Twaalf jaar en ongeveer zesduizend pogingen waren nodig om Crème de la Mer te ontwikkelen, de luxecrème die ondertussen al zestig jaar lang gretig gesmeerd wordt. Het mythische ingrediënt, de ‘miracle broth’, behield al die jaren dezelfde formule, met reuzenalgen uit de Stille Oceaan en… diepzeegeluiden.
Naam: Crème de la Mer
Ontwerper: Max Huber
Eerste uitgave: 1965
Plaats: San Diego
Niets wees erop dat Max Huber, natuurkundige bij NASA, ooit zoiets frivools zou creëren als de meest luxueuze crème uit de geschiedenis van de beautyindustrie. In de jaren 1950, na een ontploffing in zijn laboratorium waarbij hij zware brandwonden opliep, moest hij echter op zoek naar een helende zalf.
Hij woonde in de buurt van San Diego en zag dat vissers er hun handen insmeerden met zeewier uit de baai om wonden te verzorgen en kloofjes te laten genezen. Hij besluit uit te zoeken waar die herstellende krachten precies vandaan komen.
Elke nieuwe batch bevat een staal van de vorige. Er zit dus nog altijd een minieme hoeveelheid van het allereerste elixir in elk potje.
Huber ontwikkelt vervolgens een ingewikkeld fermentatieproces om de werkzame stoffen uit het zeewier te halen. Hij neemt echter geen genoegen met alleen de gisten of micro-organismen voor zijn formule. De reageerbuisjes met de fermenterende vloeistof gaan in een soort aquarium waar ze worden blootgesteld aan trillingen, elektromagnetische golven en een cassettebandje met diepzeegeluiden.

Na twaalf jaar onderzoek en ongeveer zesduizend pogingen ontstaat de beruchte miracle broth – het magische elixir dat nog steeds in elk product van La Mer wordt gebruikt.
Magic potion
Kort na de dood van de astrofysicus kocht de Estée Lauder-groep in 1995 het merk Crème de la Mer op. Wetenschappers gingen aan het werk met de notities van Max Huber, waarin nauwkeurig was omschreven hoe het elixer moest worden gemaakt. In eerste instantie beperkten ze zich tot de ‘rationele’ stappen voor de ontwikkeling van het complex van actieve bestanddelen, bestaande uit algen, vitamine C, E en B12 en verschillende essentiële oliën. De kweekvloeistof naar oceaangeluiden laten luisteren, zoals Huber voorschreef, leek hun in eerste instantie niet erg nuttig. Maar, moesten ze uiteindelijk toegeven: zonder deze ietwat vreemde stap, was het resultaat niet hetzelfde.
Sterren raakten verslaafd aan het product. Onder meer Jessica Alba, Selena Gomez en Michelle Yeoh beweren dat ze niet meer zonder kunnen.
Vandaag wordt de miracle broth nog steeds volgens het originele recept gemaakt. Elke nieuwe batch bevat een staal van de vorige. Er zit dus nog altijd een minieme hoeveelheid van het allereerste elixir van Max Huber in elk potje. De eerste Crème de la Mer zoals we die nu kennen, kwam in 1996 uit de laboratoria van Estée Lauder.
Sterrenniveau
Sterren raakten verslaafd aan het product. Ook vandaag beweren onder meer Jessica Alba, Selena Gomez en Michelle Yeoh dat ze niet meer zonder kunnen. De crème bestaat intussen in vier verschillende texturen, er kwamen nieuwe producten bij – zoals make-upremover en een lippenbalsem – en er werden nog exclusievere lijnen gelanceerd, zoals de ‘Concentrate Collection’.

Lange tijd was La Mer een van de duurste crèmes ter wereld, en ook al zijn er intussen veel prijzigere merken, ze heeft een hele industrie in gang gezet. Ze was de wegbereider van de premiumcosmetica.
Vanaf 115 euro voor 15 ml. Lamer.eu