Huidhonger

“Het klopt : al mijn rimpels zijn verdwenen.” Het is zo’n grapje waarmee je makkelijk scoort als piepjonge beautyjournaliste die de ene antirimpelcrème na de andere smeert. Veel dames op leeftijd, toch dé doelgroep van de beautyindustrie, lopen er in dit vak niet rond. Misschien omdat ouder worden fantoompijnen met zich mee zou brengen : dat strakke vel verdwijnt voorgoed, maar je wordt er wel constant mee geconfronteerd. En hoeveel crèmige protheses je ook smeert, helemaal hetzelfde wordt het nooit meer. Argumenten genoeg om alvast preventieve middelen in te zetten (p. 46). Die duiken de laatste tijd steeds vaker op – in hoogtechnologische gedaantes zelfs – maar bestaan eigenlijk al heel lang : ook hydratatie is een bekende vorm van preventie. Het smeren zelf is dat eveneens. Net door onszelf aan te raken en te verwennen, komen in ons lichaam tal van stoffen vrij die ons doen stralen. Endorfine bijvoorbeeld, de geluksdrug bij uitstek.

A touch is worth a thousand words.” Het zou kunnen prijken op een spirituele scheurkalender, maar uit de mond van de Gentse professor neurologie Kristl Vonck krijgt het toch iets meer waarachtigheid : “De sociale rol van aanraken is veel groter dan die van spreken.” Toch even slikken, in een maatschappij waarin we onze tastzin sterk verwaarlozen en aanrakingen al snel fout geïnterpreteerd worden. Toch hebben we allemaal huidhonger. In bepaalde gevallen kan lichamelijk contact zelfs levensnoodzakelijk zijn. Premature baby’s die op moeders blote buik kunnen liggen, groeien beter en mogen het ziekenhuis sneller uit. Bij de behandeling van postnatale depressie speelt ‘moederlijke aanraking’ eveneens een cruciale rol, als belangrijkste communicatievorm. Ook kankerpatiënten, ten slotte, zien hun levenskwaliteit sterk stijgen onder de bekwame handen van een massagetherapeut.

Daar raken we aan de kern van wellness, in de oorspronkelijke betekenis van het woord : gezondheid. Al wordt het daarmee nog zelden geassocieerd. Maar ook voor het gezonde deel van de bevolking kan een massage een uitgelezen antwoord zijn op aanraakarmoede. Intens huidcontact geeft ons een gevoel van geborgenheid en vertrouwen. Al moet je je daarvoor wel durven bloot te geven aan een wildvreemde, wat bij een massageleek drempelvrees kan oproepen. Geen slecht idee om op voorhand de basis van de ‘massage-etiquette’ door te nemen (p. 42). Dat u daar (half)naakt zult liggen, bijvoorbeeld. En dat u maar beter vooraf zegt wat u verlangt. Al moet het respect uiteraard van twee kanten komen. Slechts in zeldzame gevallen is dat niet zo, en zijn de vingers net iets te vlug of de handelingen iets te routineus. Maar in dit nummer verzamelden wij voor u enkele voortreffelijke adresjes, waar ieders huidhonger met de grootste elegantie gestild zal worden.

Redacteur Beauty & Wellness

stefanie.van.den.broeck@knack.be

Stefanie Van den Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content