Pittige kimchi

Pittige kimchi
©Diane Hendrikx

Kimchi is een Koreaans bijgerechtje van gefermenteerde kool. Deze pittige kimchi is heerlijk bij witte rijst, een omelet, geroosterd buikspek of tussen een croque-monsieur.

Voor ±2 potten kimchi van 500 ml 
  • 1 middelgrote Chinese kool (dit is de klassieke kool die voor dit gerecht wordt gebruikt) of een spitskool (dit is een leuke twist die een wat knapperige kimchi oplevert) (ongeveer 1 kg) 
  • 3 el zout 
  • 3 middelgrote wortels 
  • 1 bussel lente-ui 
  • 1 bussel radijsjes of een daikon, in fijne schijfjes 
  • 5 tenen look 
  • 5 cm gember, geschild en fijngeraspt 
  • 1 tl suiker 
  • 2 el vissaus 
  • 3 el Koreaanse rodepepervlokjes ( gochugaru
  • keramieken fermentatiepot of grote glazen weckpot 
Bereiding
  1. Snijd het kontje van de kool en verwijder de buitenste, vuile of gekwetste bladeren. Snijd de kool in de lengte in vier kwartjes en snijd de kwartjes in grove stukken. Het harde deel van de kool mag je ook gebruiken: snijd dit wat fijner. Meng de stukken kool in een mengkom met het zout. Masseer het zout in de kool, zodat hij slap wordt. Laat de kool een halfuurtje staan. 
  2. Spoel het zout van de kool en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de wortelen, radijzen of daikon en lente-ui in fijne schijfjes. Maak een papje van de look, gember, suiker en vissaus in een vijzel of een keukenrobot. Meng de chili eronder met een lepel. 
  3. Haal de kool uit het vergiet, droog eventueel, en doe samen met de groenten in een grote mengkom. Meng het chilipapje met je handen onder de kool. Masseer het goed in, zodat elk stukje groente bedekt is met de mengeling. 
  4. Vul je pot met het koolmengsel. Telkens als je een handvol toevoegt, druk de groenten dan goed aan met je vuist of een pureestamper, zodat er geen luchtbelletjes meer in zitten en de groenten onder hun eigen sap komen te staan. Herhaal dit tot alle kool op is. 
  5. Dek je pot af met een deksel dat er los op ligt. Als je een weckpot gebruikt, haal dan de rubberen ring uit het deksel zodat de lucht uit je fermenterende kimchi kan ontsnappen. Gebruik je een gewone glazen bokaal, zorg dan dat je het deksel erop legt maar niet dichtschroeft. Je kunt de bokaal ook afdekken met een schone handdoek en een elastiekje.
  6. Dit mengsel laat je nu ongeveer 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Duw elke dag met een vork of pureestamper de kool die bovendrijft opnieuw onder het sap, zodat hij niet kan beginnen te schimmelen. Als je een fermentatiepot hebt, kun je de gewichten gebruiken om de kool onder het sap te duwen. 
  7. Proef na 3 dagen al eens van je kimchi. Afhankelijk van de temperatuur zal de fermentatie sneller of trager verlopen. Het proces stopt als jij tevreden bent met de smaak. Hoe langer je de kool laat fermenteren, hoe zuriger en hoe meer uitgesproken de smaak wordt. 
  8. Bewaar de kimchi als hij klaar is in een glazen pot met afgesloten deksel in de koelkast (duw de kool goed aan in de potten zodat er zo weinig mogelijk lucht in zit). Op deze manier is hij maanden houdbaar. 

Tip: je kunt kimchi inzetten zoals je andere pickles zou inzetten: om frisheid te geven aan een vet gerecht of extra punch te geven aan een zacht smakend ingrediënt. Het is een ideaal gerecht als je pas begint met fermenteren: kimchi is na een paar dagen al klaar om te eten.

DH_SLOW_1_KIMCHI_014_KW40
© DIANE HENDRIKX

Pittige kimchi
© DIANE HENDRIKX

Kimchi

Voor ongeveer 2 potten van 500 ml

1 middelgrote Chinese kool (dit is de klassieke kool die voor dit gerecht wordt gebruikt) of een spitskool (dit is een leuke twist die een wat knapperige kimchi oplevert) (ongeveer 1 kg)

3 el zout

3 middelgrote wortels

1 bussel lente-ui

1 bussel radijsjes of een daikon, in fijne schijfjes

5 tenen look

5 cm gember, geschild en fijngeraspt

1 tl suiker

2 el vissaus

3 el Koreaanse rodepepervlokjes ( gochugaru)

Materiaal: een keramieken fermentatiepot of een grote glazen weckpot

1. Snijd het kontje van de kool en verwijder de buitenste, vuile of gekwetste bladeren. Snijd de kool in de lengte in vier kwartjes en snijd de kwartjes in grove stukken. Het harde deel van de kool mag je ook gebruiken: snijd dit wat fijner. Meng de stukken kool in een mengkom met het zout. Masseer het zout in de kool, zodat hij slap wordt. Laat de kool een halfuurtje staan.

2. Spoel het zout van de kool en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de wortelen, radijzen of daikon en lente-ui in fijne schijfjes. Maak een papje van de look, gember, suiker en vissaus in een vijzel of een keukenrobot. Meng de chili eronder met een lepel.

3. Haal de kool uit het vergiet, droog eventueel, en doe samen met de groenten in een grote mengkom. Meng het chilipapje met je handen onder de kool. Masseer het goed in, zodat elk stukje groente bedekt is met de mengeling.

4. Vul je pot met het koolmengsel. Telkens als je een handvol toevoegt, druk de groenten dan goed aan met je vuist of een pureestamper, zodat er geen luchtbelletjes meer in zitten en de groenten onder hun eigen sap komen te staan. Herhaal dit tot alle kool op is.

5. Dek je pot af met een deksel dat er los op ligt. Als je een weckpot gebruikt, haal dan de rubberen ring uit het deksel zodat de lucht uit je fermenterende kimchi kan ontsnappen. Gebruik je een gewone glazen bokaal, zorg dan dat je het deksel erop legt maar niet dichtschroeft. Je kunt de bokaal ook afdekken met een schone handdoek en een elastiekje. Dit mengsel laat je nu ongeveer 5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Duw elke dag met een vork of pureestamper de kool die bovendrijft opnieuw onder het sap, zodat hij niet kan beginnen te schimmelen. Als je een fermentatiepot hebt, kun je de gewichten gebruiken om de kool onder het sap te duwen.

6. Proef na 3 dagen al eens van je kimchi. Afhankelijk van de temperatuur zal de fermentatie sneller of trager verlopen. Het proces stopt als jij tevreden bent met de smaak. Hoe langer je de kool laat fermenteren, hoe zuriger en hoe meer uitgesproken de smaak wordt.

7. Bewaar de kimchi als hij klaar is in een glazen pot met afgesloten deksel in de koelkast (duw de kool goed aan in de potten zodat er zo weinig mogelijk lucht in zit). Op deze manier is hij maanden houdbaar.

Tip: je kunt kimchi inzetten zoals je andere pickles zou inzetten: om frisheid te geven aan een vet gerecht of extra punch te geven aan een zacht smakend ingrediënt. Het is een ideaal gerecht als je pas begint met fermenteren: kimchi is na een paar dagen al klaar om te eten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content