Theeplukkers in Malawi krijgen eerlijker loon
Thee-arbeiders in Malawi krijgen sinds kort een hoger loon. In augustus werd de eerste collectieve arbeidsovereenkomst (cao) in de sector getekend. Dat heeft het Sustainable Trade Initiative (IDH) bekendgemaakt.
De Malawische thee wordt gebruikt voor veel theesmaken die te koop zijn in Europese supermarkten, zoals die van Douwe Egberts en Twinings.
Het loon van de arbeiders is nu 50 procent hoger dan het minimumloon op het platteland. Daarmee is volgens IDH nog geen ideale situatie bereikt, maar wel een belangrijke stap vooruit gezet. Ook de algemene leef- en werkomstandigheden verbeterden. Werknemers krijgen onder meer gezondere maaltijden tijdens het werk en worden beter vertegenwoordigd door vakbonden.
IDH is onderdeel van de coalitie Malawi Tea 2020, die streeft naar betere leef- en werkomstandigheden voor thee-arbeiders.
El Niño
Voor een goede levensstandaard zullen de lonen volgens het IDH nog verder omhoog moeten. Als de inflatie volgend jaar blijft stijgen in het huidige tempo, worden de voordelen voor de werknemers in feite weer tenietgedaan in juli 2017.
Rachel Wilshaw, manager Ethische Handel bij ontwikkelingsorganisatie Oxfam, zegt dat de ongeveer 50.000 arbeiders in de theesector in 2013 het minimumloon en enkele extra voordelen in natura ontvingen, maar dat dat hen niet uit de armoede hielp.
Van de inwoners van Malawi leeft 62 procent onder de door de Wereldbank vastgestelde extreme armoede-grens.
“Malawi Tea 2020 is een zeldzame coalitie van partijen die samen de macht hebben de industrie op een positieve manier te veranderen”, zegt Wilshaw. “We zijn blij met de vooruitgang op het gebied van lonen, voeding en vertegenwoordiging van arbeiders, vooral gezien de verwoestende droogte die is veroorzaakt door El Niño. Desondanks hebben deze kwetsbare werknemers alle bedrijven, van producenten tot kopers en retailers, nodig om uiteindelijk een behoorlijke levensstandaard te bereiken.”
Malawi Tea 2020 werkt ook met kleine theeboeren, meestal vrouwen, aan het verbeteren van kennis en vaardigheden om zo de kwaliteit van hun bedrijfsvoering en hun levensstandaard te verbeteren.
Armoedegrens
Malawi is in Afrika de grootste theeproducent na Kenia. Het land is ook een van de armste landen van het continent. Van de inwoners leeft 62 procent onder de door de Wereldbank vastgestelde extreme armoede-grens. Ongeveer de helft van de kinderen in Malawi krijgt onvoldoende goede voeding.
(IPS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier