Tafelen

Michèle Beauvois en Ben Khelifa Tigani ontvangen in La Table de l’Abbaye te midden van kant en kristal.

Michèle Beauvois wisselde het kapsalon voor La Table de l’Abbaye, een restaurant dat onderdak vond in een opulent herenhuis uit het begin van de eeuw. De ruime vertrekken op het gelijkvloers werden door Michèle onder handen genomen en het resultaat charmeert. Zij accentueerde de sfeer van vroeger via kristallen lusters, royale boeketten en kanten tafelkleden. Op de tafels staan kandelaars en feestelijke wijnglazen met kobaltblauwe voet. Michèle wordt bijgestaan door echtgenoot Ben Khelifa Tigani. Deze Noord-Afrikaan is een oude rot in het vak en dat is nodig want La Table de l’Abbaye werd vanaf de eerste dag druk bezocht. Het romantische decor en de voornaam gepresenteerde bereidingen vallen namelijk in de smaak bij het kosmopolitisch volkje dat de Louizalaan frequenteert. De voertaal van de bediening is Frans en zo zijn ook de benamingen op de spijskaart. Maar aan de tafels klinkt Zweeds, Engels en Arabisch. De keuken is vanuit de eetzaal gedeeltelijk zichtbaar. Daar heeft Antoine Dassy, voormalig eigenaar/chef-kok van Le Petit Chef in Couvin, het voor het zeggen. Op zijn repertoire staan specialiteiten als halve kreeft gestoomd boven infusie van groene peper (675 fr.), zeebrasem met mosterd van Meaux (795 fr.) en chocoladetaart met amandels (290 fr.). Wij bezochten La Table de L’Abbaye op een nazomeravond en hadden het geluk om een tafel in de ommuurde tuin te bemachtigen. Daar, onder de parasol op de kiezels, was het die zwoele avond bijzonder aangenaam toeven. Er klonk dromerige pianomuziek en bij flakkerend kaarslicht verschenen beignets van krabbenpoten met exotisch geparfumeerde tomatensaus (475 fr.) en langoustinestaartjes met een karamelachtige saus en spinazie (475 fr.). Er werd nog volop aan de krabbenscharen gepulkt, toen een ober het lege bord van de langoustines reeds van tafel graaide. Hij had beter een vingerbakje gebracht ! Zeebaars, flauw gekruid, met opgeklopte vissaus, onregelmatig gesneden kasteelaardappels, wortelreepjes en courgetteknikkers volgde (795 fr.). Aan de andere kant van de tafel kwam een smakelijke bereiding rond zeebrasem, met visvlees dat best wat korter gegaard had mogen zijn, een zachte mosterdsaus, courgette en tomatencoulis (795 fr.). De wijnkaart vermeldt uitsluitend Franse wijnen. Wij kozen een Macon Villages ’95 van Verget, een lekkere, soepele wijn die te warm werd geschonken omdat de ober geen ijs in de koelemmer had gedaan (1295 fr.).

La Table de l’Abbaye : Belle-Vue straat 62, 1000 Brussel. Tel. (02) 646.33.95. Zaterdagmiddag en zondag gesloten. Lunch 1030 fr. en ?menu coup de coeur? 1575 fr.

PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content