25 zomerse visgerechten: overheerlijk en eenvoudig te bereiden

25/06/15 om 16:02 - Bijgewerkt op 23/06/16 om 16:13

Ook bij zomerse temperaturen verdient vis een plaats op het bord. Deze eenvoudige recepten brengen je - met een lekker glas wijn - meteen in vakantiestemming.

25 zomerse visgerechten: overheerlijk en eenvoudig te bereiden

© gf

Vis zit boordevol vitaminen en moet in de keuken met respect behandeld worden. Als je voor vers gaat, dan heeft bijna elke vissoort zijn ideale seizoen. Niet alleen is dan de smaak op zijn best en de prijs het laagst, vis kopen op het juiste ogenblik is bovendien goed voor de duurzaamheid van het visbestand in onze zeeën.

De zomer is het seizoen van de platvissen, in tegenstelling wat sommige vishandelaren je willen doen geloven. Verse zeetiong is op zijn best in juli en augustus. Dan zijn ze het dikst en hebben ze geen kuit in de buik. De meeste platvissen, zoals zeetong, griet, tarbot, pladijs en heilbot leven op de zeebodem. In de zomer is het water het warmst, is er het meeste plankton en zijn de garnalen op hun dikst.

Ook garnalen en mosselen zijn in deze periode van het jaar op hun best, net als traditionele vissoorten uit de Middellandse Zee, zoals octopus en pijlinktvis, hoewel die meer en meer in de Noordzee gevangen worden.

Vis schittert in de meest uiteenlopende bereiding, als voorgerecht of hoofdgerecht. Deze 25 niet te moeilijke suggesties mogen komende weken niet ontbreken in je bord. Bij voorkeur te consumeren met een lekker glas wijn. Smakelijk.

Voorgerechten

Gewokte pijlinktvis met rode chilipeper en guacamole

Gevulde pijlinktvis met aardappel-peterseliepuree

Toast garnaal

Mosselen met kokos, kerrie, appel en rode paprika

Garnaalslaatje met bloemkool en olijfoliedressing

Gebakken inktvis met uien, paprika en croûtons

Stoofpotje van inktvis met rode wijn, tomaat en erwten

Hoofdgerechten

Gebakken pladijsfilet met radijs, sla en mosterdvinaigrette

Gebakken pladijsfilet en aardappelen met groene boontjes

Garnalen met gepocheerde eieren en aardappelpuree

Tarbot met gesmolten sla, erwten en pancetta

Tarbot met waterkers en geprakte aardappelen

Tarbot met morieljes en room

In olijfolie gekonfijte heilbot met gemarineerde komkommer

Gebakken tongschar met zeekraal en tartaar

Tongscharfilets met auberginekaviaar en uiensaus

Zeetong Véronique

Zeetong op Oostendse wijze

Zeetongrolletjes met geblancheerde prei en blanke botersaus

Stoofpotje van zeeduivel met sjalot en tomatensaus

Zeeduivelgebraad met linzen en spek

Gebakken griet met zongedroogde tomaten

Gebakken griet met bloemkool en sauce vierge

Fricassee van heilbot met champignonroomsaus

Mosselen met room, lente-uien en tomaten

(DB)

Lees meer over:

Onze partners