In beeld: paarden die in het wild leven

Przewalski-paarden in Mongolië zijn de enige nog échte wilde paarden, maar er bestaan meer plaatsen waar paarden in het wild leven.

In beeld: paarden die in het wild leven
. © Getty Images

Chincoteague © Reuters

De Chincoteague-pony's leven op Assateague Island dat hoort bij Maryland en Vriginia. Ze stammen waarschijnlijk af van een kudde paarden die in de 17e eeuw door kolonisten werd vrijgelaten op het eiland.

Chincoteague © Thinkstock

Al sinds de 17e eeuw wordt er op Chincoteague Island jaarlijks de zogenaamde Pony Penning gehouden. Salt Water Cowboys drijven de wilde pony's dan het kanaal tussen Assateague Island en Chincoteague Island over. Het evenement trekt zo'n 50.000 bezoekers.

Przewalski © Reuters

Przewalski-paarden komen oorspronkelijk van de steppen in Mongolië en China. Het zijn de enige nog echte wilde paarden op aarde. De overige 'wilde paarden' stammen af van gedomesticeerde paarden.

Przewalski © Reuters

De Przewalski-paarden raakten in de jaren zestig van de vorige eeuw uitgestorven in het wild, maar werden in 1992 weer geïntroduceerd in de nationale parken Khustain Nuruu National Park, Takhin Tal Nature preserve en Hustai National Park in Mongolië.

Brumby

In heel Australië leven Brumby-paarden in het wild. Ze komen vooral voor in de Australische Alpen in het zuidoosten van het land en in het Northern Territory.

Brumby © Goodwin

Brumbies stammen af van paarden die in de tijd dat de eerste Europeanen in Australië aankwamen ontsnapten of verloren raakten.

Camargue © Thinkstock

De Camargue in het zuiden van Frankrijk en de witte paarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Camargue © Jeremy Atkinson, Wikicommons

Het leven in de moerasgebieden in de Camargue is hard en daarom staan de paarden die hier leven bekend om hun uithoudingsvermogen, wendbaarheid en weerstand.

Donana © Reuters

De Retuertas-paarden die leven in het Doñana-natuurreservaat in het zuiden van Spanje is het oudste Europese paardenras. Bovendien is dit het enige paardenras dat volledig geïsoleerd van andere rassen leeft.

Donana © Reuters

De Retuerta-paarden werden lang beschouwd als waardeloze dieren omdat ze zich niet lieten temmen en omdat ze zo koppig zijn. Nu worden deze karaktertrekken juist gewaardeerd en bewonderd.

IJsland © Thinkstock

Noem een IJslands paard nooit een pony. Ze zijn weliswaar niet groot, maar wel krachtig gebouwd, gespierd en taai en ze hebben een groot uithoudingsvermogen. En vooral: ze zijn erg zacht en intelligent. Altijd staan de paarden buiten, zomer en winter.

IJsland © Aubrey, Wikicommons

IJslanders noemen de paarden liefdevol tharfasti thjonninn: de nuttigste knecht. Ze komen voor in allerlei kleuren: grijs en zwart en bruin, maar ook zuiver wit en vooral bleikur, het muskaatkleurige roodgrijs dat de paarden een glans van wildheid geeft. Ze verdragen extreme temperaturen en wagen zich in landschappen waar geen ander paard overleeft.

Konik © Jan Jerszyski, WIkicommons

Konik is klein paardje dat oorspronkelijk uit Polen komt. Ze leven tegenwoordig in Bialowieza, een van de laatste oerbossen in Europa, en Roztocze National Park (foto) in Polen.

Konik © Gerard M, Wikicommons

De Konik-paardjes zijn ook in verschillende natuurgebieden in andere landen uitgezet zoals de Oostvaardersplassen in Nederland (foto) en in Wicken Fen in de buurt van het Britse Cambridge.

Namibië © Thinkstock

In de Garub-woestijn in Namibië leeft een groep wilde paarden waarvan lange tijd onduidelijk was waar ze vandaan komen. Een recent onderzoek heeft uitgewezen dat het de nakomelingen zijn van de paarden van het Zuid-Afrikaanse leger dat tijdens de Eerste Wereldoorlog kamp had opgeslagen in Namibië. De paarden raakten in paniek door de explosies en vluchtten de woestijn in.

Namibië © Thinkstock

De paarden hebben zich wonderwel aangepast aan het zware leven in de Namibische woestijn. Ze hebben zich ondertussen min of meer ontwikkeld tot een eigen ras: de Namibs.

New Forest © Thinkstock

De New Forest pony's zijn genoemd naar het Engelse district New Forest tussen Southampton en Bournemouth. Ze worden tegenwoordig vooral als rij- en sportpaard gebruikt, maar er leven ook nog enkele kuddes in het wild.

New Forest © Thinkstock

De New Forest Pony is zeer betrouwbaar en niet al te groot en daarom zeer geschikt voor kinderen om op te rijden.

Utah © Reuters

Wilde paarden zijn een soort symbool van het westen van de VS. Sinds de tijd dat de Spanjaarden paarden meenamen naar de Nieuwe Wereld leven ze hier in het wild.

Utah © Reuters

In Utah leven ongeveer 2600 mustangs in het wild. Ze komen vooral voor in de woestijn in het westen van de staat.

Wyoming © Thinkstock

10.000 jaar geleden leefden er nog paarden op het Amerikaanse continent, maar om een onbekende reden stierven de dieren daar uit totdat ze duizenden jaren later door de Spanjaarden meegenomen werden naar Amerika. In Wyoming leven nu nog verschillende groepen wilde paarden die gemakkelijk te zien zijn bij de Pryor Mountains en in het zuidwesten van de staat bij Rock Springs.

Wyoming © Thinkstock

De wilde paarden in Wyoming kunnen zich gemakkelijk vermenigvuldigen omdat ze, afgezien van een enkele poema, geen natuurlijke vijanden hebben. Daarom houdt het Bureau of Land Management de kuddes nauwgezet in de gaten en zorgt ervoor dat de paarden gezond blijven en niet te snel toenemen in aantal.