Tafelen

Behaaglijk en smakelijk tafelen zonder tralala : dat is de formule van bistro de Zoute Zoen.

Eerst was er restaurant Zirk om ?op niveau? te tafelen. Toen kienden Benny De Koninck en echtgenote Patricia Schenkels een formule uit die het mogelijk moest maken om goed te eten voor een redelijke prijs. Zo werd de Zoute Zoen geboren. Het verlagen van de prijs mocht niet ten koste gaan van de kwaliteit van het eten. Daarom werd er bespaard op de kleine attenties die een restaurantbezoeker vaak als ?gewoon? beschouwt, maar die de prijs van een maaltijd opdrijven. Wanneer je de amuse-gueules, een ober die elke twee seconden komt vragen of het wel smaakt, de trou normand, de zelfgebakken koekjes bij de koffie en andere franjes weglaat, blijft het essentiële over : lekker en gezellig eten. Dat gebeurt in de Zoute Zoen, waar bord en fles met een glimlach op tafel worden gezet en waar je voor de rest met rust wordt gelaten. Viviane Verheyen is bazin over het fornuis. Deze etalagiste van vorming is de vroegere chef-kok van restaurant Zirk en is autodidact in de keuken. Wij bezochten de Zoute Zoen op een drukke, doordeweekse avond en bevonden ons tussen Engelsen, Italianen en Nederlanders. De Zoute Zoen bestaat uit twee huisjes, waarvan het gelijkvloers met elkaar werd verbonden. De keuken bevindt zich in het uitgebouwde achterhuis. Het pand met de hoge plafonds met lijstwerk is het geboortehuis van de 19de-eeuwse Antwerpse schilder Gustaaf Wappers. In het andere pand hebben de ruimtes meer bescheiden afmetingen. Bij de decoratie werden antiek en modern op een smaakvolle manier gecombineerd. Tot de grond reikende tafelrokken, linnen servetten, spiegels met goudkleurige lijsten, kristallen lusters en een groot schilderij van Raphaël Gorsen geven het geheel iets theatraals. De spijskaart biedt voor elk wat wils en is onderverdeeld in hoofdstukken als : groene, Italiaanse, lichte en regionale keuken. Populaire gerechten zijn : sla met gegratineerde geitenkaas, spek en zoete perendressing (295 fr.), carpaccio van rauwe en gerookte zalm (390 fr.) en lamsfilet gebakken in knoflookboter (560 fr.). Wij kozen als voorgerechten salade van gepaneerde tongreepjes met huistartaar (360 fr.) en vegetarische groentetaart (250 fr.). Daarna kwam er een salade van krokant gebakken kalfszwezerik met spekjes en broodkorstjes (420 fr.) en zalm- en tongrolletjes op een bedje van spinazie (520 fr.). Alle gerechten waren met zorg klaargemaakt en gepresenteerd, en zonder meer lekker. Alleen bij de kalfszwezerik hadden aardappeltjes of deegwaren niet misstaan. Het glas werd gevuld met een Château Sainte-Hélène, cuvée Ulysse, een warme, kruidige wijn uit Corbières, die in ’94 met een médaille d’argent werd beloond (800 fr.). De vlotte maaltijd werd afgerond met een royaal stuk tiramisu (180 fr.).

Bistro de Zoute Zoen : Zirkstraat 15 & 17, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 226.92.20. Maandag gesloten. Lunch 650 fr. of 850 fr. met nagerecht.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content