Hoteltest: van opslagplaats voor wapens tot hotel Arsenaal in Delft

Hotel Arsenaal, omringd door de grachten, ligt in het historische centrum van Delft
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

Een goede slaapplek maakt een weekendje weg net dat tikkeltje leuker. Knack Weekend test regelmatig hotels, B&B’s of andere interessante logeeradressen op maximum een drietal uur van Brussel en maakt achteraf de balans op. Deze week: hotel Arsenaal in Delft.

Waar – Korte Geer 1, 2611 CA Delft, Nederland. Vlot bereikbaar met de auto of op vijf minuten wandelen van het treinstation van Delft

Type – Boetiekhotel met ruime warme lobby en rijke geschiedenis

Ideaal voor – wie houdt van citytrippen in Nederland, of wie de thuisstad van kunstenaar Johannes Vermeer wil ontdekken

Prijs – Vanaf 130 euro voor een standaard tweepersoonskamer. De suites met een mooi bad in de kamer zijn vanaf 220 euro per nacht

Website – hotelarsenaal.nl

Waarom zou je erheen gaan?

Delft is een eeuwenoude studentenstad die aanvoelt als een dorp, maar naast haar rijke geschiedenis is de stad ook springlevend. Perfect voor een weekendje weg, zonder lang te moeten reizen. Voor gasten die in een mooi boetiekhotel met indrukwekkende geschiedenis willen slapen, is Hotel Arsenaal perfect. Het hotel is goed te bereiken zowel met de wagen als met het openbaar vervoer (vijf minuten wandelen van het treinstation).

Een warm welkom in de ontvangstruimte.

Eerste indruk

Het hotel, omringd door grachten, ligt middenin de historische binnenstad van Delft, op een schiereiland tussen het Oude en Nieuwe Delft. Op wandelafstand liggen alle musea, gezellige pleintjes, boetieks, winkels en cafés. Bij aankomst in het hotel is de grote ontvangstbalie en lounge een eyecatcher. Er brandt een haardvuur en de ruimte is aangekleed met warme materialen, zoals rode baksteen en houten balken. De kleuren lijken afkomstig uit het schilderspalet van Johannes Vermeer, geen onbekende onder de Delftenaren.

Delfts Blauw aan de muren van het hotel.

Verhaal

Dit hotel boek je voor zijn rijke geschiedenis. In de jaren 1600 was het pand een opslaghuis voor kanonnen, vuurwapens en kogels. Later een Oost-Indisch pakhuis waar specerijen, katoen, koffie, thee en Chinees porselein werden opgeslagen. (Weetje: imitatie van het porselein leidde uiteindelijk tot het wereldberoemde Delfts Blauw). Na de Tweede Wereldoorlog diende het gebouw als gevangenis, voornamelijk voor vrouwen. En daarna werd het een Legermuseum. Pas recent opende het de deuren als hotel Arsenaal, dat uitgebaat wordt door WestCord, een Nederlandse familiale hotelgroep met zeventien unieke hotels verspreid over Nederland.

Sfeer en gezelligheid met warme interieurtinten en een haardvuur.
Eén van de ruimere kamers met zithoek en ligbad.

Het interieur

De inrichting van de benedenverdieping, met alle openbare ruimtes zoals de lounge en cocktailbar, is modern klassiek. Denk rode bakstenen muren, hoge plafonds, houten balken, gebogen ramen en warme kleuraccenten, zoals cognac en mosgroen. De kamers, op de bovenverdieping, zijn lichter en strakker van stijl. Het pand zelf is geklasseerd als rijksmonument.

De slaapkamers

Een goed bed is de essentie voor een fijne hotelervaring en de bedden van hotel Arsenaal zijn groot, comfortabel en ronduit heerlijk. De lichten op de kamer zijn dimbaar, wat voor een gezellige sfeer zorgt, en elke kamer heeft een tablet waarop je informatie vindt over alle services van het hotel en tips voor waar te eten, drinken en hoppen in Delft, of welke musea en wandelroutes de moeite zijn. Koffie of thee drink je op de kamer in kopjes van Delfts Blauw. Enkel de badkamer van onze Comfort Room is wat minder en voelt qua inrichting eerder koud en kil. Maar het hotel telt 63 kamers, variërend van standaard tot suites, en de kamers met ligbad (vanaf 220 euro) zijn absoluut een meerwaarde voor wie houdt van een hotelervaring waar het bad middenin je kamer staat.

De borrelplank geserveerd in de Wapenkamer.

Eten en drinken

Een knus moment in gastrobar ‘de Wapenkamer’, met uitzicht op de grachten, is een must na aankomst. Bestel een borrelplank (kaas, gevulde kroketjes, olijven…) en een cocktail, mocktail of goed glas wijn en het weekend kan nu echt beginnen. Het hotel heeft geen eigen restaurant, maar zowel op de tablet in je kamer als aan de balie kan je verschillende goede restaurantsuggesties krijgen, allemaal op wandelafstand. Het ontbijt ’s morgens (keuze uit een ontbijtbuffet of à la carte) is vrij standaard maar prima, maar de cappuccino die we zelf moeten klaarmaken aan een koffieautomaat is een gemiste kans om de dag écht goed te beginnen.

Aanbiedingen en diensten

Een gym of zwembad zouden in dit grote hotel een geweldig leuke extra zijn, maar dat is helaas onmogelijk omdat het gebouw geklasseerd is als rijksmonument. Wel worden er plannen gemaakt voor een fietsverhuurdienst en kan je verschillende vergaderzalen boeken. De buitenpatio van het hotel moet bovendien in de zomer een heerlijke plek zijn voor een drankje met een boek. Kom je met de auto, dan is het handig om te weten dat het hotel een eigen parking met zes laadpalen heeft, maar die is op voorhand te reserveren en kost 25 euro per dag. Er zijn ook verschillende (betalende) parkeerplekken in de buurt.

Een voormalige opslagruimte voor wapens, later een gevangenis: binnen de muren van hotel Arsenaal speelt zich heel wat geschiedenis af.

Te doen in de omgeving

Delft was de thuisstad van Johannes Vermeer en liefhebbers van zijn werk kunnen hier dan ook veel te weten komen over de schilder, die in 1675 overleed. Bij de Hooikade zie je de exacte locatie waar Vermeer het ‘Gezicht op Delft’ schilderde, terwijl je in de Vlamingstraat de plek kan verkennen van het wereldberoemde schilderij ‘Het straatje’. In het Vermeer Centrum ontdek je zijn hele oeuvre (reproducties) en een rechtstreekse tramverbinding brengt je in een kwartier tot in Den Haag, waar het wereldberoemde ‘Meisje met de parel’ te bewonderen is in het Mauritshuis.

Uiteraard heeft Delft ook nog wat anders te bieden. Flaneren langs de grachten, de Oude en Nieuwe Kerk bezoeken, het Museum Prinsenhof ontdekken, of gewoon hippe boetieks, leuke koffiebars en gezellige restaurants aandoen. Zeker in de lente is een weekendje Delft absoluut de moeite.

Pluspunten: Stijlvol ingericht, ideaal gelegen vlakbij de binnenstad, sfeervol omringd door water, knusse cocktailbar
Minpunten: Betalende parking, eenvoudige badkamer (bij de Comfort Room), geen spa of gym

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content