Verfrissende en gemakkelijke komkommerrecepten

Komkommer is vooral op warme dagen een graag geziene groente. Hij is fris en krokant, bevat weinig calorieën en gedraagt zich sociaal in bereidingen. Twee frisse komkommerrecepten.

In de keuken kan je alle kanten op dankzij de vele komkommerrecepten. De groente heeft een florale smaak, die zich sociaal gedraagt in bereidingen. Haar belangrijkste eigenschappen zijn dat ze fris en krokant is en dat ze weinig calorieën bevat. Meestal wordt ze rauw opgediend als onderdeel van rauwkost, zoals allerlei samengestelde salades. Ook lekker op warme dagen: de komkommersoep.

Komkommersoep voor 4 personen

  • 2 verse komkommer
  • 100 g augurken
  • 5 cm prei
  • 10 g gehakte verse kruiden (peterselie, dille of kervel)
  • 5 dl groentebouillon
  • zout
  • zwarte peper
  • 1,5 dl slagroom

Bereiding

  1. Spoel de verse komkommers af, snij ze klein ; leg enkele met een groenteschiller geschilde repen apart voor de garnering. Pureer de komkommers en de augurken in een keukenmachine. Maak de prei schoon, voeg samen met de kruiden toe aan de puree. Maak glad.
  2. Voeg de koude bouillon toe en zout en peper naar smaak. Zet de soep tot het moment van serveren in de koelkast. Klop ze door. Voeg voor een vollere smaak een beetje slagroom toe. Garneer de soep met repen komkommer.

 Komkommersoep met avocado voor 4 personen

  • 750 g Libanese, kleine komkommertjes (ong. 5 stuks)
  • 1 rijpe avocado, gepeld en in blokjes gesneden
  • 4 pijpajuintjes, fijngehakt
  • 1 el fijngehakte dille
  • 400 g Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 1 el suiker
  • peper en zout
  • ijswater, indien gewenst
  • enkele kleine blokjes komkommer
  • fijngehakte dille

Bereiding

  1. Snij de komkommers overlangs in twee en haal de zaadjes eruit met een koffielepel. Snij ze daarna in grove stukken en doe ze in de foodprocessor samen met de avocado, pijpajuintjes, dille, yoghurt, olijfolie en citroensap. Mix tot een fijne puree.
  2. Giet de puree in een grote kom, voeg suiker, peper en zout toe, dek af en laat gedurende minstens 1 uur afkoelen.
  3. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Dien op in kleine kopjes en garneer met komkommerblokjes en dille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content