Gault&Millau 2018: dit zijn de adressen waar een tafel reserveren de moeite loont

© Getty Images/iStockphoto

Gault&Millau heeft de nieuwe editie van zijn restaurantgids voorgesteld. Een bijzondere editie, want het is de vijftiende verjaardag van Gault&Millau Belux. Wij geven u hier alvast een voorproefje van de opmerkelijkste adressen die erin voorkomen.

Van luxerestaurants tot gezellige nieuwe plekken: Gault&Millau presenteert zich als allesomvattende restaurantgids. Meer dan achthonderd restaurateurs waren dan ook aanwezig voor de bekendmaking van de nieuwe Gault&Millau-gids in Lint.

Het gaat goed met de Belgische gastronomie. Heel wat zaken stijgen dit jaar in de ranking, met de erg opvallende hergeboortes van Kobe Desramaults en Geert van Hecke als klein hoogtepunt: hun nieuwe zaken Chambre Séparée en Zet’Joe worden al meteen stevig beloond. Ook chef Peter Goossens is een van de grote ‘winnaars’ dit jaar, want hij werd gelauwerd om zijn al vijftien jaar consistente hoge score.

BIJZONDERE PRIJZEN

Zoals elk jaar werden er ook enkele zaken extra in de bloemetjes gezet. Hieronder het overzicht van winnende zaken.

Mooiste terras:

  • Fou d’O (Gent)

De prijs-plezier:

  • Siphon (Damme)
  • Le 203 (Saint-Gilles)
  • Le baraGoû (Marche-en-Famenne)

Brasserie van het jaar:

  • Brabohoeve (Schilde)

Dessert van het jaar:

  • L’eau vive (Arbre)

Aziaat van het jaar:

  • Boo Raan (Knokke)

Sommelier van het jaar:

  • Gianluca Di Taranto, The Jane (Antwerpen)

Italiaanse chef van het jaar:

  • Felice Miluzzi, Rossi (Leuven)

Bierkaart van het jaar:

  • Edison (Koksijde)

Wijnkaart van het jaar:

  • Terminus (Watou)

Gastvrouw van het jaar:

  • Valérie Barbanson, Philippe Meyers (Braine-l’Alleud)

POP Awards:

  • Bar Palmier (Antwerpen)
  • Nona (Brussel)
  • Pépite – Cave à manger (Namen)

Gastro-bistro van het jaar:

  • Bruut (Brugge)

Ambachtsman van het jaar:

  • Johan Segers, ’t Fornuis (Antwerpen)

De ontdekkingen van het jaar:

  • De Stadt van Luijck (Sint-Truiden)
  • Le Transvaal (Brussel)
  • L’horizon (Chaumont-Gistoux

De nieuwkomer van 2018:

  • Chambre Séparée (Gent)

De jonge topchefs:

  • Jo Grootaers
  • Kenzo Nakata
  • Ludovic Vanackere

Chef van het jaar 2018

  • Eric Fernez, d’Eugénie à Emilie (Baudour)

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van het Federaal Agentschap voor Voedselveilgheid (FAVV) en de aandacht voor voedselveiligheid. Dit om de gastronomie te verzekeren in tijden van fipronil- en andere crisissen, aldus de organisatie.

Bekijk de volledige nieuwe gids op de website van Gault&Millau.

DE STIJGERS

Nieuw met 15 punten:

  • Au Vieux Port (Antwerpen)
  • DIM (Westerlo)
  • Dôme (Antwerpen)
  • Stirwen (Brussel)
  • Wine in the city (Brussel)
  • I Cook (Mons)
  • Lucana (Wanze)
  • Quadras (St. Vith)
  • La plage d’Amée (Jambes)
  • Hofke van Bazel (Bazel)
  • Vinto (Kruishoutem)
  • L’Envie (Zwevegem)
  • Taste and Colours (Kortrijk)
  • Sir Kwinten (Lennik)

Nieuw met 15,5 punten:

  • Maison Marit (Braine-l’Alleud)
  • Philippe Meyers (Braine l’Alleud)
  • Altermezzo (Tongeren)
  • De Stadt van Luijck (Sint-Truiden)
  • De vork van Luc Bellings (Hasselt)
  • Auberge du Moulin Hideux (Noirefontaine)
  • Or Saison (Arlon)
  • Hostellerie Gilain (Sorinnes)
  • Kasteel van Laarne (Laarne)
  • Bruut (Brugge)
  • Il Trionfo (Knokke-Heist)
  • Souvenir (Ieper)

Nieuw met 16 punten:

  • L’impératif (Roucourt)
  • Alain Bianchin (Overijse)

New on top (gestegen of nieuw) :

  • Sans Cravate (16,5/20)
  • La Villa Lorraine – Le Gastronomique (16,5/20)
  • De Kristalijn (16,5/20)
  • La Délice du Jour (16,5/20)
  • Sel Gris (16,5/20)
  • La Table de Maxime (16,5/20)
  • Hostellerie Le Fox (16,5/20)
  • Restaurant Horseele (17/20)
  • Zet’Joe (17/20, nieuw)
  • Chambre Séparée (17,5/20, nieuw)
  • d’Eugénie à Emilie (17,5/20)
  • Nuance (17,5/20)
  • Le Chalet de la Forêt (17,5/20)

Still on top (vaste waarden in de hogere regionen) :

  • Bon Bon (19,5/20)
  • Hof Van Cleve (19,5/20)
  • Hertog Jan (19/20)
  • Comme chez Soi (18,5/20)
  • L’air du temps (18,5/20)
  • Lunch-lounge Het Gebaar (18/20)
  • ’t Zilte (18/20)
  • Sea Grill (18/20)
  • Bruneau (18/20)
  • Bartholomeus (18/20)
  • Arabelle Meirlaen (18/20)
  • Slagmolen (18/20)
  • De Jonkman (18/20)
  • Le Prieuré Saint-Géry (18/20)

Andere projecten

Behalve het beoordelen van de zaken apart, moedigt Gault&Millau de gastronomie ook op andere manieren aan. Zo staat er elk jaar een ander land in de kijker, om dat culinaire erfgoed bekender te maken. Dit jaar is dat Thailand, waarheen Gault&Millau gastronomische reizen ontwikkelde.

Met het nevenproject Culinary Innovators wil de gids ook vernieuwing in de gastronomie aanmoedigen.

Een laatste nieuw project van de gids is de ‘POP selection’. ‘De culinaire wereld is enorm veranderd de afgelopen jaren’, klinkt het vanuit de organisatie. ‘Daarom hebben we nu ook de POP selection, met toegankelijke adressen en een sterk concept.’

BIJZONDERE PRIJZEN

Zoals elk jaar werden er ook enkele zaken extra in de bloemetjes gezet. Hieronder het overzicht van winnende zaken.

Mooiste terras:

  • Fou d’O (Gent)

De prijs-plezier:

  • Siphon (Damme)
  • Le 203 (Saint-Gilles)
  • Le baraGoû (Marche-en-Famenne)

Brasserie van het jaar:

  • Brabohoeve (Schilde)

Dessert van het jaar:

  • L’eau vive (Arbre)

Aziaat van het jaar:

  • Boo Raan (Knokke)

Sommelier van het jaar:

  • Gianluca Di Taranto, The Jane (Antwerpen)

Italiaanse chef van het jaar:

  • Felice Miluzzi, Rossi (Leuven)

Bierkaart van het jaar:

  • Edison (Koksijde)

Wijnkaart van het jaar:

  • Terminus (Watou)

Gastvrouw van het jaar:

  • Valérie Barbanson, Philippe Meyers (Braine-l’Alleud)

POP Awards:

  • Bar Palmier (Antwerpen)
  • Nona (Brussel)
  • Pépite – Cave à manger (Namen)

Gastro-bistro van het jaar:

  • Bruut (Brugge)

Ambachtsman van het jaar:

  • Johan Segers, ’t Fornuis (Antwerpen)

De ontdekkingen van het jaar:

  • De Stadt van Luijck (Sint-Truiden)
  • Le Transvaal (Brussel)
  • L’horizon (Chaumont-Gistoux

De nieuwkomer van 2018:

  • Chambre Séparée (Gent)

De jonge topchefs:

  • Jo Grootaers
  • Kenzo Nakata
  • Ludovic Vanackere

Chef van het jaar 2018

  • Eric Fernez, d’Eugénie à Emilie (Baudour)

Opmerkelijk was ook de aanwezigheid van het Federaal Agentschap voor Voedselveilgheid (FAVV) en de aandacht voor voedselveiligheid. Dit om de gastronomie te verzekeren in tijden van fipronil- en andere crisissen, aldus de organisatie.

Bekijk de volledige nieuwe gids op de website van Gault&Millau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content