Van kayakker tot kasteelheer in het Ardense woud
Net zoals je met je kayak op de meanderende Semois door de Ardense bossen glijdt, neemt culinair Luxemburg je mee op sleeptouw langs haar vele culinaire geneugtes.
Het is een feit: de wereld ziet er heel anders uit vanop een rivier. In plaats van het waterleven van aan de rand te aanschouwen, word je voor één keer zelf letterlijk ondergedompeld in de wereld van de fauna en flora die een waterloop bevolken.
Terwijl je met een kayak of kano stroomafwaarts op de Semois in de provincie Luxemburg glijdt, verzaken wilde eenden, zwarte ooievaars en opspringende forellen aan hun bezigheden om je enthousiast te begroeten. Wat voelt het goed om je te laten opnemen in de stilte en ongereptheid van het prachtige natuurgebied dat de vallei van de Semois is.
De mooiste rivier van België
De afvaart van de Semois per kano of kayak is de mooiste van België en de groene Semoisvallei is een van de rustigste plek in de Ardennen. Als je niet beter wist, zou je denken dat je op Canadese wateren aan het varen bent. Hier kan je de gejaagdheid van de stad en stress van de dagelijkse job volledig achter je laten gedurende enkele uren, een dag of zelfs meerdere dagen, waarbij je overnacht op campings langs de rivier.
Van juni tot augustus staat de Semois trouwens in bloei. Daarvoor zorgt de zeldzame vlottende waterranonkel. Dat zijn tot zes meter lange drijvende waterstengels waarop in de zomer witte bloemen verschijnen. Op bepaalde plaatsen bloeit deze ranonkel zo uitbundig dat er grote drijvende bloemeneilanden ontstaan op het wateroppervlak. Een heus karwei voor de armspieren…
Hoewel de Semois wordt aangeprezen als een familierivier en het aantal watervalletjes beperkt is, mag je er zeker van zijn dat je op het einde van de vaart doorweekt uit je schuitje komt. Scheep je zoals wij in Chiny-sur-Semois in, dan duurt het nog geen halve minuut voor je je al aan de kant mag zetten om het water uit de boot te scheppen en je haren uit te wringen. Al zullen kinderen wellicht nóg meer van dit soort avontuur willen, want de Semois meandert voor de rest vooral rustig door de bossen, groene weilanden en gezellige vakantiehuisjes, tenminste als je jezelf niet vast vaart in de leistenen.
Neem van de gelegenheid gebruik om je armen aan het werk te zetten en rust geregeld uit op een van de onverwachte terrasjes zoals de prachtige balkons van Le Moulin Cambier en het hotel Comtes De Chiny, die je langs de rivier tegenkomt. En vergeet je picknick niet zodat je kan lunchen op een verlaten strandje in het midden van de rivier waar je misschien nooit meer weg wil.
Culinair genieten in alle rust. Dat is wat met stip op nummer één staat in de provincie Luxemburg, een bron is van lekkere streekproducten, gaande van heerlijke charcuterie zoals ham, bloedworst, terrines tot wildmenu’s, snoek in botersaus, paling of forel “à l’ancienne”. Hoe de charcuterie tot stand komt, kan je gaan bekijken in de Hoeve van Sanglochons, een klein charcuteriemuseum dat toont hoe het zouten, drogen en roken op oude wijze in zijn werk gaat. In de aangename, traditionele herberg kan je daarna de gezouten, gedroogde of gerookte ham van evervarken, een kruising tussen een everzwijn en een gewoon varken, degusteren.
‘Il faut la boire pour le croire’
Nu we weer met de voetjes op het droge zijn, laten we het avontuur achter ons en is het tijd om in het verleden te duiken. Het romantische Château de Grandvoir, vlakbij Neufchâteau, is een onvervalst stukje geschiedenis, met wortels tot in de zeventiende eeuw. De vierhoekige zandstenen kasteelhoeve werd enkele jaren geleden prachtig opgefrist met respect voor dat verleden en biedt acht stijlvolle, luxueuze gastenkamers aan, samen met een klein gastronomisch restaurant voor een twintigtal gasten, enkele elegante salons en een karakteristieke, moderne microbrouwerij.
Hier wordt sinds 2016 Le Vaurien, een blond bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5,7°, gebrouwd door de 26-jarige ingenieur-brouwer Julien Depierreux. De naam van het bier met als slagzin “il faut la boire pour le croire” is geïnspireerd op de bijnaam van de bewoners van de dorpjes Grandvoir en Petitvoir. De streek van de ‘Vauriens’ is prima grond voor de productie van het Ardense bier dat een goede dorstlesser blijkt te zijn na een stevige wandeling in het nabijgelegen Woud van Anlier of als aperitiefje op het mooie, rustige terras van de kasteelhoeve, uitkijkend op de tuin in de aanloop naar het diner.
Want dat is de opvallendste ontdekking van de kasteelhoeve: het gastronomische restaurant. Sinds juli 2017 staat de jonge, gedreven Antoine Rigaux er achter de potten. Met zijn amper 23 lentes etaleert deze chef-kok uitgebreid zijn passie voor koken en de lokale producten die hij culinair heruitvindt. Op het bord komen kruiden en smaakmakers uit de eigen groentekassen en forel en rivierkreeften uit de vijver van de uitgestrekte tuin achter het restaurant.
Wij kiezen te midden een statisch en gezellig decor voor het ‘Menu du Vaurien’, dat helemaal in het teken staat van het gelijknamige bier. Op tafel komen kwartel met puree, sjalot gemarineerd in porto en jus met gerst, gerookte forel en een koude saus op basis van hop, wilde tarbot met linguine in blanke botersaus en een korstje van met gerst gerookte paling, een filet van Belgisch witblauw met hopkorstje en een saus met buffelkaas uit Semel en om af te sluiten een overheerlijke Vauriensabayon en granenijs.
Deze lijn wordt de volgende ochtend doorgetrokken naar het ontbijt, waar de lokale producten opnieuw centraal staan met door Antoine Riguax bereide confituren en zelfgemaakt brood, tot artisanale hammen en yoghurt uit de nabijgelegen Ferme du Grand Enclos.
Château de Grandvoir laat je als geen ander kennis maken met de heruitgevonden smaken van deze gulle streek. Een kasteelheer waardig én een goede reden om opnieuw in die kayak te kruipen…
Logeren in het Château de Grandvoir kan vanaf 120 euro per nacht. La Cornée 66 – 6840 Grandvoir (Neufchâteau) www.chateaugrandvoir.be
Menu du Vaurien: 45 tot 70 euro voor 3 tot 6 gangen
Menu du Marché: 37 euro voor 3 gangen, 47 euro voor 4 gangen, 57 euro voor 5 gangen en 62 euro voor 6 gangen.
Bezienswaardigheden in de buurt:
Het kasteel van Bouillon: het oudste en het meest interessante overblijfsel van de feodaliteit in België op drie rotsachtige toppen die over de Semois uitkijken.
De abdij van Orval: ontdek de geheimen van het brouwen van het bier van Orval
Het oorlogsmuseum van Bastenaken: uniek centrum dat aan de Tweede Wereldoorlog is gewijd
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier