Duurzaam dansen in Brussel of architectuur bewonderen in Brugge: 5 tips voor een goed gevuld weekend
De temperaturen klimmen voorzichtig richting lentegevoel, wat de goesting om eropuit te trekken alleen maar doet toenemen. Van een kunsthistorische expo tot duurzaam dansen: dit zijn onze tips voor het weekend van 13 en 14 april.
1. Triënnale in Brugge
De Gidsen Triënnale Brugge 2024 organiseert de, ‘Spaces of Possibility’, een gidsevenement waarbij bezoekers wandelen langs kunst- en architectuurinstallaties in de binnenstad en Zeebrugge. Deze werken zijn gemaakt door twaalf internationale kunstenaars en architecten. Zo benadrukt de Triënnale hoe de stad alsmaar verandert en het nodigt de bezoeker uit om na te denken over de toekomst van Brugge, en de toekomst van Belgische steden in het algemeen.
Van 13 april tot 1 september in Brugge, toegang gratis, meer info vind je hier: Hedendaagse kunst en architectuur in de stad | Triënnale Brugge
2. Het Groot Verzet: Solidariteit Eerst!
Sociale ongelijkheid, armoede en klimaatverandering: drie belangrijke thema’s die momenteel veel aandacht krijgen naar aanleiding van de verkiezingen. Daarom organiseert De Roma in Antwerpen het evenement, ‘Het Groot Verzet: Solidariteit Eerst!’, een lezing met woordkunstenares Hind Eljadid als gastvrouw. Zo zal ze in gesprek gaan met een reeks belezen gasten over sociale ongelijkheid, armoede en klimaatverandering. Grote namen zoals auteur Marijke Persoone, choreograaf Joffrey Anane, artiest Ish Ait Hamou, en muzikant Junior Atweky zullen aanwezig zijn.
13 april om 20 uur in De Roma, Antwerpen, kostprijs: 5 euro, meer info vind je hier: Het Groot Verzet – AGENDA – De Roma
3. Italië meets België in Brusselse expo
Een Olivetti typemachine gelakt in een kersenrode kleur, een surrealistische zakenman met aktetas getekend in blauw: Olivetti en kunstenaar Jean-Michel Folon lijken weinig gemeen te hebben met elkaar, maar het Design Museum in Brussel bewijst het tegendeel. De expositie ‘EXPO Olivetti · Folon’ brengt een ode aan het ontwerp achter de iconische typemachine en de illustraties van Folon. Zo onthult de expo de samenwerking tussen het Italiaanse bedrijf en de Belgische kunstenaar-illustrator in de twintigste eeuw. Via deze uitgeverij illustreerde Folon bijvoorbeeld de boekomslag voor “L’Amérique” van Franz Kafka.
Van 10 april tot 15 september in het Design Museum in Brussel, kostprijs: 10 euro, meer info vind je hier: OLIVETTI · FOLON – Design Museum Brussels
4. Al dansend naar een duurzame toekomst
Het Festival van het Nieuw Europees Bauhaus, ofwel NEB Festival, is een meerdaags festival over duurzaamheid. Op creatieve manieren maakt het festival mensen warm voor acties rond duurzaamheid, met een focus op mode. Het evenement zal meer dan 50 artiesten, 80 duurzame projecten en ongeveer 100 internationale sprekers huizen. Muziekoptredens, dans, theater, filmavonden, een duurzame modeshow, debatten over een duurzamere toekomst: het komt allemaal aan bod.
Van 9 april tot 13 april in het Jubelpark in Brussel, toegang gratis, meer info vind je hier: The Festival – European Union
5. Musea en Slow Art Day bundelen opnieuw krachten
Mindfulness en yoga zijn waarschijnlijk twee zaken die je niet zou linken aan een museumbezoek, maar dat is exact wat musea in Vlaanderen en Brussel willen. Daarom organiseren een tiental musea en enkele kerken activiteiten in het kader van Slow Art Day. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, het S.M.A.K. in Gent en de Brusselse Bozar doen alvast mee. Leer over schilderkunst met een museumgids, neem deel aan een tekenopdracht, of koppel een gedicht aan je favoriete kunstwerk. Zo kan jij op een meer betekenisvolle manier stilstaan bij kunst.
13 april in musea in Brussel en Vlaanderen, meer info vind je hier: 2024 Venues | Slow Art Day
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier