De 25 zonnigste plaatsen op aarde

De 25 zonnigste plaatsen op aarde
© iStockphoto

Van Phoenix in Arizona tot een stadje in de Sahara woestijn en van het centrum van Australie tot een Grieks eiland: op deze 25 plaatsen schijnt de zon het hele jaar volop. (MS, via List25)

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws, like ons op Facebook.

25. Tucson in Arizona © iStockphoto

Tucson, gelegen in de woestijn van Arizona, heeft een warm woestijnklimaat met hoge temperaturen, weinig neerslag en veel staalblauwe luchten. De zon schijnt er gemiddeld 3.800 uur per jaar.

24. Larnaka in Cyprus © iStockphoto

Ook de inwoners van Larnaka worden verwend met enorm veel uren zon per jaar: zo'n 3.360 uur gemiddeld. Neerslag valt er in de zomer zelden.

23. Aswan in Egypte © iStockphoto

Met 4.000 uren zon per jaar komt deze stad in Egypte dichtbij het maximum aantal uren dat de zon theoretisch gezien kan schijnen.

22. Perth in Australie © iStockphoto

Perth staat steevast in het lijstje van de meest leefbare steden ter wereld. Het klimaat met 3.230 uren zon per jaar zal daar wel iets mee te maken hebben.

21. Key West in Florida © iStockphoto

Zowel in de zomer als winter schijnt de zon hier volop. De temperatuurverschillen tussen de twee seizoenen zijn nihil. Key West is de enige plaats in de VS (op het vasteland) waar het nog nooit gevroren heeft.

20. Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten © iStockphoto

Dubai staat bekend om de dure hotels, luxe winkels en meest vreemde attracties, maar ook om het warme klimaat: 3.500 uren zon per jaar.

19. Khartoum in Soedan © iStockphoto

In Khartoum wonen meer dan vijf miljoen mensen. Of zij altijd zo blij zijn met een gemiddelde tempratuur van 30 graden en 3.730 uren zon valt te betwijfelen.

18. Las Vegas in Nevada © iStockphoto

Las Vegas in de Mojave woestijn heeft een subtropisch en warm woestijnklimaat met een lage luchtvochtigheid, veel zon (310 zonnige dagen per jaar) en hoge temperaturen.

17. Mykonos in Griekenland © iStockphoto

Op het Griekse eiland Mykonos schijnt de zon zo'n 300 dagen per jaar. De lucht is vrijwel dagelijks staalblauw.

16. Toliara in Madagaskar © Bernard Gagnon, Wikicommons

Toliara ligt in het zuidwesten van Madagaskar. Het is er altijd enorm warm, maar dankzij de wind vanaf de zee is het wel te verdragen. De zon schijnt 3.600 uur per jaar.

15. Alice Springs in Australie © iStockphoto

Alice Springs ligt middenin Australie, een gebied waar het kokendheet kan worden. De zon schijnt er het hele jaar volop, 3500 uren zon per jaar.

14. Malaga in Spanje © iStockphoto

Malaga is de zuidelijkst gelegen grotere stad in Europa en het klimaat is er ook naar: 300 dagen zon, warme zomers en milde winters.

13. Lodwar in Kenia © Mr Matijakovac, Wikicommons

Lodwar, gelegen in het noordwesten van Kenia bij het Turkana meer, behoort met 3.600 uur zon tot de zonnigste steden in Afrika.

12. Antofagasta in Chili © iStockphoto

Antofagasta ligt tussen de Atacama woestijn en de oceaan en kent een zeer zonnig (300 dagen zon) en droog klimaat. Er valt jaarlijks gemiddeld niet meer dan 3,4 mm neerslag.

11. Keetmanshoop in Namibie © iStockphoto

In Keetmanshoop in het zuiden van Namibie schijnt de zon gemiddeld 3.870 uur. Dat komt neer op 87 procent van de tijd. De zomers zijn er erg warm en de winter gewoon warm.

10. Sal in Kaapverdie © iStockphoto

Met 350 zonnige dagen, schijnt de zon er vrijwel onafgebroken. Meer dan genoeg gelegenheid om te genieten van de witte stranden en heldere zeewater.

9. Bilma in Niger © Holger Reinneccius, Wikicommons

Bilma is een oasestadje middenin de Sahara. De zon schijnt er maar liefst 4.000 uur per jaar en de temperatuur ligt er gemiddeld rond de 43 graden Celsius.

8. Sacramento in Californie © iStockphoto

De hoofdstad van Californie is een van de zonnigste plaatsen in de VS en dat geldt vooral voor de maanden juli, augustus en september wanneer de zon er gemiddeld 14 uur en 12 minuten per dag schijnt, 98 procent van wat mogelijk is.

7. Riyadh in Saoedi-Arabie © iStockphoto

De hoofdstad van Saoedi-Arabie kent een warm woestijnklimaat met extreem hoge temperaturen die in de zomer oplopen tot ruim boven de 40 graden. De zon laat zich ook bijna altijd zien: 3.225 uur per jaar.

6. Phoenix in Arizona © iStockphoto

107 dagen per jaar ligt de temperatuur in Phoenix boven de 38 graden. Maar ook de rest van het jaar is er het er zonnig en warm. De zon schijnt er gemiddelde 3.870 uur per jaar.

5. Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten © iStockphoto

Net als Dubai kent ook Abu Dhabi een zeer zonnig en warm klimaat: 3.500 uren zon per jaar.

4. Upington in Zuid-Afrika © Wikicommons

Tussen november en januari is Upington in de Noord-Kaap in Zuid-Afrika de zonnige plaats op aarde. Jaarlijks gezien krijgt de stad gemiddeld 3.700 uur zon.

3. Marrakech in Marokko © iStockphoto

Marrakech ligt weliswaar aan de voet van het Atlas gebergte, maar het klimaat wordt bepaald door de Sahara woestijn. De zon schijnt er gemiddeld 3.130 uur per jaar.

2. Muscat in Oman © iStockphoto

In Muscat schijnt niet alleen de zon uitbundig, het klimaat is er ook vrij vochtig en de temperatuur loopt er geregeld op tot een bijna ondraaglijke 50 graden. De zon schijnt er gemiddeld 3.500 uur per jaar.

1. Yuma in Arizona © iStockphoto

De zon schijnt gemiddeld 90 procent van het jaar in dit stadje in het zuidwesten van Arizona. Het is daarme de zonnigste plaats op aarde. Yuma is de droogste en zonnigste stad in de VS.