Lekker
Diana Meeuwsen, alias Madam Pheip, serveert in een voormalig dokwerkerscafé eerlijke bereidingen uit de goede, Belgische burgerkeuken.
Madam Pheip is een juweeltje van een adres. Dat mag je eigenlijk niet te luid verkondigen, want dan wordt de drempel platgelopen en is het anachronistisch sfeertje dat er hangt snel vervlogen. Het merkwaardige café-restaurant heeft zijn onderkomen in het eertijds beruchte dokwerkerscafé Matador, gelegen aan de ingang van ?de konijnenpijp? (bij niet-Antwerpenaars beter gekend als de Waaslandtunnel). Barmoeder-van-dienst is de rondborstige en immer goedgemutste Diana Meeuwsen, alias Madam Pheip. Zij behield het eenvoudige arbeidersinterieur met het oude potkacheltje midden in de gelagkamer, en completeerde het interieur met spiegels en de retroluster uit haar slaapkamer. Omdat het geheel veel weg heeft van een prentje uit een album van Nero, belde Diana Marc Sleen en vroeg de geestelijke vader of hij bezwaar had tegen de naam Madam Pheip. De striptekenaar stemde spontaan toe en als aanmoediging stuurde hij de tekening die nu in een lijstje bij de bar hangt. Wat Marc Sleen niet weet, is dat de binnenkant van de toiletdeur een erotische Madam Pheip verbergt : die werd getekend door Jan Bosschaert. In het keukentje achter de toog staat Marcel de kok. Hij kookt met vaardigheid en toewijding en bewaakt zijn fornuis als een kapitein. Het enige wat je van hem hoort, is het gespetter van een zeetong of steak in de bruisende boter. Het gebeurt wel eens dat het wat langer duurt voordat er iets op tafel komt. Het wachten maakt deel uit van de charmes van dit huiskamerrestaurant en wordt altijd beloond ; de bereidingen die Madam Pheip met een lach komt brengen, zijn van een oprechte smakelijkheid. Het is meestal degelijke en onvergankelijke Vlaamse huismoederskost. Evergreens van de spijskaart zijn : garnaalkroketten (290 fr.), haringsalade met zure room en dille (190 fr.), gebakken paling met tartaarsaus (570 fr.), steak tartaar ?à la minute? met frieten (450 fr.), steak natuur met witloofsla (460 fr.) en mosselen (in het seizoen vanaf 420 fr.). Wij aten : in limoensap en honing gemarineerde zalm met mierikswortelsaus (330 fr.), asperges, op voorhand gekookt en lauw opgediend, met gesmolten boter en ei (360 fr.), gepocheerde kabeljauw met aardappelpuree en een lichte mosterdsaus met kappertjes (470 fr.), konijnenbout, ontbeend, in netje gebakken en op het bord gebracht met champignons, gebakken aardappelen en dragonsaus (470 fr.) en, om op de juiste toon af te sluiten, een brok rijstpap met bruine suiker (120 fr.).
Café-restaurant Madam Pheip : Ankerrui 54, 2000 Antwerpen. Tel. (03) 226.92.74. Gesloten op zaterdag- en zondagmiddag.
PIETER VAN DOVEREN FOTO JAN CAUDRON
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier