Op deze 52 plaatsen kunnen toeristen volgens de New York Times een deel van de oplossing zijn
Ieder jaar selecteert de New York Times 52 plaatsen die je zou moeten bezoeken. Dit jaar zochten ze naar plekken waar je als toerist een positieve bijdrage kan leveren aan de natuur, de cultuur, de lokale gemeenschappen of op een andere manier een onderdeel kan zijn van de oplossing van de grote problemen waar de wereld mee te maken heeft.
Chioggia bij Venetië om de architectuur en manier waarop overtoerisme er aangepakt wordt.
Chimanimani National Park in Mozambique: nieuw nationaal park waar inheemse diersoorten een veilig heenkomen vinden en waar oude muurschilderingen te vinden zijn.
Queens: omdat je er de keukens uit zo’n 150 landen kan proeven.
Northumberland in Groot-Brittannië: om de prachtige stranden, donkere nachten waardoor het een International Dark Sky Park is en de viering van 1.900e verjaardag van de Muur van Hadrianus.
Zihuatanejo in Mexico: laid-back strandplaats waar bescherming van de natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.
Ibera Park in Argentinië: een gebied van zo’n 8.000 vierkante kilometer aan moerassen en graslanden wordt ‘herwilderd’.
Alentejo in Portugal waar op een duurzame manier wijn wordt gemaakt.
Lucyan Archipelago in de Bahama’s en Turks and Caicos eilanden waar een nieuw model is gevonden om haaien te beschermen.
Evia in Griekenland werd vorig jaar getroffen door verwoestende bosbranden en overstromingen. De lokale gemeenschap helpt de getroffenen er bovenop en roept toeristen op om hun eiland te bezoeken.
Cobscook Shores in Maine: een mooi alternatief voor Acadia National Park waar toeristen massaal heentrekken.
Hoonah in Alaska: de inheemse bewoners van dit deel van Alaska hebben een manier gevonden om met cruisetoerisme om te gaan.
Cleveland in Ohio waar EDWINS Leadership and Restaurant Institute voormalige gevangenen helpt om hun leven weer op te pakken.
Courmayeur in Frankrijk: in een gebied waar de gletsjers alsmaar verder afsmelten is een evenwicht gevonden tussen toerisme en duurzaamheid.
Red River Delta in een onbekend stuk Vietnam waar je kennis kan maken met de eeuwenoude tradities en cultuur van de lokale inwoners.
Zuid-Afrika waar de natuurreservaten door de coronapandemie dringend hulp en toerisme nodig hebben.
Uttarakhand in India waar lokale vrouwen toeristen verwelkomen in het dorpsleven.
Fogo Island in Newfoundland (Canada): dit eiland dat vroeger leefde van de visserij, veert op door toerisme.
The Great Highway in San Francisco: een stuk weg langs de kust is nu afgesloten voor verkeer en wordt volop gebruikt om te fietsen, wandelen, rennen, spelen……
Kyoto in Japan: toerisme kan helpen om de bedreigde traditionele architectuur te behouden.
El Yunque National Forest in Puerto Rico leed in 2017 enorme schade door de twee orkanen Maria en Irma. De overheid was traag in het herstellen van de schade en daarom hebben de lokale gemeenschappen die taak op zich genomen.
Sierra Leone: ecotoerisme kan dit door oorlogen en epidemieën geteisterde land er weer bovenop helpen.
Slovenië waar duurzaam toerisme en uitstekende restaurants die koken met lokale producten op een voetstuk staan.
El Hierro in Spanje: dit kleine eilandje is een voorloper op het vlak van duurzame energie.
Summerland Peninsula in Australië waar ieder jaar een kolonie dwergpinguïns aan land komt om te broeden. Ieder jaar werden de pinguïns meer gestoord door toeristen en huisdieren. De lokale overheid heeft een ecologische manier gevonden waarin de dieren op de eerste plaats staan en toeristen toch welkom blijven.
Dana Biosphere Reserve in Jordanië waar vrijwel uitgestorven woestijndorpjes nieuw leven ingeblazen krijgen door ecotoerisme.
Gouda in Nederland: een goed alternatief voor Amsterdam en waar de bekende kaas wordt gemaakt.
Thy in Denemarken waar van duurzame energie een deel van de toeristische aantrekkingskracht is gemaakt.
Red Mountain Trail in Egypte: een nieuwe door bedoeïnen gemaakte 160 kilometer lange wandelroute door een onbekend berggebied in Egypte.
Little Calumet River in Chicago: een nieuwe waterroute laat toeristen kennismaken met de Afro-Amerikaanse geschiedenis in dit deel van Chicago.
Binnen-Hebriden in Schotland waar de whiskystokerijen overschakelen op duurzame energie.
Normandië waar nieuwe langeafstandsfietsroutes zoals de Vélomaritime ervoor zorgen dat toeristen de streek op een trage en duurzame manier kunnen verkennen.
Estes Park in Colorado: een wintersportoord zonder skiliften en dus een stuk milieuvriendelijker.
Kunta Kinted Island in Gambia: deze belangrijke herinnering aan het slavenverleden wordt bedreigd door de stijgende zeespiegel.
Napels in Italië: het wordt alsmaar warmer in deze Zuid-Italiaanse stad en de inwoners proberen hun arme stadsgenoten te helpen met betaalbare, duurzame energie en ze sporen toeristen aan om de stad te voet te verkennen.
Höga Kusten in Zweden: dit prachtige gebied wil tegen 2030 volledig klimaatneutraal zijn.
Humboldt in Kansas: de lokale bewoners bliezen dit leeglopende stadje nieuw leven in waardoor de bewoners die waren weggetrokken weer terugkeren.
Groenland behoort tot de door de klimaatopwarming meest bedreigde plaatsen op aarde en de inwoners zetten alles op alles om hun eiland te redden waaronder het planten van bomen.
Marrakesh in Marokko waar vrouwen alsmaar meer het voortouw nemen in het runnen van winkeltjes, restaurants en hotels.
Northland in Nieuw-Zeeland waar de oorspronkelijke Maori inwoners verschillende toeristische diensten ontwikkeld hebben waaronder Ngawha Springs, het culturele centrum Te Ahurea en ecoresort Tahi.
Vancouver Island in Canada: eeuwenoude regenwouden herinneren bezoekers eraan wat er allemaal dreigt te verdwijnen wanneer we de klimaatopwarming geen halt toeroepen.
Elijio Panti National Park in Belize: dit dicht met inheemse planten begroeide gebied wordt mede door de Maya gemeenschap beheerd.
Sarasota in Florida waar de nieuwe organisatie Architecture Sarasota tot doel heeft de modernistische gebouwen ten oosten van de Mississippi te beschermen.
Vanuatu: de 80 eilanden die samen Vanuatu vormen, dreigen in zee te verdwijnen. Daarom is het land een zaak bij het International Court of Justice begonnen om aan te kaarten in hoeverre de landen in de wereld verplicht zijn om elkaar te helpen waar het gaat om het aanpakken van de klimaatopwarming.
Santa Cruz County in Californië: de eeuwenoude reuzebomen kwamen in 2020 bijna aan hun einde tijdens hevige branden. Nieuwe wandelpaden en nieuwe aanwijzingen als nationale monumenten moeten geld opleveren om deze bijzondere bomen beter te beschermen tegen toekomstige branden.
Serra de Capivara National Park in Brazilië: bezoekers kunnen de 20.000 jaar oude kunst en archeologie in dit nationale park helpen beschermen door het park en het in 2018 geopende Nature Museum te bezoeken.
Saguaro National Park in Arizona: de 10.000 iconische cactussen in dit nationale park worden bedreigd door de toenemende hitte en branden. Vrijwilligers zijn onder andere begonnen met het weghalen van het invasieve buffelgras.
Islas Cíes in Spanje: op dit eilandje in de Spaanse regio Gallicië wordt toerisme strikt in de hand gehouden, onder andere door het aantal toeristen te beperken en regels in te stellen tegen auto’s, hotels en te veel lawaai.
Monaco wil onder leiding van Prins Albert tegen 2050 klimaatneutraal zijn.
Bronzeville in Milwaukee in Wisconsin: de wijk Bronzeville manifesteert zich als het centrum van Afro-Amerikaanse cultuur onder andere met de heropening van America’s Black Holocaust Museum.
Thaidene Nëné National Park Reserve in Northwest Territories (Canada): een nieuw nationaal park in Canada met een schitterende, wilde natuur en waar de oorspronkelijke bewoners worden betrokken in het beheer.
Cerro Castillo National Park in Chili maakt deel uit van de Route of Parks of Patagonia dat bestaat uit een reeks van 17 nationale parken in Patagonië. In Cerro Castillo wordt geprobeerd te voorkomen dat de Chileense huemul, het nationale dier van het land, uitsterft.
Daintree Rainforest in Australië: dit 180 miljoen jaar oude regenwoud werd onlangs teruggegeven aan de oorspronkelijke bewoners.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier