Hoteltest: duurzaam logeren in Conscious Hotel Vondelpark in Amsterdam
Een goede slaapplek maakt een weekendje weg net dat tikkeltje leuker. Knack Weekend test regelmatig hotels, B&B’s of andere interessante logeeradressen op maximum een drietal uur van Brussel en maakt achteraf de balans op. Deze week: Conscious Hotel Vondelpark in Amsterdam.
Waar? Het hotel, aan de Haarlemmerweg 10, ligt in het centrum, dus dicht bij alle bezienswaardigheden en vlak naast het bekendste park van Amsterdam.
Type: Hip, betaalbaar hotel dat inzet op duurzaamheid.
Ideaal voor: Milieu- en budgetbewuste citytrippers.
Prijs: Vanaf 90 euro per nacht. Qua prijs-kwaliteit kun je niet veel beter zitten.
Website: conscioushotels.com/stay/vondelpark
Waarom zou je erheen gaan?
Amsterdam is altijd een goed idee, helaas zijn wij niet de enigen die dat vinden. De stad worstelt al jaren met de tol van haar populariteit bij toeristen van over de hele wereld. Om de druk op de stad te verlichten, is kiezen voor duurzaam logies alvast een stap in de goede richting.
Eerste indruk
Het is een mooie, zonnige dag wanneer we met de Eurostar aankomen in Amsterdam Centraal. We hoppen op tram 17 en minder dan een kwartier later staan we voor Conscious Hotel Vondelpark. De straat is onopvallend, net als de gevel, maar zodra we binnenstappen, worden we meteen ondergedompeld in het Conscious-universum: hip, positief en very instagrammable. Inchecken kunnen gasten zelf doen. We laden sleutelkaarten op aan één van de computers aan de receptie en kunnen zo door naar onze kamer.
Verhaal
Conscious is één van de trendsetters op vlak van duurzaam toerisme in Amsterdam. Bij elk van de vier hotels van de groep (Westerpark, Vondelpark, Museum Square en The Tire Station) staat duurzaamheid centraal. Het engagement gaat verder dan het ondertussen bekende kaartje in de hotelbadkamer waarop gevraagd wordt om de handdoeken langer dan één dag te gebruiken. Zo bestaat het interieur voor een groot deel uit meubels die tweedehands, geupcycled of cradle-to-cradle gecertificeerd zijn. Al het hout heeft een FSC- of PEFC-certificering. Hotelkamers zijn voorzien van waterbesparende douchekoppen en LED-verlichting en alle elektriciteit is 100% groene stroom uit Nederland. De producten die gebruikt worden om schoon te maken dragen het Europese ecolabel en in plaats van airconditioning wordt de voorkeur gegeven aan ouderwetse ramen om frisse lucht binnen te laten. Ten slotte wordt sinds de start van Conscious in 2018 voor elke directe boeking een boom geplant, waardoor de groep ondertussen al meer dan 25.000 bomen heeft kunnen laten aanplanten.
De kamers
Wat de aanpak van de Conscious-hotels ook onderscheidt, is dat er van in het begin vanuit is gegaan dat duurzaam logeren leuk moet blijven. De groep neemt in dit verband graag het neologisme ‘eco-sexy’ in de mond: geen geitenwollensokkenblokhutsfeer, maar fris, hedendaags design. Onze kamer is compact, maar voldoende ruim om comfortabel te zijn, en kijkt uit op een groendak met vetplanten en paarse bloemen. Bij Conscious zijn ze ook duidelijk fan van quotes. Op de tegel naast de waterbesparende douchekop staat ‘I’m cheating on you’. Op die naast de grote flessen zeep en shampoo ‘I last longer and love you better’ (… dan de kleine flesjes die je anders in hotelkamers vindt). En naast de hoelahoep (jawel) die tegen de muur hangt: ‘Can you hula-hoop and do the Macarena at the same time?’ Mocht het nog niet duidelijk zijn: bij Conscious gaan ze voor ecologisch en fun.
Eten en drinken
Conscious Hotel Vondelpark heeft zelf geen restaurant maar in het centrum van Amsterdam vormt dat niet meteen een bezwaar. In Bar Kantoor bijvoorbeeld, het restaurant van zusterhotel Conscious Westerpark, kun je de hele dag en avond terecht, van ontbijt tot late night snack. Het menu is duurzaam, biologisch en lokaal en zet groenten centraal.
De volgende ochtend ontbijten kan wel gewoon in Hotel Conscious Vondelpark. Bij de eco giftshop aan de ingang scoren we nog een paar sokken van A-dam (in biokatoen en gerecycleerde polyamide, uiteraard) en dan is het tijd om de stad te gaan verkennen.
Meer duurzame tips
- Het Vondelpark, een van de meest iconische groene ruimten van Amsterdam, ligt letterlijk om de hoek van het hotel. Ook het Amsterdamse bos, één van de grootste stadparken van Europa (20 keer groter dan het Vondelpark), is een fijne plek om aan de drukte van de stad te ontsnappen.
- Met de tram of één van de huurfietsen van het hotel (18 euro per dag) verplaats je je makkelijk door Amsterdam. Mochten er in het hotel geen fietsen meer beschikbaar zijn, kun je er ook één huren bij Donkey Republic of bij één van de vele andere fietsverhuurbedrijven in de stad.
- In plaats van een standaard rondvaart kun je kiezen voor een rondvaart met een elektrische boot. Plastic Whale biedt rondvaarten aan waarbij je niet alleen de grachten verkent, maar ook bijdraagt aan het schoonmaken ervan door plastic uit het water te vissen.
- In 2021 riep Michelin de Groene Ster in het leven om duurzame restaurants te belonen. In Amsterdam zijn er verschillende restaurants die de eer ten deel vallen, zoals Flore, De Kas en RIJKS®. Het is even diep in de buidel tasten, maar dan eet je wel bij de crème de la crème van de duurzame restaurants.
- Voor een wel heel speciale en duurzame eetervaring neem je vanaf de Veenmankade de boot naar het onbewoonde eiland waarop zich pop-up restaurant Vuurtoreneiland bevindt.
- De Ceuvel is zowel een circulair café-restaurant als een duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers op een voormalige scheepswerf in Amsterdam-Noord. Het keukenafval wordt vergist tot biogas en de inhoud van de toiletten gaat als voedingsstof terug naar de kas op het dak van het café – dat op zijn beurt weer gemaakt is van gerecycleerde materialen.
- Duurzaam shoppen zonder zelf al te veel research te moeten doen? Het digitale modeplatform COSH! heeft duurzame mode-adressen verzameld in meer dan 25 steden, waaronder ook Amsterdam.
- In het voorjaar van 2025 opent Conscious een eerste hotel buiten de Nederlandse hoofdstad. Tivoli Oudegracht in Utrecht, jarenlang één van de bekendste concertzalen van Nederland, stond leeg sinds het in 2014 de deuren moest sluiten. Op dit ogenblik wordt het verbouwd tot een hotel met 46 kamers.
Pluspunten
– Uitstekend gelegen om Amsterdam te verkennen.
– Jong, hip, hedendaags.
– Focus op duurzaamheid.
– Top prijs-kwaliteitverhouding.
Minpunten
– Introverte types zijn ongetwijfeld fan van het self check-in systeem. Wie houdt van persoonlijk contact, geeft waarschijnlijk de voorkeur aan een klassieke receptie. In dit hotel is er soms iemand aanwezig aan de receptie, maar niet altijd (het was ons niet duidelijk wanneer wel en wanneer niet).
Deze hoteltest kwam tot stand mede dankzij Eurostar. De trein is een duurzame manier om naar Amsterdam te reizen. Met Eurostar sta je in minder dan anderhalf uur van Antwerpen in Amsterdam en in minder dan twee uur vanuit Brussel. Je komt aan in het centrum van de stad en hoeft geen parking te zoeken, dus je citytrip kan meteen beginnen. eurostar.com
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier