Sicilië
Sicilië ligt slechts op drie kilometer van Zuid-Italië, maar toch heeft het eiland een heel eigen cultuur. Zo heeft het onder andere een eigen taal, het Siciliaans. Alle Latijnse kwaliteiten en gebreken zijn er uitvergroot, geïntensifieerd en feller gekleurd. Dat maakt van Sicilië een soort Italië voor gevorderden.
Sicilië ligt slechts op drie kilometer van Zuid-Italië, maar toch heeft het eiland een heel eigen cultuur. Zo heeft het onder andere een eigen taal, het Siciliaans. Alle Latijnse kwaliteiten en gebreken zijn er uitvergroot, geïntensifieerd en feller gekleurd. Dat maakt van Sicilië een soort Italië voor gevorderden.
Het uitzicht van Sicilië wordt grotendeels bepaald door de vulkaan de Etna. Rond die enorme bult is het landschap relatief vlak en wordt er erg veel fruit zoals citroenen en sinaasappelen verbouwd. Door de enorme droogte in de zomer domineert de kleur goudbruin de heuvels. In het noorden bevinden zich wel grote groene wouden. Precies in het midden van het eiland ligt het grote eivormige meer, het Lago Pergusa. Rond het meer ligt het autocircuit Autodromo di Pergusa.
In de schaduw van de Etna ligt Catania, een stadje dat verschillende keren in de as gelegd is door de vulkaan. Toch noemen de inwoners de lavaspuwende berg liefderijk Mongibello. De vulkaan schenkt immers ook leven, de vulkanische aarde in de vlakte van Catania is zeer vruchtbaar. Ook het stadje Taormina biedt een prachtig uitzicht op de Etna. Door haar schitterende ligging op de Monte Tauro, die ervoor zorgt dat het befaamde Teatro Greco als een balkon twee azuurblauwe baaien overschouwt én een onvergetelijk uitzicht op de Etna garandeert, en haar middeleeuwse palazzi met bloemenbalkons is het stadje één van de charmantste plekken van het eiland.
Culturele mengelmoes
Door haar positie in de Middellandse Zee, tussen Italië en Tunesië in Noord-Afrika, is Sicilië een mengelmoes van culturen. Diverse volkeren hebben er in de loop der tijden hun cultuurschatten achter gelaten. Aan de andere kant heeft die voortdurende overheersing door vreemde volkeren er mee voor gezorgd dat de maffia op dit eiland is ontstaan. In de klassieker Il Gattopardo, een onmisbare roman voor de Sicilië-reiziger en verfilmd door Visconti, beschrijft Giuseppe Tomasi di Lampedusa hoe lokale heersers van het machtsvacuüm gebruik maakten om hun invloed te vergroten en zich te verrijken door slinkse praktijken. Al moet je als toerist eerder opletten voor de scippatori, de tassendieven die niet zelden van op vespa’s toeslaan.
De culturele mengelmoes kenmerkt ook de hoofdstad Palermo. Schitterende Normandische en barokke monumenten staan er schouder aan schouder met Arabische koepels, op de elegante boulevards vind je zowel de laatste Milanese mode als Spaanse palazzi en renaissancekerken, in de smalle middeleeuwse straatjes bevinden zich markten als oosterse bazaars en sloppen die tot de ergste in Europa behoren en waar de bomkraters van WO II nog altijd niet opgeruimd zijn. Ook in de Cattedrale worden uiteenlopende bouwstijlen vermengd. ’s Avonds is de passegiata, een aantal verkeersvrije straten, een niet te missen spektakel in het feestelijk verlicht Palermo.
Gezellige vissershaventjes
Daarnaast staat Sicilie bekend om haar Griekse tempels, de best bewaarde van het hele Middellandse Zeegebied. Dat de antieke architecten oog hadden voor locatie wordt maar al te duidelijk in bijvoorbeeld de tempel van Segesta of de ligging van Selinunte, het grootste archeologische gebied van Europa. De machtige brokstukken van de tempels liggen er tegen de azuurblauwe achtergrond van de Middellandse Zee. Daarnaast wordt de Valled ei Templi nabij Agrigento als “de verbeterde uitgave van Athene” bestempeld. In Syracuse liggen het spectaculaire Teatro Greco en de Latomia del Paradiso, de steengroeve waar de Grieken materiaal haalden voor hun ambitieuze projecten.
Uit de Romeinse tijd, maar al even indrukwekkend is de Romeinse Villa Imperiale nabij Piazza Armerina. Te midden van bossen en groene heuvels ligt de riante woning met haar uitstekend bewaarde Romeinse mozaïeken, waaronder de beroemde “bikinimeisjes” en haar vernuftig thermensysteem.
Aangezien Sicilië een eiland is, zijn er vanzelfsprekend heel wat gezellige vissershaventjes. Bootjes op het strand, bepleisterde huizen in afbladderende fondantkleuren, wapperend wasgoed in de Arabisch aandoende steegjes, oude uitgesleten trappen die naar een openbaar lavatorio leiden, waar nog niet zo lang geleden de vrouwen met de hand de was kwamen doen. Door de vele haventjes staat er dus veel vis op het menu zoals in de overheerlijke spaghetti vongole of venusschelpjes.
Bron: Weekend Knack
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier