Unesco-erkenning beschermt niet (genoeg): 30% van beschermde gebieden bedreigd
Stroperij, bosexploitatie en illegale visvangst, het zijn maar enkele van de verwoestende activiteiten die volgens een rapport van WWF in 30 procent van de werelderfgoedgebieden plaatsvinden. Uit het verslag blijkt dat er met de beschermende status van de gebieden te weinig rekening gehouden wordt.
De werelderfgoedgebieden die bekend staan om hun rijke biodiversiteit, herbergen duizenden zeldzame plant- en diersoorten. Toch lijken ze daar geen erkenning voor te krijgen; 114 van de 229 natuurgebieden worden bedreigd door nefaste industriële activiteiten. Dat staat in het rapport dat natuurbehoudsorganisatie WWF publiceerde. Door de verwaarlozing worden zowel soorten die ter plaatse leven in gevaar gebracht als de plaatselijke gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud.
Extinctiedreiging
Het rapport ‘Niet te koop’ maakt deel uit van de wereldwijde campagne ‘Werelderfgoed, dat beschermen we natuurlijk’ die gelanceerd werd in april vorig jaar. Met de campagne nam WWF gebieden onder de loep die door Unesco erkend zijn voor hun natuurlijke schoonheid, biodiversiteit en geologische en ecologische kenmerken.
Uit een eerder rapport van WWF bleek al dat de soorten die er leven ook lijden onder de illegale handel en overexploitatie van grondstoffen in die gebieden. WWF vreest ze voorgoed kwijt te raken als ze niet doeltreffend beschermd worden.
De gevolgen zullen zich bovendien niet beperken tot de fauna en flora van de gebieden. Meer dan elf miljoen mensen zijn rechtstreeks afhankelijk van de 114 bedreigde gebieden voor hun basisbehoeften, onderdak, verzorging en werkgelegenheid.
Beter samenwerken
De organisatie doet nu een oproep tot betere samenwerking tussen overheden en de Werelderfgoedconventie (CITES) om de illegale handel te stoppen. De nodige bescherming kan er volgens hen pas komen door de volledige handelsketen te onderzoeken, van de illegale verwijdering van soorten uit hun habitat tot aan de verkoop op de markt, om er vervolgens een einde aan te maken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier