Messenwinkel of authentiek Japans restaurant? Rizoom-chef Yves Kerckhoffs tipt zijn favoriete adressen in Gent

Yves Kerckhoffs
© Agency
Katrien Huysentruyt Journalist

Chef Yves Kerckhoffs heropende zopas het geüpdatete Rizoom. Het restaurant werd gerenoveerd, de keuken kreeg een nieuwe focus. De ingeweken Nederlander gidst ons door zijn Gent.

Minder couverts en een avondvullende gastronomische ervaring: Kerckhoffs mikt hoog met z’n nieuwe concept, waarbij de focus ligt op het product, geïnspireerd door de filosofie en technieken van Japan. Vijftien jaar geleden koos de Maastrichtenaar evenwel voor Gent.

Hoe ben je eigenlijk in Gent beland?

‘Nadat ik mijn studies in Amsterdam had stopgezet, werkte ik er als kok. Toen besloot ik dat ik toch naar de kunstacademie wilde om fotografie te gaan studeren. Ik werd toegelaten op het KASK en zo ben ik in 2009 in Gent terechtgekomen. Na vijf jaar studeren ben ik als vanzelfsprekend gebleven. Zowel tijdens mijn studies als daarna werkte ik in de keuken omdat het beter verdient dan artistiek werk maken. Zo raakte ik steeds meer verankerd in de horeca. Na een aantal jaren catering startte ik in 2019 met de pop-upramenbar Shibui die zich ontpopte tot Rizoom, intussen ook al vijf jaar geleden.’

Voel je je echt verbonden met de stad?

‘Ja, natuurlijk. Door hier zo actief bezig te zijn, creëer je een band. Intussen trouwde ik met een West-Vlaamse, waardoor ik met één been in Gent en één been in Kortrijk leef. Ik pendel op en neer, waardoor ik nu meer door de stad beweeg. Ik kom op meer verschillende plekken en heb Gent vanaf een afstand kunnen bekijken. Zo heb ik een grotere affiniteit gekregen met de buurten en het straatbeeld.’

Wat Gent uniek maakt, is de grootstedelijke mentaliteit gecombineerd met de kleine schaal.

Yves Kerckhoffs

Wat heeft Gent dat andere steden niet hebben?

‘Moeilijke vraag, steden hebben juist de neiging om elkaar te kopiëren, vind ik. Wat Gent misschien wel uniek maakt, is een bepaalde grootstedelijke mentaliteit – zeker de laatste tijd – gecombineerd met de kleine schaal. Toen ik hier net kwam wonen, voelde het iets slaperiger aan, iets minder bruisend. Maar de voorbije vijf jaar boomde Gent echt, nieuwe zaken schoten als paddenstoelen uit de grond. Er is steeds meer te doen, en er zijn ook steeds meer mensen. Dat heeft z’n goede en slechte kanten. Naar mijn gevoel was het voorheen iets ingetogener, kleinschaliger en persoonlijker.’

In welke buurt of op welke plekken kom je het liefst?

‘De Sint-Pietersbuurt, waar ik woonde, is een interessante buurt om doorheen te wandelen. Voor iemand uit Nederland — waar het straatbeeld een stuk repetitiever oogt — is het misschien ook een vorm van exotisme. Er is veel eigenheid en architecturale verscheidenheid in hoe de huizen gebouwd zijn, en toch voelt het aan als een geheel. Die straten geven me een gevoel van vrijheid. Op een vrije dag fiets ik graag door de buurten rond het centrum. Meer nog dan toen ik er woonde, zie ik een bepaalde schoonheid: het water, de lichtinval, hoe de stad tot leven komt. De laatste jaren raakte ik ook erg verknocht aan mijn looproute naar en rond de Blaarmeersen, specifiek bij zonsopgang of -ondergang. Op die momenten kan ik daar echt tot rust komen en genieten van het zicht op de treurwilgen aan de waterkant.’

Wat is er volgens jou typisch aan ‘de Gentenaar’ – als die al zou bestaan?

‘Zonder in clichés te vervallen: de eerste jaren dat ik in Gent woonde, voelde ik nog een soort van tegendraadsheid. Een bepaalde joie de vivre, positivisme en een je-m’en-foutisme: dat typeert de echte Gentenaar. Nu valt vooral het vrijheidsgevoel en de ondernemerszin me op, een bepaalde energie en explosiviteit. Die eigenheid is er misschien nog, maar er kwamen intussen wellicht veel niet-Gentenaren bij. De mensen die hier echt wonen beginnen zich steeds meer in de buitenwijken te bewegen. Dat is tegelijk een mooie ontwikkeling: je hebt er kleine initiatieven en buurtcafés, toffe plekken met veel eigenheid.’

De favoriete plekken van Yves Kerckhoffs

—Café Albatros

Pintjes in de vroege avond op het terras van de Albatros: daar zitten mooie herinneringen aan. Ik probeer het nog af en toe te doen, wanneer ik kan. Het zijn lekkere pintjes en het terras heeft een mooie avondzon.

Vrijdagmarkt 34. Facebook: cafealbatrosgent

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Artikel Nr

Dit is de winkel van Mark Cloet waar ik eens in de zoveel tijd mijn messen weer helemaal laat opknappen. Hij verkoopt ook zelfgemaakte messen en speciale keukenspulletjes. Het is een heel inspirerende plek.

Keizer Karelstraat 117. artikel.xyz

—Haku by chef Yoshi

Haku is begonnen als handroll bar, maar groeide uit tot een omakase. (Japans eetconcept waarin je je laat verrassen door de chef, red.) De nigiri zijn echt goed, met perfect bereide vis door dry aging. Ik ga er binnenkort zeker nog een keer langs, want het is alweer iets te lang geleden.

Oude houtlei 13G. linktr.ee/chefyoshi

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Een twee vijf

Het restaurant van Tomek Mroszczak en Lieven Cobbaut biedt zeer lekker eten à la carte. Het is een intieme zaak waar je heel blij en vrolijk van wordt. En ze zijn open op maandag – ideaal, want dat is sluitingsdag bij Rizoom.

Molenaarsstraat 125. eentweevijf.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Agnes & Maurice

Mijn go-to voor cadeautjes. Het is een aangename winkel om iets leuks uit te zoeken voor iemand, met een heel eigen aanbod van juweeltjes, accessoires en decospullen.

Predikherenlei 9.agnesmaurice.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Inner Tree

Een zeer ontspannende massageplek met een heel mooi interieur en dito omgeving.

Bagattenstraat 157A. innertree.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—STAMcafé

Ik zit graag op het terras van het café van het Stadsmuseum. Gezien mijn studietijd op de Bijlokesite heb ik er leuke herinneringen aan, en het is ook gewoon een mooi plekje.

Godshuizenlaan 2. stamcafe.gent

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

—Bakker Klaas

Matteo van Dijl en Kali en Luna Carpentier werkten alle drie ooit in Rizoom en namen samen Bakker Klaas over, dat recent verhuisde naar het Wintercircus. Matteo’s zuurdesembrood en plaatpizza’s zijn fantastisch lekker en gemaakt met enorme passie.

Lammerstraat. bakkerklaas.be

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer adressen in Gent:
Aan tafel in de Arteveldestad: 21 niet te missen bars en restaurants in Gent
Koffiebar, multimerkenshop of aperoplek? Ontwerper Griet Aesaert tipt 14 adressen in Gent
Van lokale ondernemers tot grote Belgische merken: 12 shops in Gent die je moet kennen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content