Tien weetjes over mosselen kopen, koken en bewaren

© iStock

Mosselen in de zomer zijn voor foodies wat asperges zijn in de lente of bospaddenstoelen in de herfst: je kijkt er maanden lang naar uit en pas nadat je ze gegeten hebt, is het seizoen écht begonnen. Maar weet je er eigenlijk wel alles over? Tien weetjes over mosselen kopen, koken en bewaren.

1. Aankoop

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen. De naam van de mosselsoort zegt iets over de hoeveelheid vlees in de mossel, niet over kwaliteit. Hoe minder mosselen per kilo, hoe meer vlees elke mossel bevat, maar dat heeft dus geen implicaties voor de smaak. Er zijn vijf soorten Zeeuwse mosselen:

  • Extra: meer dan 70 stuks per kg
  • Super: 60 tot 70 stuks per kg
  • Imperial: 53 tot 60 stuks per kg
  • Jumbo: 45 tot 53 stuks per kg
  • Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg

2. Waarom Zeeuws?

De meeste mosselen die we hier eten, zijn de Zeeuwse mosselen. Zij komen in grote schaal voor in twee gebieden: de Oosterschelde en de Waddenzee. Het label ‘Zeeuws’ krijgen ze achteraf omdat ze verwateren (zandvrij spoelen) in de Oosterschelde.

3. De Lage Mossellanden

Nederland produceert ongeveer 57.000 ton mosselen, waarvan meer dan twee derde bestemd is voor de Belgische markt. In Nederland zelf is de mossel nog wat ondergewaardeerd: slechts 10 tot 15 % van de mosselproductie blijft in Nederland voor consumptie.

4. Bewaren

Mosselen kunnen gewoon in de aankoopverpakking in de koelkast bewaard worden tot de vermelde houdbaarheidsdatum (of de datum die uw visspecialist adviseert).

5. Witte of oranje mossel

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel: vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als huidskleur bij mensen heeft het kleurverschil te maken met genetische verschillen: de ene heeft simpelweg wat meer pigment dan de ander.

Tien weetjes over mosselen kopen, koken en bewaren
© iStock

6. Mosselkookvocht

Rauwe mosselen geven tijdens het koken vocht af dat heerlijk zilt en aromatisch is. Maak dus niet de fout het weg te gooien! Vries het kookvocht liever in in een ijsblokjesvorm: zo krijg je krachtige zilte bouillonblokjes. Gebruik deze in visgerechten of als basis voor het maken van een lekkere saus.

7. Mosselen invriezen?

Verse mosselen in de schelp kan je niet invriezen. Je kan de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.

8. Een pareltje

Net zoals bij oesters groeit er soms een pareltje in een mossel. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de schelp is beland. De mossel beschouwt het korreltje als een indringer en bedekt het met parelmoer.

9. Bodem- of hangcultuurmosselen

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in de Oosterschelde in Zeeland. Ze leven niet op de bodem, maar hangen in netten. Ze krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en hun schelp dunner is. Hangcultuurmosselen zijn daarom vaak eerder in het seizoen geschikt voor consumptie dan bodemcultuurmosselen. Wat smaak betreft is er geen verschil tussen bodem- en hangcultuurmosselen.

10. De ‘r’ in de maand en andere misverstanden

Er heersen heel wat misverstanden rond onze geliefde mosselen. Daarover lees je meer in Mosselen en misverstanden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content