In beeld: minimalistische kaarten van acht iconische Amerikaanse roadtrips

In beeld: minimalistische kaarten van acht iconische Amerikaanse roadtrips
© Luke Doyle

De Amerikaanse Highway vormde de inspiratie voor een eindeloze reeks films, boeken en muziek. En dat is niet vreemd: spectaculaire landschappen, een heerlijke kustlijn met kleine havenstadjes, kleine plattelandsdorpjes waar de tijd heeft stil gestaan en grote, altijd drukke steden. Je passeert het allemaal tijdens een road trip. Luke Doyle koos acht van de meest iconische road trips en maakte er deze originele minimalistische kaarten van.

Pacific Coast Highway © Luke Doyle

Heerlijk rijden: deze route langs de Californische kust. Prachtige natuurgebieden, schitterende uitzichten, leuke vissersstadjes en relaxte surfplaatsen. Je start op de Golden Gate Bridge in San Francisco, passeert Santa Cruz waar de hippiesfeer nog volop leeft. Vervolg je weg naar Monterey waar je een tussenstop kan maken om een walvissen- en dolfijnentocht te maken. Daarna volgt het misschien wel mooiste stuk van de weg: het bergachtige en groene Big Sur waar hippies en kunstenaars graag vertoeven. Alvorens aan te komen in het drukke Hollywood en Los Angeles, passeer je nog de mooie zandstranden van Malibu.

Route 66 © Luke Doyle

De Route 66 is ongetwijfeld de bekendste road trip in dit rijtje en misschien wel van de wereld. Deze Mother Road is al jaren niet meer het belangrijkste wegennetwerk door het hart van de VS, maar wel de meest iconische. Je kan starten in Santa Monica in Californie of in Chicago. Het aantal typisch Amerikaanse bezienswaardigheden onderweg is bijna ontelbaar. Toch enkele hoogtepunten: Eisler Brothers General Store en Cadillac Ranch in Amarillo, Santa Fe, de Painted Desert in Arizona, het spookstadje Calico en de Santa Monica Pier.

US Route 20 © Luke Doyle

De Route 20 is de langste route in de VS en loopt tussen Boston aan de oostkust en Newport in Oregon aan de westkust. Je doorkruist maar liefst twaalf staten en passeert schitterende hoogtepunten zoals Finger Lakes, Cleveland, Ashfall Fossil Beds in Nebraska en Yellowstone National Park.

Florida Keys © Luke Doyle

Niet zo lang als de drie al genoemde routes is deze Florida Keys Drive. De rit is perfect voor diegenen die zoeken naar een laidback tocht in een heerlijk klimaat. De route start in Miami, passeert het mondaine Key Largo rijdt over de beroemde Seven Mile Bridge om te eindigen bij de Florida Keys. Een mooie plaats voor een tussenstop is Everglades National Park.

Hana Coast © Luke Doyle

Ook deze route over het Hawaiiaanse eiland Maui is niet zo lang: ongeveer 80 kilometer, maar wel wonderbaarlijk mooi. De dramatische Hana Coast trakteert je op stranden van zwart, vulkanisch zand, talloze watervallen en schitterende vergezichten. Vergeet niet het Garden of Eden Arboretum te bezoeken: het park waar de openingsscene van de film Jurassic Park werd opgenomen. Spectaculaire natuur vind je bij Lower Puohokamoa waterfall en Waianapanapa State Park.

Blue Ridge Parkway © Luke Doyle

Houd je van de 'great outdoors'? Dan is de Blue Ridge Parkway de roadtrip voor jou. De weg verbindt Shenandoah met de Great Smoky Mountains, twee van de populairste nationale parken in de VS. Start je reis in Charlottesville, Virginia en het duurt niet lang voordat je Shenandoah met eindeloze bossen bergen, meren, grotten en wandelpaden bereikt. Iets verderop passeer je Humpback Rock dat een prachtig uitzicht over de Blue Ridge Mountains biedt. Het mooiste stuk van de roadtrip moet dan nog komen: de Great Smokey Mountains.

Four Corners © Luke Doyle

Het zuidwesten van de VS is een unieke mix van landschappen gevormd door de krachten van de natuur en van de tijd. De trip begint in Flagstaff, Arizona. Van daaruit rijd je naar het oosten door het Petrified Forest National Park dat bekendstaat om de versteende bomen. Natuurlijk kan je ook Monument Valley niet overslaan. De rotsformaties zijn er spectaculair. Het is bovendien de plaats waar de vier staten Arizona, Utah, Colorado en New Mexico aan elkaar grenzen. Het laatste deel van de route loopt door de prachtige San Juan Mountains naar het skistadje Telluride. Parkeer de wagen en eindig de trip met een onvergetelijk ritje in de kabelbaan naar Mountain Village.

Seward Highway in Alaska © Luke Doyle

Enkele van de meest indrukwekkende landschappen in de VS liggen in Alaska. Seward Highway is een korte, maar spectaculaire route van zo'n twee uur die start in Anchorage en je langs enkele unieke wonderen der natuur brengt. Je rijdt langs de kliffen van Chugach State Park, daarna zie je het landschap veranderen van bergen in moerassen. Stop onderweg om de gletsjers in Portage Valley te bekijken en om naar goud te zoeken in Canyon Creek. De rit eindigt in het havenplaatsje Seward en in Resurrection Bay, waar je naar zeevogels en andere zeedieren kan kijken.