Vis van de week: zeeduivel, heerlijk lelijk eendje
‘We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat we op ons bord willen en al de rest weggooien.’ Wij volgen het motto van de NorthSeaChefs en eten vandaag zeeduivel, een vis die er zo monsterachtig uitziet dat vissers hem vroeger overboord gooiden omdat ze dachten dat hij ongeluk bracht. Vandaag weten we gelukkig beter en staat zeeduivel bekend als delicatesse.
‘Onze vis is de lekkerste ter wereld, maar we kennen hem niet.’ Jammer, want onze Noordzee biedt een schatkist aan lekkers. Hoog tijd om daar verandering in te brengen en de consument bewust te maken van het rijke visaanbod in België, zo oordeelde tweesterrenchef Filip Claeys. Met zijn project NorthSeaChefs ijvert de initiatiefnemer, samen met een rist Belgische topchefs, om onbeminde en minder bekende vissoorten van bij ons in de kijker te zetten, hen een identiteit te geven en zo de vraag bij de consument te stimuleren.
De a-commerciële organisatie wil zo de vissoorten de aandacht te geven die ze verdienen zodat straks de wenkbrauwen niet meer gefronst worden wanneer namen als hondshaai, zeekat, pieterman, koolvis of steenbolk vallen. Want ze zijn lekker, hebben een lage ecologische voetafdruk en bieden bovendien uitstekende alternatieven voor populaire soorten die door overbevissing in de moeilijkheden raken of kweekvissen zoals pangasius, tilapia en zalm die kilometers moeten afleggen alvorens ze in het bord belanden.
Niet alleen de consument wordt er beter van, ook de visserij, die op die manier een eerlijke prijs voor hun vangst krijgt.
In deze nieuwe reeks laten we je proeven wat de Noordzee te bieden heeft, en dat het hele jaar door. Elke week zetten we een andere vis ‘van bij ons’ in de kijker, volgens de vangst van de visser. Zodat op het einde van de rit alle vissoorten en bijvangst de rubriek sieren. Deze week: de zeeduivel.
Eigenschappen
Het eerste wat je denkt wanneer je een zeeduivel – ook wel staartvis of lotte genoemd – ziet, is: lelijk! Het tweede wat je denkt, is: lekker! De monsterachtige, maar erg smakelijke zeeduivel is gemiddeld een meter groot, en kan een lengte van twee meter bereiken.
Zeeduivels leven op de bodem tussen 100 en 1000 meter diep. Ze stellen zich verdekt op waarbij enkel de grote platte bek zichtbaar is. De eerste vinstraal van de rugvin is verlengd en ziet eruit als een hengel met aas. Die laten ze boven hun grote bek bungelen, om prooien aan te trekken.
Tip van de chef h2>
“Stevige vis met een volle smaak. Zeer leuk om op spiesjes te grillen op de BBQ.”
Recepten h2>
- Zeeduivel op hazelnoten gebakken, butternutpuree, bospaddenstoelen en linzen
- Hutsepot met zeeduivel en nootmuskaatroom
- Zeeduivel met saffraankerrie en walnoten
Smakelijk!
Tip van de chef h2>
In de keuken h2>
Zeeduivel is een erg stevige vis die niet snel uit elkaar valt. Daarom is hij erg geschikt voor sudderpotjes, zoals een viscurry of vissoep. De ‘biefstuk van de zee’ doet het ook gebakken erg goed.
Ook voor kieskeurige kinderen weten zeeduivel vaak wel te appreciëren: de wat zoetig smakende vis bevat geen graten, enkel een centraal been.
Tip van de chef h2>
“Stevige vis met een volle smaak. Zeer leuk om op spiesjes te grillen op de BBQ.”
Recepten h2>
- Zeeduivel op hazelnoten gebakken, butternutpuree, bospaddenstoelen en linzen
- Hutsepot met zeeduivel en nootmuskaatroom
- Zeeduivel met saffraankerrie en walnoten
Smakelijk!
In de keuken h2>
En de visser? h2>
Zeeduivels worden door Belgische vissers mee opgevist als bijvangst bij het vissen op tong en pladijs. Dat zien ze graag gebeuren, want op de veiling krijgen de vissers er een mooie prijs voor. Afhankelijk van de grootte van de vissen, gaan ze over de toonbank aan 7 à 13 euro per kilo.
In de keuken h2>
Zeeduivel is een erg stevige vis die niet snel uit elkaar valt. Daarom is hij erg geschikt voor sudderpotjes, zoals een viscurry of vissoep. De ‘biefstuk van de zee’ doet het ook gebakken erg goed.
Ook voor kieskeurige kinderen weten zeeduivel vaak wel te appreciëren: de wat zoetig smakende vis bevat geen graten, enkel een centraal been.
Tip van de chef h2>
“Stevige vis met een volle smaak. Zeer leuk om op spiesjes te grillen op de BBQ.”
Recepten h2>
- Zeeduivel op hazelnoten gebakken, butternutpuree, bospaddenstoelen en linzen
- Hutsepot met zeeduivel en nootmuskaatroom
- Zeeduivel met saffraankerrie en walnoten
Smakelijk!
En de visser? h2>
Herkomst h2>
De zeeduivel vind je zeer verspreid in de Noord-Atlantische Oceaan bij Noorwegen en IJsland tot de Middellandse Zee en de Afrikaanse kust. De 500 ton zeeduivel die Belgische vissers jaarlijks aanleveren, is vooral afkomstig uit de Keltische Zee en Golf van Biskaje. Een kleine minderheid wordt opgevist in de Noordzee.
En de visser? h2>
Zeeduivels worden door Belgische vissers mee opgevist als bijvangst bij het vissen op tong en pladijs. Dat zien ze graag gebeuren, want op de veiling krijgen de vissers er een mooie prijs voor. Afhankelijk van de grootte van de vissen, gaan ze over de toonbank aan 7 à 13 euro per kilo.
In de keuken h2>
Zeeduivel is een erg stevige vis die niet snel uit elkaar valt. Daarom is hij erg geschikt voor sudderpotjes, zoals een viscurry of vissoep. De ‘biefstuk van de zee’ doet het ook gebakken erg goed.
Ook voor kieskeurige kinderen weten zeeduivel vaak wel te appreciëren: de wat zoetig smakende vis bevat geen graten, enkel een centraal been.
Tip van de chef h2>
“Stevige vis met een volle smaak. Zeer leuk om op spiesjes te grillen op de BBQ.”
Recepten h2>
- Zeeduivel op hazelnoten gebakken, butternutpuree, bospaddenstoelen en linzen
- Hutsepot met zeeduivel en nootmuskaatroom
- Zeeduivel met saffraankerrie en walnoten
Smakelijk!
Herkomst h2>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier