Set-jetting op vakantie: op zoek naar iconische filmlocaties in Europa

Om beroemde filmsets te spotten, hoef je niet naar Hollywood af te reizen. Overal in Europa struikel je over de iconische filmlocaties, zowel in desolate natuurgebieden als in drukke steden. Ready, set, action voor een rondje set-jetting om de hoek.

Set-jetting op vakantie: op zoek naar iconische filmlocaties in Europa
Uitzicht op Dubrovniks West Harbor en de oude stadsmuur. © Getty

Alnwick Castle, Engeland - Harry Potter © Getty

Het kasteel van Alnwick is, na Windsor Castle, het grootste nog bewoonde kasteel van Engeland. Het 900 jaar oude kasteel werd als decor gebruikt voor de Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus uit de Harry Potter-filmreeks. Als je voor het middeleeuwse bouwwerk staat, zie je zo weer de eerste vliegpogingen van Harry, Ron en Hermelien voor je ogen, die op hun bezemstelen rond het kasteel vliegen. Alnwick ligt vlak bij de Engelse kust, niet ver van de Schotse grens.

Praag, Tsjechië - Mission Impossible © Getty

Praag lijkt wel één grote filmset. Hier vind je zoveel verschillende bouwstijlen naast elkaar, dat een regisseur totaal uiteenlopende scènes in één stad kan opnemen. Handig om het budget te drukken. De Oost-Europese stad is vooral geliefd bij de makers van actiefilms. Zo deed Praag onder meer dienst als decor voor de eerste en vierde Mission Impossible-film. Na het zien van enkele achtervolgingsscènes zal je met andere ogen kijken naar de Karelsbrug (foto), de straatjes rondom de Praagse Burcht en het Wenceslasplein. Andere beroemde actiefilms die deels in Praag werden opgenomen zijn The Bourne Identity en James Bond: Casino Royale.

Malin Head, Ierland - Star Wars: The Last Jedi © Getty

Aan de kust van Ierland streek in 2016 de Amerikaanse filmploeg van Star Wars neer voor de opnames van The Last Jedi. Dertien weken duurde het om de filmset en het ruimteschip Millennium Falcon op te bouwen in Malin Head, het meest noordelijke (en winderige) punt van Ierland. De grillige en massieve rotskust moest de planeet Ahch-to verbeelden, iets wat zonder probleem lukte dankzij de woeste, buitenaardse schoonheid van de rotsen.

Amsterdam, Nederland - Ocean's Twelve © Getty

Soms hoef je het niet ver te gaan zoeken als set jetter. Het vervolg op Ocean's Eleven werd afgekraakt door de critici, maar bracht wel de grootste Hollywoodsterren naar Amsterdam. George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon hangen in Ocean's Twelve uit in het Pulitzer Hotel (Prinsengracht 323, foto) en ze onderhandelen met een partner in de Dampkring Coffeeshop (Handboogstraat 29). Deze coffeeshop is niet alleen bij toeristen, maar ook bij de Amsterdammers razend populair.

Ischia Ponte, Italië - The Talented Mr. Ripley © Getty

In The Talented Mr. Ripley moet Dickie Greenleaf (Jude Law) oppassen voor Tom Ripley (Matt Damon), een manipulatieve leugenaar die zijn identiteit wil overnemen. Het Italiaanse eiland Ischia fungeerde als een van de vele locaties van de film, net als Venetië, Napels, New York, ... Vooral het stadje Ischia Ponte verbeeldt uitstekend het flamboyante Italië van eind jaren 50, met rondsnorrende vespa's, kleurrijke huisjes en een azuurblauwe kust.

Parijs, Frankrijk - Le fabuleux destin d'Amélie Poulain © Getty

Een klassieker qua filmlocaties is Montmartre, de Parijse wijk die het decor was voor Le fabuleux destin d'Amélie Poulain. Er bestaan zelfs volledige Amélie-routes, waarbij je langs de kruidenierszaak van Monsieur Collignon wandelt (Rue des Trois Frères 56), een koffiestop houdt in Amélies stamkroeg Café Des Deux Moulins (Rue Lepic 15) en het geheim van de pasfotoautomaat ontdekt in de hal van het Gare de l'Est.

Dubrovnik, Kroatië - Game of Thrones © Getty

King's Landing, de stad die een sleutelrol speelt in de HBO-serie Game of Thrones, is overduidelijk in Dubrovnik opgenomen. De zuidelijke Kroatische stad bleek de perfecte locatie vanwege zijn ligging aan zee, de stadsomwallingen en het doolhof van kleine steegjes. De Middellandse Zee vormt het strijdtoneel voor de epische Battle of Blackwater, in de hoofdstraat naar de kathedraal werd de vernederende boetedoening van Cersei opgenomen (foto), terwijl het Gradac Park als decor diende voor de koninklijke bruiloft Purple Wedding Feast. Voer voor heel wat set jetting, dus. In totaal zijn er elf filmlocaties van Game of Thrones te vinden in Dubrovnik.