Tafelen
Kei Kei is een sobere oriëntaalse kantine. Het concept van Petra Vervaet is geënt op het Londense voedingsstation Wagamama.
Petra Vervaet studeerde af als binnenhuisarchitecte aan het Henri van de Velde-Instituut, werkte een tijdje bij een architectenbureau maar kreeg de smaak niet echt te pakken. In Londen ontdekte zij Wagamama, een voedingsstation van het jaar 2000 met als filosofie : positief eten en positief leven om je lichaam in een optimale psychologische toestand te brengen. Deze door John Pawson ontworpen futuristische refter lag helemaal in de lijn van Petra’s eindthesis, die handelde over zenboeddhisme en schoonheid. Gezien ze zelf verslingerd was op koken en haar artistieke ambities toch niet echt kon uitleven in het architectenbureau, besloot Petra om met een restaurant te beginnen. Ze bedacht het concept zo’n twee jaar geleden en dat werd in samenwerking met industrieel vormgever Erik Indekeu gerealiseerd. In Kei Kei ligt het accent op het eten en op de mensen. Daarom is er zo goed als geen decoratie. Toch geven de sobere, industriële ruimtes een gevoel van schoonheid, dat vooral gecreëerd wordt door de vlakinrichting en de keuze van het materiaal. Wit gestukeerde muren, gezandstraalde ramen, lange, aan de grond vastgeklonken tafels in donker wengéhout waaraan iedereen aanschuift, draperieën van onbewerkt canvas, personeel gekleed in blauwe denim en een vloer van zwart gepigmenteerde polybeton, zorgen voor een koele sensualiteit. In deze leegte worden mensen bewust, want gezeten op een korte kruk met een kom noedelsoep in de hand, is men meer met zichzelf bezig dan met de omgeving. Zo wordt er orde in het hoofd geschapen, en komt men tot rust. In deze oriëntaalse kantine worden vooral Japanse gerechten op basis van dikke Udon-noedels gegeten. De gerechten worden in de kelderkeuken, die gedeeltelijk schuilgaat achter een hangende en een staande wand, in de wok bereid. Het bestelde staat in no time op tafel en er wordt gegeten met stokjes. Wij waren er als de kippen bij en bezochten Kei Kei amper een week na de opening. Dan mag je nog niet te streng zijn, want ieder nieuw eethuis heeft recht op een inwerkperiode. Wij kozen : yakitori of twee gemarineerde en gegrilde spiesjes kip met yakitorisaus (195 fr.), ebi tempura van twee steurgarnalen en groenten in deeg dat voor verbetering vatbaar was (310 fr.), yasai yaki soba van roergebakken noedels, paprika, sojascheuten, shii-take, wortels, lenteuien en cashewnoten (340 fr.) en een noedel-maaltijdsoep met in teriyakisaus gemarineerd en gegrild rundvlees en paprika, met als begeleiding een slaatje van sojascheuten, koriander en limoen (395 fr.). Zo’n bewustzijnverruimende maaltijd kan naar keuze worden begeleid door Sapporo-bier, Hildon-water en Spaanse, Franse of Italiaanse wijnen.
Kei Kei, Oriental Canteen : Minderbroedersrui 34-36, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 213.22.26. Voorlopig dagelijks open van 12 tot 14 u. en van 18 u.30 tot 23 u.
þ
PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier