Kiplekker

De staat New York telt meer dan 50.000 inwoners van Portugese origine. Deze diaspora inspireerde ons tot een combinatie van een oude Portugese klassieker, gebakken kip, en de populaire New Yorkse coleslaw. Op het bord krijgen we een opgefriste nostalgische bereiding die ver buiten New York gesmaakt wordt.
Gebakken kip op Portugees-Amerikaanse wijze p>
Voor 4 personen: p>
Voor de kip: p>
8 kippenbouten, gehalveerd p>
3 knoflookteentjes p>
Zeste van 1 citroen p>
Sap van 2 citroenen p>
3 takjes verse tijm p>
3 takjes verse rozemarijn p>
1 piment (Jamaicaanse peper) p>
Zout en peper p>
Olie p>
Sumak (Midden-Oosterse smaakmaker), naar smaak p>
Voor de coleslaw : p>
4 el mayonaise p>
1 tl mosterd p>
1 tl srirachasaus (of beter nog: pikante, artisanale saus van Belgische makelij, zoals die van Rascal of Swet) p>
2 el ahornsiroop p>
2 el olijfolie p>
Zout en peper p>
1 wittekool p>
4 grote wortelen p>
2 handen vol rozijnen p>
1. Doe de gehalveerde kippenbouten in een kom. p>
2. Plet de gepelde looktenen met een mes. Was de citroen, rasp de schilletjes. Pers het sap van de 2 andere citroenen. Hak de tijm, de rozemarijn en de piment fijn. p>
3. Doe alles, samen met de sumak naar smaak, bij de kip. Kruid met zout en peper. Meng goed. Bewaar minstens 4 uur in de koelkast. p>
4. Bereid de saus voor de coleslaw: meng mayonaise, mosterd, srirachasaus, ahornsiroop, olijfolie en zout en peper in een slakom. p>
5. Ontdoe de kool van de buitenste bladeren, was en snijd de kool in vieren. Rasp de stukken met de mandoline boven de sausmengeling. p>
6. Schil en rasp de wortelen, strooi over de kool en de saus. Doe de rozijnen erbij. Laat 2 uur rusten. p>
7. Neem de kip uit de koelkast, bak in olie (niet in ossenwit) in de friteuse op 160 °C of in een pan (2-3 l). Bak in drie beurten van elk ca. 2 min. (afhankelijk van de dikte van de bouten). Droog de bouten tussen elke bakbeurt op keukenpapier. p>
8. Serveer met de coleslaw. Dit gerecht wordt bij voorkeur met de vingers gegeten. p>
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier