Granita van pompelmoes en rosé

granita
Diane Hendrikx

Granita als ontbijt, in de warme middagzon of als dessert is een dagelijkse gewoonte in Sicilië. Meestal gemaakt van citroen, amandel of koffie, maar wij gaan voor een pittige adult-versie. 

Voor 4 personen
  • 1 stuk gember van 3 cm
  • 2 limoenen
  • 150 g suiker
  • 400 ml water
  • 1 tak rozemarijn
  • 1 kl chilivlokken
  • 0,5 l rosé
  • 0,5 l pompelmoessap
Bereiding
  1. Snijd de gember in dunne schijfjes. Snijd van 1 limoen de schil af. Maak zeste van de andere limoen. Doe de gember, limoenschillen van 1 limoen, suiker, water, rozemarijn en chilivlokken in een kookpot en laat inkoken tot siroop. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Laat afkoelen en zeef de siroop.
  2. Doe de rosé samen met het pompelmoessap in een maatbeker. Pers de 2 limoenen uit in de maatbeker. Voeg er de limoenzeste aan toe samen met 6 el van de siroop. Voeg eventueel nog wat chilivlokken aan het sap toe als je graag extra pit hebt. Giet het pompelmoessap uit in een braadslede of een bakje dat groot genoeg is zodat je een laag kunt maken van 3 à 4 cm hoog. Dit bevriest vlotter en maakt het schrapen makkelijker.
  3. Zet in de diepvries voor 2 uur. Maak het waterijs los met een vork, ga overal goed door zodat de stukken niet te groot zijn. Zet nog eens 2 uur in de diepvries en herhaal dit. Als alles goed bevroren is, kun je het serveren. Zo niet herhaal je het nog eens.
  4. Serveer de granita in coupeglazen en rasp er eventueel nog wat gember en limoenschil over.

Tip: granita van koffie en tonic is ook een topper. Of laat je eens gaan met tomaten en basilicum. De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content