Batterijen opladen in de Sahara: hoe mediteren in Marokko hernieuwde richting aan je leven kan geven
Reisjournalist Laura Claessens hoorde de roep van de Sahara, of beter, van de reis ernaartoe. Samen met een groep spirituele vrouwen trok ze door bergen en valleien. 1500 kilometer overgave aan wat zich aandient: sneeuw, wind, regen, zand en een brede waaier aan indrukken en emoties.
We staan in een cirkel op het dak van ons lemen paleis-voor-de-nacht. Met de roodbruine bergen als tribune en de felle maan als lichtbaken hoog boven ons. āZet je voeten goed op de aarde, houd je armen naast je lichaam en sluit je ogen. Open je nu voor de reis die we samen gaan makenā, nodigen Elke, Marleen en Suzanne van de Nederlandse organisatie Eiyani ons uit. De komende twaalf dagen gidsen zij ons liefdevol door Marokko met de hulp van Toufik, die het land als zijn broekzak kent en voor een veilige doortocht zorgt. De drie vrouwen zullen ons leiden naar ongerepte natuurplekken waar we mediteren, ademen en stretchen. Wanneer ik mijn ogen sluit, voel ik me meteen diep de aarde in zakken en weet ik: dit wordt een bijzonder avontuur, dwars door Marokko tot naar mān kern.
Benieuwd naar onze andere reisreportages? 15 uitzonderlijke reiservaringen
Marrakesh – Ouzoud: 163 km
De rondreis start in een berglandschap geschilderd in vijftig tinten terracotta en een palet van groen. Met enorme olijfbomen, vijgenbomen vol vruchten, ondeugende apen en klaterende watervallen. De eerste meditatie- en ademsessies hebben meteen effect: het is nog maar dag Ć©Ć©n en het voelt alsof ik er al een week tussenuit ben. De rustgevende werking van deze plek ontgaat ook mijn reisgenoten niet. Medereiziger Annabel valt ās avonds als een blok in slaap en staat volledig opgeladen op. āAlsof ik vannacht op zoān draadloze oplader sliep.ā Willeke voelt een diepe rust. āHet was lang geleden dat ik dat mocht ervaren.ā
Ouzoud – AĆÆt Bouguemez: āØ104 km
Tijdens de volgende etappe stellen kronkelende bergpaden en haarspeldbochten mān evenwichtsorgaan op de proef. We doorkruisen een woest landschap van roestkleurige bergen met in de verte hoge pieken bedekt met een maagdelijk witte laag. Eenmaal in de Happy Valley, een mystieke vallei in de Hoge Atlas, wanen we ons weg van de wereld. De lemen huizen zijn prachtig in hun eenvoud, de gastvrije Amazigh, de lokale bevolking, zijn zelfvoorzienend en vrij. Het landschap is ontroerend mooi, zo wild en meesterlijk mystiek. Ik tuur naar de vele fruitbomen, nu nog kaal maar over enkele weken gehuld in bloesemjasjes.
Wanneer we āØlangzaam de āØzandmist uit rijden, breekt de zon āØdoor en klaart āØhet ook in onze āØhoofden op.
ās Nachts doet een felle wind de ramen van mijn torenkamertje hevig klapperen. De storm voelt doelgericht, alsof de wind zowel de plek als ons komt vernieuwen. Ik kies ervoor om me dieper te openen voor een vraag die in mijn leven speelt: waar wil ik wonen? Een maand geleden gaf ik de opzeg van mijn huurcontract, zonder te weten waar ik naartoe verhuis. Niet omdat ik niets vind, wel omdat het me niet duidelijk is waar ik wil wonen. Op deze krachtige plek en met de energie van de vollemaan denk ik na over een warm nest met een ziel, rustig en licht, een inspirerende plek om te cocreĆ«ren.
Wanneer de wind in de vallei eindelijk gaat liggen, valt de regen met bakken uit de lucht en kleuren de bergen wit.
AĆÆt Bouguemez – Ziz-vallei: 560 km
Vanuit de Happy Valley zet de Eiyani-karavaan koers richting woestijn. Een reis die ons van MongoliĆ« naar Texas brengt, of zo voelt het alleszins. Kilometerslang glijden we door een sneeuwstorm. In de bus houden we onze adem een beetje in en knijpen we af en toe even onze ogen dicht. De zon vinden we na tien uur rijden in het decor van een westernfilm: de Ziz-vallei met zijn rode kliffen, diepe kloven en wuivende dadelpalmen. āMooie overgave aan de reisā, zegt Marleen die avond. āEr werd geen enkele keer gevraagd hoelang het nog rijden was.ā
Mijn hoofd voelt vol van de vele indrukken. ĀGelukkig mogen we alweer genieten van een meditatiesessie. āJe bewustzijn kan niet alles in Ć©Ć©n keer verwerken en slaat informatie op in je onderbewustzijn. Het is belangrijk om regelmatig een moment te nemen om al die informatie toe te latenā, duidt Elke.
Ziz – Merzouga: 120 km
We zijn er! Aangekomen op het einde van de wereld, op enkele kilometers van de grens met Algerije. We cruisen met de Toeareg en hun jeeps door oneindige goudbruine duinen, gaan op de thee bij nomaden en ervaren een transformerende nacht in de woestijn. De volgende ochtend, tijdens een cirkelmoment, blijkt dat er veel emoties opspelen in de groep. āJullie hebben een paar dagen geleden allemaal keuzes gemaakt. Je bewustzijn is zich daarop aan het afstemmenā, verduidelijkt Elke. āDat kan heel onrustig of net rustig voelen. Laat vooral toe wat je voelt en blijf vol overgave voor de vernieuwing kiezen.ā
Merzouga – Skoura: 329 km
Op onze uittocht liggen de zandduinen in onze rug, waait een stevige wind door onze kleurrijke sjaals en vult een ondoordringbare stofwolk de hemel. Op het eentonige geluid van de motor worden gedachten geordend en emoties doorvoeld. Annabel: āVoor mij is de busreis een Āmoment om te verwerken wat er op de vorige locatie gebeurde en me open te stellen voor de plek waar we naartoe rijden.ā Wanneer we langzaam de zandmist uit rijden, breekt de zon door en klaart het ook in onze hoofden op. Onze Ākaravaan vult zich met gelach, conversatie en Whitney Houston.
Aangekomen in de groene vallei van Skoura is alles er in overvloed: vogels, water, bomen, groenten, fruit en andere gewassen. In een eclectisch paleis te midden van deze oase baden we nog even in de vredige rust voor we de hectiek van Marrakesh induiken.
Skoura – Marrakesh: 224 km
Het laatste traject, dat is extra hard genieten van alle taferelen en landschappen. Hallo, schoolkinderen met boekentasjes die de straat over rennen. Hallo, jongens op de fiets, mannen met volgeladen ezels en vrouwen met manden vol versgeplukte kruiden. Hallo, huizen met sierlijke bogen en gekleurde deuren, straatverĀkopers met sinaasappels groter dan mijn hand. Hallo, krop in de keel met de bitterzoete smaak van een nakend afscheid.
Marrakesh is de satĆ©prikker die onze bubbel doorboort, de zachte cocon waarin we de voorbije 1500 kilometer mochten gedijen. Ik voel me dankbaar voor alles wat ik mocht zien, voelen en beleven. Voor de verbinding, de verdieping en de vernieuwing. Voor de warme bedding die deze vrouwen waren en waarin we samen diep konden delen. Dankbaar voor de volle realisatie dat ik de hele reis āthuisā was. Ik voelde me thuis op alle plekken die we bezochten, thuis bij de mensen met wie ik dit avontuur deelde en thuis bij mezelf. Alsof de voorbije twaalf dagen de nomade in mij activeerden en het concept ānaar huis gaanā nu niet meer bestaat. In plaats van mijn geplande terugvlucht naar Charleroi te boarden, spring ik in een busje naar de Marokkaanse kust. Yalla, any way the wind blows.
Heen en terug
Onze journalist reisde met Eiyani, een Cosmic Earth School uit Eindhoven. Naast trainingen, coachingsessies en events organiseren zij reizen naar krachtplekken in Marokko. Naast deze Cosmic Nomads rondreis gaan er meerdere retreats door in hun beachhouse in Sidi Kaouki. Meer informatie op eiyani.nl en @worldofeiyani
Onderweg
– Ouzoud staat bekend om zijn watervallen. Via een avontuurlijk pad kun je tot helemaal onderaan de 110 meter hoge Cascades dāOuzoud wandelen.
– AĆÆt Bouguemez is met Jebel Māgoun (4071 meter) een van de hoogste pieken van het AtlasĀgebergte, een paradijs voor wandelaars.
– Voor je Merzouga bereikt, doorkruis je de regio Erfoud, die Ābekendstaat om zān fossielen, waaronder ammonieten.
– Vlak bij Skoura, op de Route van 1000 Kasbahs, ligt Kella MāGnoua oftewel de rozenvallei. In de lente is de hele vallei bedekt met fel geurende rozen die worden geplukt en gedestilleerd tot kostbare rozenolie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier