Tien prachtige stadjes in Italië die je waarschijnlijk nog niet kent

Tien prachtige stadjes in Italië die je waarschijnlijk nog niet kent
© Getty Images/iStockphoto

In plaatsen als Venetië en Rome struikel je over de toeristen. The Local verzamelde tien typisch Italiaanse plaatsen waar het nog heerlijk rustig is en die je waarschijnlijk nog niet kent.

Anversa degli Abruzzi in L'Aquila in de Abruzzen © Verdenex84, Wikicommons

Het slechts krap vierhonderd inwoners tellende Anversa degli Abruzzi behoort tot 'de mooiste dorpjes in Italie'. Het ligt op een schitterende plaats tussen de groene heuvels en met zicht op een diepe kloof die gevormd werd door de Saggitario rivier.

Anversa degli Abruzzi © Pizzodisevo, Wikicommons

Op het hoogste punt van het oude stadje staat de ruine van een 12e-eeuws Normandisch kasteel. De meeste andere gebouwen stammen uit de 16e tot 18e eeuw. In die tijd was Anversa degli Abruzzi een welvarend stadje. De inwoners wilden hun rijkdom destijds tonen in en aan hun huizen.

Calavino in Trentino © Getty Images/iStockphoto

Het door wijn- en boomgaarden omringde Calavino is een van die zeldzame nog authentieke dorpjes in Trentino. Het telt nog geen 1500 inwoners, maar bestaat toch uit twee delen met ieder een eigen architectuur.

Calavino © Getty Images/iStockphoto

In het bovenste deel staan vooral Renaissance gebouwen waar de rijkere inwoners vertoefden en het lager gelegen deel waar middeleeuwse bouwwerken zoals molens, werkplaatsen en smederijen domineren.

Calavino: Toblino © Getty Images/iStockphoto

Vlakbij Calavino ligt het romantische Castel Toblino aan de oever van het Toblino meer.

Caprarola in Viterbo in Lazio © Getty Images

Caprarola ligt in de vulkanische Cimini bergen. Pronkstuk is de imposante Villa Farnese, een paleisachtig gebouw dat boven het stadje uittorent en oorspronkelijk bedoeld was als fort. Het werd in 1530 in opdracht van kardinaal Alessandro Farnese opgetrokken. Maar na vier jaar werd de bouw al stilgelegd omdat Farnese toen verkozen werd tot paus: paus Paulus III.

Caprarola © Getty Images

De bouw van Villa Farnese werd voortgezet onder zijn kleinzoon die de Villa liet decoreren met fresco's, een monumentale wenteltrap en een ronde binnenplaats. De Villa wordt omringd door prachtige tuinen. Het dorpje Caprarola ontstond rondom de weg naar Villa Farnese.

Caprarola © Getty Images

Carlazzo in Como © Flodur63, Wikicommons

Carlazzo is een klein plaatsje met maar krap drieduizend inwoners. De ligging is prachtig: aan het kleine, maar mooie Lago di Piano en tussen de bergen. Lago di Piano ligt tussen het Comomeer en meer van Lugano, maar is veel rustiger.

Carlazzo © Wikicommons

Cividale del Friuli in Udine in Friuli-Venezia Giulia © Getty Images/iStockphoto

Cividale del Friuli is een hele oude stad die met de naam Forum Luii al in 568 voor Christus werd gesticht door Julius Caesar. De meeste overblijfselen uit die begintijd worden bewaard in twee musea. Bijzonder is de Tempietto, een kleine unieke middeleeuwse tempel. Ook de Duivelsbrug over de Natisone rivier springt in het oog.

Cividale del Friuli © Getty Images/iStockphoto

Cividale del Friuli ligt aan het begin van de Longabarden-route die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Cividale del Friuli © Getty Images/iStockphoto

Craco in Basilicata © Getty Images/iStockphoto

Ook Craco is al zeer oud. De geschiedenis gaat al zeker zo'n duizend jaar terug. De ligging op een steile heuveltop beschermde het in het verleden tegen aanvallen van plunderende bendes, maar zorgde er in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor dat alle inwoners het stadje moesten verlaten. Een zware aardbeving veranderde Craco toen in een spookstadje.

Craco © Getty Images/iStockphoto

Craco © Getty Images/iStockphoto

Dolceacqua in Imperia in Ligurie © Getty Images/iStockphoto

Dolceacqua is een kleurrijke plaats die vlakbij de Franse grens ligt. Een kasteel uit de elfde eeuw steekt trots boven het stadje uit. Dat het een versterkte plaats is, blijkt ook uit de stadsmuren die om Dolceacqua heen gebouwd werden. In 1882 werd Dolceacqua flink beschadigd door een aardbeving.

Dolceacqua © Getty Images/iStockphoto

De Nervia rivier deelt Dolceacqua in twee delen: aan de ene kant ligt het oudste deel (Terra) met het kasteel en het nieuwere deel aan de andere kant (Borgo).

Dolceacqua © Getty Images/iStockphoto

Langhirano in Parma (Emilia-Romagna) © Getty Images

Langhirano staat bekend om de Parmaham die hier op verschillende plaatsen gemaakt wordt. Maar ook om het Castello Torrechiara dat je al van ver ziet liggen. Het werd gebouwd tussen 1448 en 1460 en heeft vier robuuste rechthoekige torens. Van binnen is het kasteel rijkelijk gedecoreerd met onder andere kleurrijke muurschilderingen. Dat geldt in het bijzonder voor de Camera d'Oro (Gouden Kamer) die Pier Maria II de Rossi (de eigenaar van het kasteel) liet inrichten voor zijn minnares Bianca Pellegrini.

Langhirano © Davide Bolsi, Wikicommons

Langhirano: Camera d'Oro © Carlo grifone, Wikicommons

Palizzi in Calabrie © Ivo Spadone, Wikicommons

Palizzi is om meerdere reden uniek. Het is het zuidelijkste puntje van het Italiaanse vasteland en het is een van de weinige plaatsen in Italie waar Grico (een Grieks dialect) gesproken wordt. Bovendien bezocht de Nederlandse kunstenaar Escher Palizzi in 1930 en maakte er een houtsnede van. Palizzi ligt op een mooie plaats op de flanken van het Aspromonte bergmassief. Het kronkelt een steile heuvel op met helemaal bovenaan een middeleeuws kasteel.

Procida in Napoli © Getty Images/iStockphoto

Procida is een klein eilandje in de buurt van Napels. Anders de mondaine buureilanden Capri en Ischia is hier alles nog gewoon. Daarom is het vooral populair onder Napolitanen zelf. Je kan het eiland met de pastelkleurige huisjes gemakkelijk te voet verkennen want het is maar vier vierkante kilometer groot.

Procida © Getty Images/iStockphoto

Procida © Getty Images/iStockphoto