Van vuurputkeuken met een ster tot brutalistische gerechten: 9 culinaire hotspots in Stockholm

stockholm-stadshotell-matsalen
Het fine dining restaurant Matsalen vind je terug in de voormalige kapel van het gloednieuwe Stockholm Stadshotell. © Stockholm Stadshotell
Amélie Rombauts
Amélie Rombauts Journalist Knack Weekend

Met haar ligging aan een wondermooie archipel, een milieuvriendelijk stadsbeleid, veel mode en design is een trip naar Stockholm altijd een goed idee. Maar waar eten en drinken?

In april lanceerde Ikea wereldwijd een premiumcollectie van 96 stuks in zijn winkels, gemaakt van hoogwaardige materialen. De Zweedse meubelgigant doopte de collectie Stockholm. Dat lag achteraf bekeken voor de hand. Beide zijn immers chic en cool, zonder al te veel pretentie. Wat ook geldt voor de culinaire scene in de stad. Dit zijn onze tips: van zelfgemaakte ricotta tot gesterde vuurputkeuken en orthodox-brutalistische gerechten

Babette

Kort samengevat: klein en trendy met fantastische wijnkaart.

Een gezellig buurtrestaurant waar de sfeer levendig en gemoedelijk is. De kans is groot dat je er binnen zal moeten wurmen. Je kunt er binnenwippen voor een glas wijn en een pizza of de hele avond lang kleine, verfijnde gerechtjes uit de keuken laten komen.

Roslagsgatan 6 – Babette.se

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Bord

Kort samengevat: boho hip.

In deze gezellige bistrot bohémien wordt iedere avond van woensdag tot zaterdag mediterrane keuken geserveerd aan één grote centrale tafel. Voel je niet zo sociaal, dan kun je plaatsnemen aan een van de kleinere tafels of aan de toog. De houtoven draait er op volle toeren – proef zeker de langoustines als ze op de kaart staan – het brood en de ricotta worden ter plekke gemaakt.

Roslagsgatan 43 – bord.restaurant

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Portal

Kort samengevat: hedendaagse Scandinavische gastronomie.

De sfeer is er informeel en toch staat in Portal een bekroonde chef-kok in de potten te roeren. Klas Lindberg combineert er Franse en Scandinavische gerechten waarin hij ingrediënten uit heel Zweden verwerkt.

Sankt Eriksplan 1 – portalrestaurant.se

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Riche

Kort samengevat: een favoriet van de locals die in media, kunst, design en mode werken.

Wil je mensen kijken of zelf gespot worden dan zit je bij Riche aan het goed adres. Het restaurant bestaat al 130 jaar en is de ontmoetingsplek van Stockholm. ‘Een paar dagen per jaar organiseert het speciale Oesterdagen en Steak Tartare-dagen, ieder weekend kun je er terecht voor brunch. ’s Avonds kun je je aan optredens of DJ’s verwachten.

Birger jarlsgatan 4 – riche-dev.wetail.dev

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ekstedt

Kort samengevat: een vuurput, een houtoven en een houtfornuis met een Michelin-ster.

Bij Ekstedt draait alles om vuur: de gerechten worden er bereid in een vuurput, een houtoven of -fornuis. Sinds de opening in 2011 staat het restaurant bekend om zijn unieke benadering van de Scandinavische keuken. Je moet er dan ook lange tijd op voorhand voor reserveren. Meer bepaald: drie maanden voor je er wilt dineren.

Humlegårdsgatan 17 – ekstedt.nu

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Brutalisten

Kort samengevat: een menu geïnspireerd op de rechttoe rechtaan eenvoud van het brutalisme.

In architectuur draait brutalisme om functionaliteit en structurele eerlijkheid, waarbij de materialen en constructie zichtbaar blijven. In het restaurant van de Belgisch-Duitse kunstenaar Carsten Höller (onder meer bekend van de draaiende paddenstoelen-installatie in het Fondazione Prada in Milaan) is dat niet anders. ‘Het doel is om verticaal in de smaak van een bepaald ingrediënt te graven en het te ontdoen van alle achtergrondruis,’ legde hij uit aan Wallpaper. Het menu bestaat uit ‘semi-brutalistische’ gerechten die het gebruik van olie of een minimale hoeveelheid andere ingrediënten toestaan, ‘brutalistische’ gerechten waar enkel zout en water werden toegevoegd en ‘orthodox-brutalistische’ gerechten die altijd puur natuur zijn, zoals krab gekookt in zijn eigen schelp.

Regeringsgatan 71 – brutalisten.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Häktet

Kort samengevat: gevangeniseten dat naar meer smaakt.

Deze 18de eeuwse gevangenis is geen plek waaruit je wil ontsnappen. Want je kunt er eten en tot in de late uurtjes feesten met op de achtergrond een Dj of live concert. Häktet is immers een van de weinige bars op Södermalm die pas om 3 uur ’s nachts sluit. De keuken is Scandinavisch maar Frans getint, er wordt gretig gebruik gemaakt van lokale ingrediënten van kleine producenten.

Hornsgatan 82 – haktet.se

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Triton

Kort samengevat: minimalistische gerechten tussen de hipsters.

Triton wordt gerund door nerdy fijnproevers die je volledige inkijk gunnen in hun open keuken. Je eet er een vast menu dat bestaat uit een voorgerecht en twee hoofdgerechten. Aangepaste wijnen of dessert kunnen op het moment zelf worden besteld. Het restaurant werd omwille van zijn redelijke prijzen en torenhoge kwaliteit bekroond met een Michelin Bib Gourmand award.

Ringvägen – triton.restaurant

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Stockholm Stadshotell

Kort samengevat: de eet- en slaapbestemming van het moment.

Deze nieuwe hotspot in Stockholm, meer bepaald in Södermalm, opende in de lente de deuren in een gebouw dat tussen 1873 en 1875 werd gebouwd in opdracht van de Zweedse koningin Josefina. Het diende destijds als woonzorgcentrum voor oudere vrouwen uit de elite. Na een grondige renovatie door Ateljé Nord bevat het vandaag 32 kamers en suites, twee restaurants – The Bistro op het gelijkvloers en Matsalen, een fine dining restaurant in de voormalige kapel van het woonzorgcentrum – een bar, een gastenlounge, wellness en een binnentuin. De eerst recensies zijn alvast lovend.

Björngårdsgatan 23 – stockholmstadshotell.com

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise