejaarde is helaas fitter dan ik.
Doel voor ogen
Voor ik aan de work-outs begon vroeg mijn personal trainer Axelle, aka Axeela ‘The Lifting Lioness’, wat mijn doel was. Niet hijgend en kruipend de trappen kunnen op wandelen leek me een mooi startpunt, maar uiteindelijk hoopte ik echt fit te worden en daardoor met wat meer plezier te sporten. Of er ook kilo’s moesten verdwijnen? Dat mocht, maar het was niet mijn hoofddoel. Om gewicht te verliezen moet je namelijk ook aangepast eten, maar na enkele testmaaltijden – omelet met groenten tot ze mijn oren uitkwamen – besliste ik daar niet op te focussen.
50 Shades of Grey’-fans bekeken me plots met een schalkse grijns of veelzeggende knipoog.
Door te trainen met een personal trainer ontdek je spieren waar je het bestaan niet vanaf wist. Die ontdekking gaat gepaard met pijn, heel veel pijn. Het viel voor dat ik de dag na een training maar moeizaam op mijn stoel kon zitten of kermend de trappen op kroop. Maar no pain no gain zeker? Sommige sessies waren zo zwaar dat ik er blauwe plekken aan overhield. ’50 Shades of Grey’-fans bekeken me plots met een schalkse grijns of veelzeggende knipoog. Gelukkig went je lichaam na een tijd aan deze extreme uitdagingen en lukken de oefeningen na enkele weken al heel wat vlotter.
Blindelings vertrouwen
En voor de dagen waarop het niet gaat is er de personal trainer die geen gezeur tolereert en je toefluistert of roept dat je nu nog niet mag opgeven. En eigenlijk voelt dat best bevrijdend, iemand blindelings gehoorzamen. Ook al doet het pijn en wil je liever op de grond gaan liggen, de taak van een personal trainer is om te zorgen dat je jezelf weer omhoog hijst en dat gewicht nog maar eens de lucht in tilt.
Tip: blijven lachen, zeker wanneer het huilen je nader staat.
Mijn persoonlijke natuurlijke pijnstiller klinkt misschien wat alsof ik een griezelige cartoonfiguur ben, maar geloof me, het werkt: blijven lachen, zeker wanneer het huilen je nader staat. Het is een mix van zelfspot en oprechte blijheid omdat je dat gewicht telkens een beetje hoger kan tillen. Aangezien mijn reputatie nu toch al om zeep is, geef ik ook nog de tip mee om je in te beelden dat je een onverwoestbare superheld op missie bent. Je dagelijkse kantoorjob gaat voor een half uur de vergeetput in, dat kan ik je verzekeren.
Een ander voordeel aan trainen met een personal trainer is dat je blessures kunt vermijden. De trainers letten erop dat je de oefeningen op de juiste manier doet of geven alternatieve oefeningen wanneer ze toch te belastend blijken te zijn. Het blijft nuttig om te weten welke oefeningen je best kan vermijden en welke net goed zijn voor jouw rug, knieën, schouders, polsen of nek.
Checklist
Zorg dat je agenda afgestemd is op die van je personal trainer.
Het is belangrijk dat je jouw agenda gemakkelijk kan afstemmen op die van je personal trainer. Om echt effect te bekomen moet je minstens één keer per week met de trainer sporten en gedurende de rest van de week zelf ook voldoende bewegen in de fitness, op een looppiste of thuis. Daar knelde helaas het schoentje. Aangezien de fitness zich niet in de buurt bevond van de plaats waar ik de meeste uren per week spendeer (nee, niet de terrasjes van Antwerpen, maar mijn werk dus), was het een heuse uitdaging om er voldoende te geraken.
Denk dus na over de praktische kant van de zaak vooraleer je een abonnement neemt bij een fitness en een personal trainer inhuurt. Als het antwoord op de volgende vragen ‘ja’ is zou ik een personal trainer ten zeerste aanraden: Kan ik dit betalen? Kan ik er op tijd en stond geraken? Ben ik klaar om iemand volledig te gehoorzamen?
Praktisch: lagym.be, Riemstraat 37 – 2000 Antwerpen – Tel: 03 257 12 64 – Email: info@lagym.be p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier