
Verfrissend en gemakkelijk: Vijf komkommerrecepten
Komkommer is vooral op warme dagen een graag geziene groente. Hij is fris en krokant, bevat weinig calorieën en gedraagt zich sociaal in bereidingen. Van koude komkommer-avocadosoep tot glasnoedelsalade.
Oorsprong
Komkommers komen in het Himalayagebergte nog altijd in het wild voor. Het waren waarschijnlijk de Indiërs die de groente het eerst in cultuur brachten. Tegenwoordig wordt ze overal gekweekt.
Veel komkommers van bij ons zijn afkomstig uit kassen. Door veredeling van de rassen en door de slingerplant naar boven te leiden, waardoor de vruchten naar beneden hangend groeien, is men erin geslaagd zo goed als rechte exemplaren te kweken. Ook de bittere smaak en de zaden zijn zo goed als volledig weggeselecteerd.
Meer weetjes
Komkommer behoort, zoals de augurk, courgette, meloen en pompoen tot de familie van de komkommerachtigen (Cucurbitaceae), die zo’n duizend soorten telt.
Komkommer is een sterk remonterend ras, dat wil zeggen dat bij het jong wegplukken van vruchten telkens nieuwe vruchten tot ontwikkeling komen (bij niet plukken gebeurt dat niet). De huid kan glad, geribbeld of stekelig zijn en groen, geel of wit van kleur.
Wat?
Hoe de komkommer eruit ziet, weten we allemaal. Hij bestaat uit een kleine kern van geleiachtig weefsel met daarin de zaadlijsten, een dikke wand van stevig, groenachtig wit vruchtvlees en daaromheen de schil.
Een eersteklas komkommer voelt stevig aan, heeft een strakke huid en is op een koele plaats tot een week houdbaar (verpakt in krimpfolie tot drie weken).
Bewaart men een komkommer op een te koele plaats (bijvoorbeeld onderin de koelkast), dan bederft de groente snel.
In de keuken kan je met komkommer vele kanten op. De groente heeft een florale smaak, die zich sociaal gedraagt in bereidingen. Haar belangrijkste eigenschappen zijn dat ze fris en krokant is en dat ze weinig calorieën bevat. Meestal wordt ze rauw opgediend als onderdeel van rauwkost, zoals allerlei samengestelde salades.
Ook lekker op warme dagen: de komkommersoep.
Voor 4
2 verse komkommers
100 g augurken
5 cm prei
10 g gehakte verse kruiden (peterselie, dille of kervel)
5 dl groentebouillon
zout, zwarte peper
1,5 dl slagroom
Bereiding: Spoel de verse komkommers af, snij ze klein ; leg enkele met een groenteschiller geschilde repen apart voor de garnering. Pureer de komkommers en de augurken in een keukenmachine. Maak de prei schoon, voeg samen met de kruiden toe aan de puree. Maak glad.
Voeg de koude bouillon toe en zout en peper naar smaak. Zet de soep tot het moment van serveren in de koelkast. Klop ze door. Voeg voor een vollere smaak een beetje slagroom toe. Garneer de soep met repen komkommer.
Of deze variatie met avocado.
Ingrediënten voor 4 tot 6 porties:
750 g Libanese, kleine komkommertjes (ong. 5 stuks)
1 rijpe avocado, gepeld en in blokjes gesneden
4 pijpajuintjes, fijngehakt
1 el fijngehakte dille
400 g Griekse yoghurt
2 el olijfolie
2 el citroensap
1 el suiker
peper en zout
ijswater, indien gewenst
Om te garneren
enkele kleine blokjes komkommer
fijngehakte dille
Bereiding: Snij de komkommers overlangs in twee en haal de zaadjes eruit met een koffielepel. Snij ze daarna in grove stukken en doe ze in de foodprocessor samen met de avocado, pijpajuintjes, dille, yoghurt, olijfolie en citroensap. Mix tot een fijne puree.
Giet de puree in een grote kom, voeg suiker, peper en zout toe, dek af en laat gedurende minstens 1 uur afkoelen.
Breng eventueel verder op smaak met peper en zout. Dien op in kleine kopjes en garneer met komkommerblokjes en dille.
Komkommer kan ook worden verwarmd, bijvoorbeeld gestoofd en gevuld met gehakt. Ook hier keuze genoeg.
Drie andere recepten:
Glasnoedelsalade met komkommer en verse kruiden p>
(DB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier