Ontdek literair Noord-Ierland op deze tien plaatsen

Ontdek literair Noord-Ierland op deze tien plaatsen
© Tourism Ireland

Noord-Ierland heeft heel wat literairs om trots op te zijn. Zo werd Nobelprijs voor de Literatuur-winnaar Seamus Heaney er geboren en ook de wieg van C.S. Lewis, auteur van de Kronieken van Narnia, stond er. Tourism Ireland zet tien plaatsen op een rijtje waar je het rijke literaire verleden van Noord-Ierland kan ontdekken.

Lees ook: 28 steden voor literatuurliefhebbers

Seamus Heaney Homeplace © Tourism Ireland

Seamus Heaney (1939-2013) mocht in 1995 de Nobelprijs voor de Literatuur in ontvangst nemen. De Noord-Ieren zijn dan ook enorm trots op deze dichter en toneelschrijver. Hij werd geboren, getogen en ook begraven in Bellaghy in county Londonderry. Daar is een heel museum aan hem gewijd: Seamus Heaney Homeplace. Verdeeld over twee verdiepingen vind je boeken en persoonlijke spullen van de literaire grootheid, maar ook zijn nagebouwde zolderkamer waar hij werkte. Je kan er verder video-opnames van vrienden, buren en culturele figuren bekijken en luisteren naar Heaney zelf die voorleest uit zijn eigen werk.

Armagh Public Library © Tourism Ireland

Armagh Public Library is de oudste bibliotheek in Noord-Ierland. Er valt heel wat bijzonders en waardevols te ontdekken. Trek beschermende handschoenen aan en duik in de Ierse geschiedenis. De bibliotheek bezit verschillende eerste uitgaves en geïllumineerde manuscripten. Het hoogtepunt van de collectie is de eerste versie van Gullivers Travels met correcties die de schrijver Jonathan Swift (1667-1745) zelf heeft aangebracht.

C.S. Lewis in Belfast © Tourism Ireland

De Kronieken van Narnia is het bekendste werk van de in Belfast geboren schrijver C.S. Lewis (1898-1963). In zijn geboortestad is een heel plein aan de auteur gewijd. Je ziet er zeven enorme bronzen beelden van personages uit De leeuw, de heks en de kleerkast, een van zijn andere boeken. Ieder jaar in november organiseert Belfast een C.S. Lewis Festival.

C.S. Lewis in Belfast © Tourism Ireland

Verbal Arts Centre in Derry © Getty Images/iStockphoto

Het Verbal Arts Centre, gelegen op de fameuze stadsmuren van Derry, is gewijd aan alle facetten van het gesproken en geschreven woord. Je kan er rondsnuffelen in de uitgebreide collectie van graphic novels tot digitaal werk van recente Ierse schrijvers. Geniet tussendoor van een dampende kop koffie.

Heaney Country Tour © Tourism Ireland

Het pension Laurel Villa in Magherafelt in county Londonderry, waarvan de eigenaren Seamus Heaney persoonlijk kenden, organiseert uitstekende tours door Seamus Heaney Country. The Guardian beschreef de tours als 'Een van de beste tien buitenactiviteiten in Ierland'. In het huis worden regelmatig poëzielezingen gehouden. Ook is er een tentoonstelling over Heaney te zien.

No Alibis Bookstore © Ross, Wikicommons

No Alibis is de enige zelfstandige boekwinkel voor misdaadfictie in Belfast en Noord-Ierland. Het is een fijne plek om rond te snuffelen, een kop koffie te drinken en met een beetje geluk een poëzievoordracht, boekpresentatie of muziekoptreden van een van de lokale schrijvers die hier graag vertoeven, mee te pikken.

The John Hewitt © Tourism Ireland

Een leukere literaire pub dan The John Hewitt in het populaire Cathedral Quarter in Belfast zal je niet snel vinden. Plaatselijke schrijvers, muzikanten, journalisten, studenten en kunstenaars komen hier bij elkaar voor boeiende gesprekken, eten, ambachtelijk bier en Ierse livemuziek.

Writer's Square in Belfast © Getty Images/iStockphoto

Op het Writer's Square in Cathedral Quarter loop je letterlijk op literatuur. In de stenen op de grond lees je over het literaire verleden van de stad want er zijn citaten van 27 gevierde, lokale schrijvers in uitgehouwen.

The Brontë Homeland © GF

De vader van de Brontë zussen, Patrick Brunty, was onderwijzer in het Noord-Ierse dorpje Drumballyroney. In die school is nu een klein museum over de beroemde zussen gevestigd: het Bronte Homeland Interpretative Centre.

Cave Hill © Getty Images/iStockphoto

Cave Hill torent uit boven Belfast en staat bekend om de 'neus van Napoleon'. Jonathan Swift vond hier waarschijnlijk inspiratie voor zijn boek Gullivers reizen. Vanaf de heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad.