De smaak van Korea: eeuwenoud en ongemeen rijk

14/03/17 om 16:12 - Bijgewerkt op 15/03/17 om 16:40
Uit Knack Weekend van 15/03/17

Hapgewijs maakt de wereld kennis met een van de minst bekende keukens ter wereld: die van Korea. De culinaire tradities zijn er eeuwenoud en ongemeen rijk. Er valt veel meer te ontdekken dan 'kimchi'.

Het eerste wat opvalt in een Koreaans restaurant is de veelheid van gerechten die tegelijk wordt geserveerd. De 'Koreaanse tafel', bekend als bapsang (Oud-Koreaans voor rijsttafel), biedt een synthese van de smaken van het land en heeft rijst als basis. Ze onderscheidt zich van andere culinaire tradities door de overvloed aan kleine bijgerechten of banchan, die een essentiële aanvulling vormen bij de hoofdmaaltijd. De banchan weerspiegelen de diversiteit van de bereidingswijzen die gehanteerd worden in de Koreaanse keuken. Belangrijk detail : deze bijgerechtjes worden beschouwd als gratis extraatjes. Is een potje leeg voor het eind van de maaltijd, dan is het normaal dat je extra vraagt. Veel van de recepten hebben gemeenschappelijke componenten, waaronder iconische bereidingen als kimchi (gefermenteerde groente), doenjang jjigae (stoofpotje) of zeewierbouillon.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners