Mosselen en misverstanden

09/08/12 om 09:12 - Bijgewerkt om 09:12

Bron: Knack Weekend

Over mosselen bestaan heel wat misverstanden. Tijd om ze weg te spoelen.

Mosselen zijn bijzonder veelzijdig en komen ook buiten de zwarte pot in tal van bereidingen uitstekend tot hun recht. Maar over mosselen bestaan heel wat vooroordelen en misverstanden. De hoogste tijd om ze weg te spoelen.


Misverstand 1: Mosselen die open zijn, kunnen niet meer gebruikt worden omdat ze slecht zijn.
Wanneer u mosselen uit de verpakking haalt, kan u best onmiddellijk de goede van de slechte scheiden voor u ze kookt. Tegenwoordig blijven mosselen in lekvrije verpakkingen allemaal licht openstaan en sluiten ze zich pas na enkele minuten. Dit komt doordat de mossel ontspannen is in zijn beschermde omgeving (verpakking). Wanneer hij uit de verpakking gehaald wordt, reageert hij traag.

Houd de open mossel met de bolle kant onder de koude kraan en tik tegelijkertijd tegen de schelp. Na een paar minuten sluit de schelp zich. De mossel lijkt 'wakker' te worden. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kan u best weggooien.

Misverstand 2: Van mosselen eten stijgt het cholesterolgehalte.
In mosselen zitten evenveel eiwitten per gewicht als biefstuk, maar veel minder vet. Per 100 gram bevat een mossel slechts 1 procent vet. Bovendien behoort het grootste gedeelte van het vet van de mossel tot de categorie van de meervoudig onverzadigde vetzuren die juist cholesterolverlagend werken. Daarnaast zijn mosselen rijk aan mineralen, fosfor, ijzer, koper, seleen en vitaminen. Conclusie: het regelmatig consumeren van mosselen levert een positieve bijdrage aan de gezondheid.

Misverstand 3: Mosselen eet je enkel in de maanden met een 'r'.
Een hardnekkig misverstand dat wel onuitroeibaar lijkt. Het gebruik om mosselen enkel aan te bieden in de maanden met een "r" stamt uit de tijd dat er nog geen gekoeld vervoer over de weg mogelijk was. Venters verkochten toen mosselen in de koude herfst- en wintermaanden. Nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar van begin juli tot de eerste helft van april in het jaar daarop.

Daarna (van half april, mei, juni tot begin juli) is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

Misverstand 4: Mosselen bewaar je best in water om zand kwijt te raken.
Veel consumenten bewaren mosselen in een bak met zout water. Soms wordt er zelfs bloem aan het water toegevoegd. Mosselen zouden zichzelf dan reinigen van zand en het vlees zou mooi blank van kleur worden. Tegenwoordig is niets van dit alles nodig. De Zeeuwse mossel is absoluut zandvrij. Direct na de vangst worden de mosselen aan boord gespoeld.

Vervolgens worden de mosselen, alvorens verwerkt te worden, minimaal 10 dagen in de Oosterschelde gelegd om te 'verwateren', oftewel zandvrij te spoelen. De natuurlijke omstandigheden (harde veenachtige bodem, geringe stroming) in de Oosterschelde zijn hiervoor optimaal. Tenslotte worden alle mosselen bij de handelsbedrijven nog eens naverwaterd aan wal. Mosselen bewaart u het beste onderin uw koelkast (niet boven de 7 graden). Op de verpakking staat altijd een houdbaarheidsdatum vermeld.

Misverstand 5: Oranje mosselvlees is lekkerder dan het witte.
Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten.
Dichte mosselen in de mosselpot zijn gewoon geschikt voor consumptie. Deze mosselen hebben een wat sterkere sluitspier dan andere, waardoor de schelp stevig dichtblijft. Maak deze mosselen voorzichtig met een mesje open. U zult zien dat deze mosselen net veel vlees bevatten. Incidenteel gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand. Maak daarom de mossel nooit open boven de mosselpot.

Misverstand 7: Mosselen bereiden is een hele karwei.
Niets is minder waar. Zeker als u bedenkt dat de mosselen die u in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan van hun baard. Even spoelen is voldoende. Het meest gegeten mosselgerecht bereidt u als volgt: snij wat groenten zoals ui, prei en wortel en doe die in een ruime pot samen met wat laurier en selderie. Leg daarop de mosselen, strooi er peper over en de liefhebbers doen er een geut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel koken op een hoog vuur en na 10 minuten bent u al aan het genieten.

Lees meer over:

Recentste lifestyle nieuws
Onze partners