Dit zijn enkele van de mooiste spookstadjes in Europa
Van een Spaans dorpje dat moest wijken omdat dictator Franco er een stuwmeer wilde aanleggen tot een voormalige leprakolonie in Griekenland: ontdek enkele van de mooiste spookdorpjes in Europa.
Argentiera op Sardinië
In de regio rond Argentiera werd al sinds de tijd van de Phoeniciërs zilver gewonnen. Vooral in de negentiende eeuw was Argentiera een bloeiend en welvarend plaatsje. Maar na de Tweede Wereldoorlog ging het bergafwaarts. In 1963 werd de mijn gesloten en liep het zilverstadje leeg. De laatste jaren zijn weer wat mensen gaan wonen in een deel van het stadje omdat Argentiera een toeristische attractie is geworden.
Argentiera
Argentiera
Balestrino in Ligurië in Italië
Balestrino bestaat uit twee delen: het oude, verlaten deel op de heuvel en een nieuw deel onderaan de heuvel waar wel mensen wonen. Het middeleeuwse deel van het stadje stroomde in 1953 leeg na een serie aardbevingen. Het is er zo onveilig dat het tegenwoordig nog verboden terrein is, maar je kan het spookstadje wel vanaf een veilige afstand bekijken.
Balestrino
Belchite in Aragón in Spanje
In 1937 werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog dit stadje grotendeels verwoest door bombardementen. Franco liet de resten van Belchite staan als herinnering aan de oorlog en er een nieuw dorp naast bouwen.
Belchite
Belchite
Bussana Vecchia in Ligurië in Italië
Bussana Vecchia past niet helemaal in deze lijst omdat het stadje ondertussen geen echt spookstadje meer is, maar sinds de jaren zestig langzaam is overgenomen door kunstenaars die er een kleurrijk geheel van hebben gemaakt. Het stadje werd op 23 februari 1887 zo erg beschadigd door een aardbeving dat het niet mogelijk was er nog te blijven wonen.
Bussana Vecchia
Bussana Vecchia
Civita di Bagnoregio in Lazio, Italië
Civita di Bagnoregio ligt op een rots van tufsteen die alsmaar verder afbrokkelt. Daarom wordt het stadje ‘la città che muore’ (de stad die sterft) genoemd. Via een lange voetgangersbrug kan je het middeleeuwse stadje bereiken. Auto’s kunnen er natuurlijk niet komen. Er woont een handjevol mensen, maar het is wel een toeristische attractie. Het stadje staat dan ook op de lijst van ‘de mooiste dorpjes in Italië’.
Civita di Bagnoregio
Civita di Bagnoregio
Copehill Down in Wiltshire, Engeland
Het oogt merkwaardig: een Duits uitziend en dan ook nog verlaten dorpje middenin Engeland. Het is ook geen gewoon dorp, maar een oefenterrein voor het Britse leger. Het werd in 1988 gebouwd en sindsdien gebruikt om gevechten in het kader van de Koude Oorlog, in Ierland of op de Balkan te simuleren.
Copehill Down
Copehill Down
Craco in Basilicata, Italië
De geschiedenis van Craco gaat al zeker zo’n duizend jaar terug. De ligging op een steile heuveltop beschermde het in het verleden tegen aanvallen van plunderende bendes, maar zorgde er in de jaren tachtig van de vorige eeuw voor dat alle inwoners het stadje moesten verlaten. Een zware aardbeving veranderde Craco toen in een spookstadje.
Lees ook: Video: een reis door het Italiaanse spookstadje Craco
Craco
Craco
Doel in Oost-Vlaanderen
Helemaal leeg is Doel niet, maar het oogt wel volledig verlaten door de dichtgespijkerde ramen, kapotte vensters, graffiti en verpauperde huizen. In 1977 woonden er nog zo’n 1300 mensen in Doel, nu nog maar een handjevol. En dat komt doordat het dorpje zou moeten wijken voor een uitbreiding van de Antwerpse Haven. De meeste inwoners zijn in de loop van de jaren vertrokken, maar een enkeling is gebleven.
Doel
Doel
Granadilla in Extremadura, Spanje
Granadilla werd in de negende eeuw gebouwd door de Arabieren. Het kleine stadje overleefde vele eeuwen, maar kwam aan zijn einde door toedoen van dictator Franco. Hij liet in 1955 het Gabriel y Galán reservoir aanleggen en daardoor zou het stadje onder water komen te liggen. De inwoners werden min of meer gedwongen om te vertrekken want het stadje werd van de ene of de andere dag eigendom van de staat. Sinds 1964 woont er niemand meer. Het stadje is nooit onder water komen te staan, maar wordt wel omringd door water en is daarom moeilijk te bereiken.
Granadilla
Granadilla
Imber in Wiltshire, Verenigd Koninkrijk
De inwoners van dit Britse dorpje moesten net voor Kerst in 1943 hun dorpje hals over kop verlaten want de Amerikaanse troepen het gingen gebruiken om te oefenen voor de bevrijding van het Europese vasteland. De inwoners zijn er nooit meer teruggekeerd.
Imber
Imber
Janovas ligt in de Solana vallei in de Spaanse regio Aragon
Janovas is een van de dorpjes in deze vallei die hetzelfde lot ondergingen als Granadilla. Ook hier moesten de inwoners in de jaren zestig en zeventig verdwijnen omdat er een dam aangelegd zou worden waardoor Janovas onder water zou lopen. De regering ging hardhandig te werk om de inwoners te verdrijven. Wanneer ze niet wilden vertrekken, werden de huizen opgeblazen zonder veiligheidsmaatregelen te nemen.
Janovas
Janovas
Oradour-sur-Glane in Nouvelle-Aquitaine in Frankrijk
Op 10 juni 1944 richt de Duitse SS uit wraak een bloedbad aan in dit dorpje in Haute-Vienne. Meer dan zeshonderd inwoners komen om het leven. Ter herinnering aan deze donkere dag is het dorpje volledig gelaten zoals het toen was. Bij de ingang van Oradour kan je een museum bezoeken waarin het verhaal van het dorp verteld wordt.
Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane
Pentedattilo in Calabrië in Italië
Pentedattilo ligt tegen de Monte Cavalario aangeplakt. Ondanks de onhandige ligging wonen er al sinds de zesde eeuw voor Christus mensen. De naam Pentedattilo (vijf vingers) verwijst naar de vijf rotsformaties die boven het dorpje uitsteken. In de jaren zestig van de vorige eeuw was het, na een aantal aardbevingen en grondverschuivingen, te onveilig geworden om er te wonen. Het dorpje bleef verlaten achter. Tegenwoordig zijn er weer wat kunstenaars komen wonen die voor leven zorgen in het dorpje.
Pentedattilo
Poggioreale op Sicilië, Italië
Italianen noemen dit stadje wel ‘het moderne Pompeii’ omdat hier de tijd stil is blijven staan in 1968, het jaar dat het dorpje werd getroffen door een zware aardbeving.
Poggioreale
Poggioreale
Poveglia bij Venetië, Italië
Alhoewel het eilandje Poveglia in de mooie lagune bij Venetië ligt, heeft het een lugubere geschiedenis. In de tijd van de Zwarte Pest in de 15e en 16e eeuw werden zieke mensen op dit eiland in quarantaine geplaatst. Vrijwel niemand kwam toen levend van het eiland af. De doden werden er verbrand om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. In de 20e eeuw werd het eiland gebruikt om geesteszieken te behandelen. Er werden in die tijd nogal wrede experimenten uitgevoerd op de patienten. In 1968 sloot het ziekenhuis de deuren en sinds die tijd ligt het eiland er verlaten bij. Tegenwoordig is Poveglia gesloten voor het publiek. Je kan het wel op afstand vanaf een boot bekijken.
Poveglia
Poveglia
Pripjat in Oekraïne
Op 26 april 1986 doet zich een enorme explosie voor in een kernreactor in het Russische dorpje Tsjernobyl (nu Oekraïne). Het is de grootste nucleaire ramp tot nu toe. Aanvankelijk wordt het getroffen gebied hermetisch afgesloten, maar sinds 2011 is het mogelijk het gebied rond de kerncentrale te bezoeken. Toeristen kunnen bijvoorbeeld de spookstad Pripjat bekijken en het gebied eromheen waar de natuur zich langzamerhand goed hersteld heeft.
Pripjat
Pripjat
Pyramiden op Spitsbergen in Noorwegen
Pyramiden is een mijnstadje uit de Sovjetperiode. De Russen mochten op grond van de Svalbard Treaty uit 1920 economische activiteiten ontplooien op het Noorse Spitsbergen. Ze gingen er steenkolen winnen. Pyramiden is een van de drie stadjes die ze toen stichtten. Na het staken van de mijnbouw trokken de inwoners er massaal weg waardoor het veranderde in een spookstadje met momenteel nog maar zo’n tien inwoners. Het stadje trekt nu vooral avonturiers en historici die er kunnen overnachten in het in 2013 gerenoveerde hotel Tulpan dat nog de Sovjetsfeer ademt.
Pyramiden
Pyramiden
Roscigno Vecchia in Cielento National Park in Salerno, Italie
Zoals wel met meer dorpjes in Italie is gebeurd, moesten de inwoners dit dorpje verlaten omdat het er door aarbevingen en aardverschuivingen te gevaarlijk was geworden om te wonen. Sinds het begin van de twintigste eeuw woont er daarom niemand meer. De vroegere inwoners verkasten naar Roscigno, een nieuw dorpje op ongeveer een kilometer van Roscigno Vecchia.
Roscigno Vecchia
Roscigno Vecchia
Skrunda 1 in Letland
Skrunda-1 was tijdens de Koude Oorlog een geheime Russische stad die gebruikt werd voor militaire doeleinden. Nu staan de gebouwen te verkommeren en is Skrunda-1 veranderd in een spookstad. Skrunda-1 trekt ondertussen zoveel toeristen die graag willen zien hoe zo’n geheime plek eruitzag dat de Letse overheid entreegeld is gaan vragen.
Skrunda 1
Skrunda 1
Spinalonga bij Kreta in Griekenland
De Venetianen bouwden rond 1200 een groot fort op dit eiland om de haven te beschermen tegen invallen van de Turken. Later namen de Turken het eiland in en namen zelf hun intrek in het fort. Toen Kreta in 1903 een republiek werd, ging Spinalonga dienst doen als leprakolonie. Alle melaatsen werden erheen verbannen. Daar wachtte hen een vreselijk leven en velen van hen kwamen er langzaam en in mensonwaardige omstandigheden om het leven.
Spinalonga
Spinalonga
Varosha op Cyprus
Deze stad hoorde vroeger bij Famagusta op het Turkse deel van het eiland. Varosha is afgesloten en verlaten sinds Turkije in 1974 het noorden inviel na een door Griekenland gesteunde staatsgreep op het eiland. Het voormalige vakantieoord is sindsdien met een omheining afgesloten van de buitenwereld. Enkel Turkse militairen hebben nog toegang tot het gebied. De 39.000 Griekse Cyprioten die oorspronkelijk in Varosha woonden, zijn de stad ontvlucht.
Varosha
Varosha
Wollseifen in Eifel National Park in Duitsland
Wollseifen bestaat al sinds de twaalfde eeuw. In de loop van de eeuwen leefden er soms meer en soms weer minder mensen. Maar in 1944 en 1945 kwamen verschillende bommen van de Geallieerden neer op het dorpje. Huizen werden verwoest en inwoners kwamen om het leven. Na afloop van de oorlog kwam het leven weer op gang, maar dat was van korte duur. in 1946 moesten de inwoners het dorpje plotseling verlaten omdat de Britten het wilde gaan gebruiken als militair oefenterrein. Van het oorspronkelijke dorp is nu niet meer zoveel over (met uitzondering van de kerk), wel staan er nog zogenaamde ‘dummyhuizen’ die werden gebruikt om stadsgevechten na te bootsen.
Wollseifen
Wollseifen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier