Hoteltest: de seventies Rëtro Rööm bij Yust in Luik
Een goede slaapplek maakt een weekendje weg net dat tikkeltje leuker. Knack Weekend test regelmatig hotels, B&B’s of andere interessante logeeradressen op maximum een drietal uur van Brussel en maakt achteraf de balans op. Deze week: de tijdelijke IKEA RËTRO RÖÖM bij Yust in Luik.
Waar – op een paar minuten wandelen van het treinstation Luik Guillemins, op een halfuurtje wandelen van het stadscentrum.
Type – Yust is een hip boetiekhotel waar je zowel voor korte als lange termijn kunt verblijven, maar ook kunt coworken. Behalve in Luik zijn er ook vestigingen in Antwerpen en Brussel.
Ideaal voor een vrijdag- of zaterdagavond met je besties in La Cité Ardente.
Waarom zou je er heen gaan ? Omdat jullie altijd al in de huid van Ashton Kutcher en Mila Kunis in de tv-serie That 70’s Show hebben willen kruipen. Dat kan trouwens nog tot 30 juni 2024.
Prijs – Vanaf 120 euro voor één overnachting in de IKEA RËTRO RÖÖM FAMILY, waar slaapplek is tot vier personen. Ontbijt niet inbegrepen.
Website – yust.com/ikea
Eerste indruk
Yust Luik opende in de lente van 2022 de deuren in een nieuw stadsdeel van Luik dat in volle opbouw is. De tramsporen zijn in volle aanleg en waar geen werf is, worden grootse plannen op de gevels van leegstaande panden aangekondigd. Het futuristisch treinstation, getekend door de spraakmakende Spaanse architect Santiago Calatrava, vormt het hart van de wijk. Daartegenover rijst een gebouwencomplex dat wat aan een pyramide van witte, ongelijk gestapelde suikerblokjes doet denken: onze eindbestemming. Tot zover lijkt het alsof we de teletijdmachine verkeerd hebben ingesteld of de tv-zender fout hebben. A Space Odyssey in plaats van That 70’s Show.
Zodra we de lobby van Yust binnenlopen wordt de retro-vibe echter meteen ingezet. Achter de receptie ligt een ruime collectie vinylplaten uitgestald, de open coworkingruimtes lijken uit seventies vergaderzalen of lobbies te zijn weggeplukt. We krijgen ruim de tijd om rond te kijken terwijl de check-in tergend traag verloopt.
Kamers
Op de deur van onze Rëtro Rööm lezen we ‘a trip down memory lane’. Als kind van de jaren tachtig verwacht ik geen nostalgische reis, wel een geslaagd seventies decor, wat de stylisten van IKEA helemaal wisten te creëren in deze kamer. Hun inspiratie voor de groovy oranjerode behangpapier, retro bloemetjesspreien en vintage accessoires haalden ze uit oude catalogi van IKEA. Daartussenin plaatsten ze een paar stukken uit de nieuwe Nytillverkad collectie, waarmee designs uit de archieven worden heruitgebracht naar aanleiding van de tachtigste verjaardag van de meubelgigant. We herkennen de Puck uit 1969 (nu Sotenäs) van Gillis Lundgren en de Järpen uit 1983 (nu Skalboda) van Niels Gammelgaard, die allebei een prominent plek kregen in onze Rëtro Rööm. Opzet geslaagd: meteen belanden beelden van het interieur in de stories van mijn gezelschap. Alleen jammer dat de styling abrupt ophoudt in de badkamer, op een voetmat in de vorm van een bloem na, en dat de draagbare platendraaier het laat afweten. We zullen daardoor nooit weten hoe de single ‘Oh Mama Sweet Time’ van de illustere Salix Alba zal klinken. De kamer is klein maar comfortabel. In het dubbelbed verloopt de nacht goed, het bunkbed voelt claustrofobisch aan voor mijn gezelschap dat 175 centimeter lang is.
Eten en drinken
De rest van het hotel werd uiteraard niet aangepakt door IKEA. Al baadt het Yust-restaurant ook in een gezellige sfeer van warme tinten, gedempte lichten en planten dat evengoed in het vakje hedendaagse seventies vibe past. Geen nood dus om van outfit te veranderen mocht je een thema-overnachting voor ogen hebben. We delen er het ‘menu expérience’ waarin we een combinatie van negen te delen vegan-, vlees- en visgerechten krijgen (49,5 euro per persoon). Het opdienen verloopt wat rommelig, maar de chef weet zeker te verrassen met een tostada van Brusselse spruitjes, makreel met XO-saus en krokante zwarte pens op een bedje van aardappel mousseline, selder, raap en kaneel. Met een koude flan van pompoen, safraanwortels en gecarmeliseerde zaden als dessert dooft ons enthousiasme. Door het slechte weer laten we de rooftop links liggen. Toch wordt het ons door locals aangeraden als een top-plek om te vertoeven.
In de omgeving
Het is ongeveer een halfuur stappen of een tiental bus-stops naar het centrum van Luik en haar beruchte Carré waar bars, clubs en café’s verzameld zijn. Wil je je trip down memory lane achteraf met wat cultuur infuseren? Een korte wandeling over de Maas via de Passerelle La Belle Liègeoise brengt je naar het kunstenmuseum en La Boverie en haar gelijknamige park. Tot 28 april kun je er een expo van de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola meepikken. Hij pionierde op vlak van videokunst. Zijn werk is bij momenten hypnotiserend en vaak bevreemdend.
Pluspunten
– Makkelijk te bereiken via trein, maar ook voor je wagen is er (tegen betaling) plaats voorzien in de ondergrondse garage.
– Trendy interieur dat helemaal past in de seventies revival.
– Je kunt er privé met werk combineren dankzij co-working ruimtes en vergaderzalen.
– Rooftop (bij mooi weer).
Minpunten
– Luik is momenteel een werf, vanuit onze kamer keken we uit op een onaangelegde tuin van zwarte aarde.
– Het is een eind stappen naar het centrum en het oude, toeristische deel van Luik.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier