Tafelen
Vader Jean-Claude Buss en zoon Serge hebben ieder hun restaurant, hoewel spijskaart en keuken gemeenschappelijk zijn. Twintig jaar Bourgondisch eten bij Grill Tops.
Jean-Claude Buss opende twee decennia geleden een grill-restaurant aan de Scheldekade. De eigenzinnige kapitein sloeg vanaf de eerste dag een heel eigen koers in. Toch is zijn romantische pretboot al die jaren goed beladen geweest. Aan de basis van dit onvergankelijke succes staat het ouderwets gezellige interieur en de Bourgondische keuken. Zoon Serge werkte dertien jaar in de keuken van vader en opende enkele jaren geleden in een aanpalende ruimte zijn eigen restaurant. Sindsdien zijn er twee eethuizen met verschillende ambiance maar met één spijskaart en één keuken. Ieder heeft zijn eigen ingang, maar de huizen zijn onderling met elkaar verbonden door een tussendeur en in de zomer door het overdekte terras op het voetpad. Bij vader kan je al vanaf 18 u. terecht, terwijl je bij de zoon tot 20 u.30 moet wachten. Bij Buss senior wordt romantisch bij kaarslicht getafeld, terwijl Buss juniors afdeling soberder en moderner is. In beide restaurants zetten piepjonge meisjes stevig gevulde komvormige borden op de tafels. De bereidingen zijn gemaakt op basis van producten van goede kwaliteit, die (te) lang werden gegaard. Liefhebbers van beetgare groenten zijn hier op het verkeerde adres. Specialiteiten zijn gevulde krab met pili-pili (590 fr.) en platte Zeeuwse oesters rechtstreeks van Yerseke (650 fr. voor 6). Wij kwamen op een doordeweekse avond en kozen een tafel bij de zoon. Serge Buss kwam met losgeknoopt sporthemd en keukenhanddoek over de schouder een leien bord met de gerechten van de dag presenteren. Prijzen ontbraken, want Serge had het te druk gehad met de in aanbouw zijnde feestzaal. Voorgerechten waren : een royale portie scampistaarten op bed van salade met honingdressing en schaaltjes mayonaise en cocktailsaus (590 fr.), en pantser van krab gevuld met pittig gekruide ragoût van krab en groenten (590 fr.). Hoofdgerechten waren met vissaus overgoten zeetong met tot mousse gekookte asperges (690 fr.), en nage met drie enorme stukken vis, schaal- en schelpdieren, gecutterde groenten en toefjes pommes duchesse (opgespoten aardappelpuree) (620 fr.). Het waren stuk voor stuk hongerstillende gerechten, die ons zonder heimwee deden terugdenken aan de jaren ’70.
Grill Tops : Sint-Michielskaai 28, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 238.69.30. Huiswijn : een rode Cabernet Sauvignon, Zonnebloem, Zuid-Afrika (450 fr.). Zondag en maandag is het bij de zoon gesloten, dinsdag en woensdag doet vader de deur op slot.
PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
Vader en zoon Buss, geflankeerd door hun dames.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier