Dubrovnik, parel van de Adriatische Zee

© iStockphoto

Zij die hemel op aarde zoeken, moeten naar Dubrovnik komen, zo schreef George Bernard Shaw. Sindsdien volgden velen deze raad op en togen naar de parel van de Adriatische Zee in het zuidelijkste deel van Dalmati.

Dubrovnik kan prat gaan op een unieke ligging. De stad ligt op een schiereiland, aan de voet van een kalksteengebergte, en is omringd door subtropische planten en bomen. Voor de kust liggen idyllische eilandjes waaronder Lopud, een klein eilandje met een schitterende natuur.

Maar ook het centrum van de stad is uniek: het volledig autovrije historische centrum met z’n prachtige paleizen, eeuwenoude torens, kerken en forten staat in zijn geheel op de Lijst met Werelderfgoederen van Unesco.

Dubrovnik, parel van de Adriatische Zee
© iStockphoto

Een aanrader in Dubrovnik zijn de oude stadsmuren die met hun lengte van 1940 meter het oude centrum omsluiten. Deze oersterke vestigingsmuren uit de 13e eeuw behoren tot de mooiste van Europa. Ondanks de gevechten in 1991 zijn de wallen, de versterkte forten en negen kleine bastions bijzonder goed bewaard gebleven.

De mooiste en meest levendige straat van Dubrovnik is Stradun. De straat is maar 200 meter lang en loopt van de Pilepoort naar de klokkentoren aan het andere eind van de oude stad. Tegen de avond komen alle inwoners van Dubrovnik naar deze straat voor hun ‘korzo’, traditionele avondwandeling.

Jaarlijks worden hier talloze festiviteiten gehouden waaronder de inmiddels beroemde Dubrovnik Zomer Spelen. Tijdens dit festival worden vele concerten gegeven door grote namen uit de klassieke muziek, maar ook dans- en theatervoorstellingen komen prachtig tot hun recht in het monumentale decor van de oude stad.

Wat moet je zien in Dubrovnik?

Wanneer je een wandeling over de stadsmuren maakt, kom je langs het Sveti Ivan- fort. Het oudste deel van het fort stamt uit de 14e eeuw. Daarna zijn er nieuwe delen aan toegevoegd, maar het krijgt zijn definitieve halfronde vorm in de 16e eeuw. In het gebouw zijn het Maritieme museum en het Aquarium gevestigd.

De barokke Sint Ignatius-kerk werd gebouwd in de 17e een 18e eeuw door de architect Andera Pozzo. De kerk heeft een indrukwekkende façade en binnen in de kerk zijn verschillende prachtige schilderwerken aangebracht.

Dubrovnik, parel van de Adriatische Zee
© iStockphoto

De kathedraal is eigenlijk niet één kerk, maar drie bovenop elkaar. De huidige kathedraal werd gebouwd in 1713 bovenop de resten uit de 12e eeuw. In 1981 ontdekten archeologen dat er onder de kathedraal uit de 12e eeuw nog een oudere kathedraal had gestaan, één uit de 7e eeuw.

Het Paleis van de Rector is verschillende keren vernield en heropgebouwd. Het was de woonplaats van de rector van Dubrovnik en de zetel van de regering. Het eerste paleis werd in 1435 vernield. De architect Onofrio di Giordano de la Cava bouwde het opnieuw op, maar dit nieuwe gebouw werd al in 1463 vernietigd door een explosie. Vervolgens werd het weer opgebouwd. Het paleis is niet zeer luxueus, maar wel erg mooi.

Het Sponza-paleis is één van de mooiste gebouwen in de stad. Er werd in 1516 met de bouw begonnen en tegen het einde van de 16e eeuw was het klaar. Er zijn stijlen door elkaar gebruikt maar toch ziet het eruit als een harmonieus geheel. Het paleis deed dienst als een soort cultureel centrum waar intellectuelen discussieerden over literatuur, kunst en wetenschap. Tegenwoordig is het Dubrovnik-archief met kostbare historische documenten in het paleis gevestigd. Op het plein er voor wordt het Zomerfestival altijd geopend.

Dubrovnik, parel van de Adriatische Zee
© iStockphoto

De Sint Blasius-kerk kwam er in de 18e eeuw en geldt als één van de mooiste kerken van Dubrovnik.

Stradun (Placa) is de promenade gebouwd ná de aardbeving. De stad moest snel opnieuw opgebouwd worden en daarom is de architectuur nogal eenvoudig, maar daarom niet minder mooi. De huizen aan de twee zijden van de promenade hebben dezelfde façades en zijn even groot. De Stradun is de promenade waar iedereen ’s avonds gaat rondwandelen.

Je kan Dubrovnik alleen te voet bekijken en de monumentale stadspoorten zijn de enige manier om de stad binnen te komen. Er zijn er vijf: de Pile poort in het westen, de Ploce poort in het oosten, de Buza poort in het noorden en nog twee poorten die uitkomen in de oude haven.

Het Minceta-fort is een zeer opvallend gebouw. Vroeger stond het symbool voor de vrijheid van Dubrovnik en tegenwoordig is het nog altijd één van de mooiste symbolen van de stad. Vanaf dit gebouw heb je een prachtig uitzicht over Dubrovnik en de omgeving.

Dubrovnik, parel van de Adriatische Zee
© iStockphoto

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content