Dit zijn de mooiste Britse eilanden

Dit zijn de mooiste Britse eilanden
© Getty Images/iStockphoto

Alderney, Channel Islands © Getty Images/iStockphoto

Alderney behoort, net als Jersey en Guernsey, tot de Channel Islands, maar is veel minder bekend. Het klimaat en de stranden zijn er net zo heerlijk en er zijn intessante sporen van de Tweede Wereldoorlog zoals bunkers en forten te zien.

Alderney © Getty Images/iStockphoto

Anglesey (Llanddwyn Island) © Getty Images/iStockphoto

Anglesey voor de kust van het noorden van Wales behoort tot de grootste Britse eilanden en heeft met 70.000 inwoners een flinke populatie. Toch vind je er langs de kust, die zich officieel een Area of Outstanding Natural Beauty mag noemen, overal verlaten zandstranden, vuurtorens en oude kastelen.

Anglesey © Getty Images/iStockphoto

Isle of Arran © Getty Images/iStockphoto

Naast de natuurlijke schoonheid is dit Schotse eiland ook bijzonder om Machrie Moor: zes rechtopstaande stenen uit het Bronzen tijdperk. Ook werden er nog oudere sporen uit de Neolitische tijd gevonden. Daarnaast worden er veschilende culturele festivals en een wandelfestival georganiseerd.

Isle of Arran © Getty Images/iStockphoto

Brownsea Island, Dorset © Getty Images/iStockphoto

Brownsea Island is in zijn geheel eigendom van de National Trust. Het is dan ook een droomeiland voor natuurliefhebbers. Brownsea is de enige plaats in het Verenigd Koninkrijk waar nog rode eekhoorntjes voorkomen. Elders in het land is dit leuke diertje uitgestorven. Verder zie je er herten, grijze eekhoorns, reigers en pauwen. Nog een reden om Brownsea te bezoeken is het openluchttheater waar al sinds 1964 stukken van Shakespeare worden opgevoerd. Overnachten is er moeilijk: er zijn maar twee vakantiewoningen.

Brownsea Island © Getty Images/iStockphoto

Burgh Island, Devon © Getty Images/iStockphoto

Burgh Island is een getijde-eiland. Wanneer het eb is kan je naar het eiland wandelen, bij vloed wordt het omringd door water en brengt een speciale 'zeetractor' je er naartoe. Burgh Island heeft een bijzondere literaire geschiedenis. Zo vond Agatha Christie er inspiratie en bracht Noël Coward er veel tijd door.

Burgh Island © Getty Images/iStockphoto

Isle of Coll, Binnen-Hebriden © Cannikin13, Wikicommons

Wil je de wereld echt even helemaal achter je laten, dan is Isle of Coll de juiste plaats. Het eiland is amper beinvloed door menselijke bewoning en daarom kan je er nog werkelijk dichtbij de natuur komen. Het kleine eilandje wordt omringd door zandstanden, de lucht is er schoon en er zijn amper toeristische voorzieningen en geen mobiele netwerken. Wel kan je er uitstekend naar de sterren kijken, in het bijzonder tijdens het Coll & the Cosmos weekend in september. Aan de oevers van Loch Breachacha staan twee bijzondere kastelen: Old Breachacha Castle uit de 15e eeuw en Breachacha Castle uit 1750.

Isle of Coll © Bob Jones, Wikicommons

Foula, Shetland Islands © Dr Julien Paren, Wikicommons

Foula is waarschijnlijk het meest afgelegen Britse eiland. Het is dan ook een hele toer om er te komen. Maar je wordt beloond met een plaats waar je het gevoel krijgt aan de rand van de wereld te vertoeven. Niet voor niets werd hier in 1937 de film The Edge of the World opgenomen. Bovendien kan je er bijzondere vogels zien en proeven van de Vikingtijd. Het eiland ligt immers dichterbij Noorwegen dan het Verenigd Koninkrijk en kwam pas in de 15e eeuw onder Schots gezag. Er wonen slechts zo'n 31 mensen in 16 traditionele huisjes. Wegen zijn er vanzelfsprekend niet.

Foula © Dr Julien Paren, Wikicommons

Guernsey Island, Channel Islands © Getty Images/iStockphoto

Guernsey heeft een mild klimaat, mooie natuur, charmante hoofdstad en fijne stranden en kliffen. Ook de geschiedenis van Guernsey is interessant. Tijdens een de Tweede Wereldoorlog werd het bezet door de Duitsers. Alles over die periode kom je te weten in het German Occupation Museum.

