GEZOCHT : SPOREN VAN LEVEN
Olifantenpaden of desire lanes zijn de zichtbare afkortingspaadjes die mensen gebruiken in plaats van het officiële geplaveide pad dat er ligt. Meestal ontstaan die door een rechte hoek af te ronden, of door een kortere oversteek van een veld. De Nederlandse fotograaf Jan-Dirk van der Burg fotografeerde deze sporen van gebruik en bracht twee jaar geleden het boek Olifantenpaadjes uit. “Daarvan is de derde druk bijna uitverkocht”, vertelde hij aan de telefoon vanuit Amsterdam. “Die paadjes zijn een van de weinige zichtbare tekenen van burgerlijke ongehoorzaamheid in Nederland. En daarom vinden velen ze wel sympathiek. Maar, zo zeggen ambtenaren en stedenbouwkundigen, ze bewijzen niet dat de paden die wij aangelegd hebben niet goed zijn, want als die gebruikt worden, laat dat geen sporen na.”
Sporen van gebruik kunnen ook interessant zijn, vindt het Brusselse architectuurcollectief Rotor. Zij mochten in 2010 op de architectuurbiënnale van Venetië het Belgisch paviljoen inrichten. Het jaarthema van de biënnale luidde : People meet in architecture, en dat interpreteerden ze letterlijk door gebruikte vloeren, muren en trappen tentoon te stellen. “Van bepaalde interieurmaterialen aanvaard je dat ze ‘geleefd’ hebben, zoals leder of hout”, zei Rotoroprichter Lionel Devlieger daarover onlangs nog in Knack Weekend. “Van andere niet. Het was ons te doen om die laatste groep, de ‘moderne’ materialen. Wij toonden bijvoorbeeld geen handgeknoopt oosters tapijt, maar een vast tapijt van middelmatige kwaliteit dat jaren in iemands living had gelegen.”
Met andere woorden : heeft die oude sofa een charmant patina of is hij versleten ? Vintage of afgeleefd ? Retro of oubollig ? Het is een grens die u in de eerste plaats zélf bepaalt. Maar wie aangetrokken is door de supervintagelook, heeft deze dagen genoeg keuze. Zo blijft de strategisch gescheurde jeans populair, ook komende zomer. En afgesleten oosterse tapijten zijn al even gezocht. U koopt ze tweedehands in kringloopwinkels, of gloednieuw, bij het Italiaanse Moroso of het Belgische Trinity Creations bijvoorbeeld. Eind vorig jaar kwam de Scandycollectie uit van Fabiaan Van Severen voor B by Indera. Die fauteuilcollectie is niet alleen in vormgeving erg seventies, ook de stof heeft klaarblijkelijk al een leven achter de rug : het is de Memory van Patricia Urquiola voor Kvadrat. “Het feit dat deze stof er ‘versleten of gebruikt’ uitziet, valt tegenwoordig erg in de smaak omdat ze past in een trend van perfecte imperfectie”, legt Carl Meers, zaakvoerder van Indera uit.
LEEN CREVE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier