WEG MET AFVAL

Plastic zakjes in zee, bij Griekenland. Foto te zien op de expo 'No Design to Waste' in het Design museum Gent. © GF / LINDSEY HOSHAW
Jan Haeverans
Jan Haeverans is eindredacteur bij Knack Weekend

Ook al eens verbaasd staan kijken naar die immense berg verpakkingen die je meezeult uit de supermarkt ? Al die energie die kruipt in het vervaardigen van dat materiaal en vervolgens in het opruimen van het afval, en de enorme vervuiling die dat met zich meebrengt, dat moet efficiënter en properder kunnen, klinkt het steeds luider.

De huidige Zero Plastic Week, waarbij ook Belgen een week lang nieuw plastic afzweren, is maar het topje van de ijsberg. Eind deze maand opent de jonge onderneemster Savina Istas in de Reyndersstraat in hartje Antwerpen Robuust : The Zero Waste Shop, de eerste verpakkingsvrije winkel van België. Het idee is simpel : de klant brengt zijn eigen verpakking mee, of koopt ter plekke glazen bokalen en flessen, die hij dan kan vullen met voeding of drank, maar ook met bijvoorbeeld reinigingsproducten of badkamerbenodigdheden. Zelfs de tandenborstels in de winkel zijn duurzaam, want gemaakt van bamboe. In Berlijn loopt er momenteel een gelijkaardig project : de Original Unverpacktsupermarkt daar hoopt in augustus te openen. Beide projecten worden deels gefinancierd via crowdfunding.

Dat we het dringend met minder plastic rommel moeten doen, wordt intussen steeds duidelijker. Al sinds 2008 zijn in Rwanda plastic zakjes resoluut verboden, omdat rondslingerende troep in de velden er de oogst steeds meer bedreigde. En onlangs bleek nog uit onderzoek dat zelfs de diepste delen van de oceanen vervuild zijn met ons afval.

Bij Ecover, producent van ecologische reinigingsmiddelen, besloten ze van de nood een deugd te maken : afwasmiddel brengen ze nu aan de man in een fles die gemaakt is van plastic dat werd opgevist uit de zee. En de Nederlandse organisatie Healthy Seas, die sinds kort ook actief is in België, maakt gloednieuw kwaliteitstextiel van verloren of gedumpte visnetten. Maar het verst gaat ongetwijfeld de jonge Nederlander Boyan Slat : met zijn project The Ocean Cleanup wil hij de zogenaamde plastic soup die op ’s werelds oceanen drijft verzamelen om er weer bruikbaar materiaal van te maken.

Dat er wat te moois te maken is van de smurrie die nu nog onze zeeën verstikt, daar zijn ze ook in het Design museum Gent van overtuigd. Met de expo No Design to Waste – Out to Sea ? The plastic Garbage project hopen ze de bezoeker niet alleen met de neus op de onthutsende feiten te drukken, maar ook een flinke portie ecodesign voor te schotelen : dankzij recycling en upcycling wordt ons afval opnieuw een waardevolle grondstof.

Wat zuiniger omspringen met grondstoffen is bovendien niet alleen heilzaam voor onze leefomgeving, maar ook voor de economie : “Elk procentpunt vermindering van het grondstoffenverbruik in de EU kan volgens studies honderd- tot tweehonderdduizend nieuwe jobs opleveren”, zei Europees milieudeskundige Rosalinde van der Vlies onlangs in een interview met Plan C, Vlaams netwerk voor duurzaam materialenbeheer. Misschien toch twee keer nadenken voor u weer eens wat in de vuilnisbak kiepert.

Info : www.zeroplasticweek.org, www.facebook.com/Robuustthezerowasteshop, be.ecover.com, healthyseas.org, www.theoceancleanup.com, www.designmuseumgent.be en www.plan-c.eu

JAN HAEVERANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content