Guernsey Island © Getty Images/iStockphoto

Hayling Island voor de kust van Portsmouth, Hampshire © Getty Images/iStockphoto

Hayling is een geliefd vakantieoord voor families. De beschutte stranden met ondiep water (en blauwe vlag) zullen daar mee te maken hebben, maar ook de kermissen, strandhutjes en de gemakkelijke bereikbaarheid via een brug. Windsurfen is hier al heel lang een populaire sport (het zou er zelfs uitgevonden zijn). Hayling is zeer geschikt voor beginners van deze watersport.

Hayling Island © Getty Images/iStockphoto

Islay, Binnen-Hebriden © Getty Images

Het mooie Islay staat bekend om het dramatische, rostachtige landschap, maar ook om de whiskey. Het kleine eiland telt maar liefst acht distilleerderijen. En alhoewel niemand naar Schotland zal reizen voor het mooie weer, is het klimaat hier - dankzij de ligging aan een warme golfstroom - aangenamer dan in de rest van het land.

Islay © Getty Images/iStockphoto

Jersey, Channel Islands © Getty Images/iStockphoto

Jersey is weliswaar het grootste eiland van de Kanaaleilanden, maar toch slechts 14 bij 8 kilometer groot. Je kan het eiland gemakkelijk in een paar dagen bekijken. Omdat de Kanaaleilanden voor de kust van Normandie liggen vind je er een gemengde cultuur van Britse en Franse elementen. De hoofdstad Saint Helier is een levendige culturele plaats en het middeleeuwse Elizabeth Castle, gelegen op een klein eilandje voor de kust van Jersey waar je bij eb naartoe kan wandelen, is de moeite waard om te bezoeken.

Jersey © Getty Images/iStockphoto

Jura, Binnen-Hebriden © Getty Images/iStockphoto

Jura behoort tot de meest onbedorven eilanden in het Verenigd Koninkrijk. Er wonen slechts zo'n tweehonderd mensen, maar des te meer herten, otters en zeehonden. Het landschap van bergen, heuvels en de ruige kust is er adembenemend.

Jura © Getty Images/iStockphoto

St Kilda, Buiten-Hebriden © Getty Images/iStockphoto

Op St Kilda reis je terug in de tijd, het voelt je alsof je de wereld van Jurassic Park betreedt. Afgezien van een paar militairen en personeelsleden van de National Trust woont er niemand wat het gevoel van verlatenheid nog versterkt. De kliffen zijn er de hoogste in het Verenigd Koninkrijk en de golven ketsen er ongenadig tegenaan. Dat je hier enkele van de oudste ruines uit het Bronzen en IJzeren tijdperk van het Verenigd Koninkrijk kan zien, maakt dit eiland extra uniek.

St Kilda © Getty Images/iStockphoto

Isle of Lewis and Harris, Buiten-Hebriden © Getty Images/iStockphoto

Lewis and Harris vormen samen één eiland, het grootse in Schotland. Er is dan ook genoeg te ontdekken en doen. Een combinatie van een natuurvakantie en sociale activiteiten zoals een bezoek aan een restaurant of pub kan hier prima. Houd er wel rekening mee dat de zondagsrust hier nog gerespecteerd wordt. Het kan gebeuren dat je op zondag niet kan inchecken bij een hotel of B&B.

Isle of Lewis and Harris © Getty Images/iStockphoto

Lindisfarne voor de kust van noordwest Engeland in Northumberland © Getty Images/iStockphoto

Lindisfarne wordt ook wel 'holy island' genoemd en het is een plaats van contrasten. De middeleeuwse abdij en kasteel met moderne vissersboten voor de kust en een onherbergzame kust en landinwaarts rustige, zonnige moerassen waar zwanen dobberen. Het veranderen van het tij is hier een mooi spektakel: de weg naar het eiland verdwijnt dan letterlijk onder water.

Lindisfarne, Northumberland © Getty Images

Lundy, Devon © Getty Images/iStockphoto

Lundy is maar 6,5 kilometer breed, heeft nog geen dertig inwoners en er mogen geen motorvoertuigen rijden. Een heerlijk rustige en groene plaats dus waar veel dieren leven. In de winter kan je Lundy enkel met een helikopter bereiken. In de zomer vaart er een boot.

Lundy © Getty Images/iStockphoto

Isle of Man © Getty Images/iStockphoto

De Isle of Man neemt een unieke plaats in op deze lijst. Het eiland behoort officieel namelijk niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar geniet een soort zelfbestuur onder de Britse kroon. Ook de locatie, precies halverwege tussen Engeland, Schotland, Ierland en Wales, is bijzonder. Om de natuurlijke schoonheid heeft het eiland onlangs van Unesco de status van Bioshere Reserve gekregen. Maar er zijn ook voldoende bouwwerken, waaronder het Laxey Wheel, te bekijken.

Isle of Man © Getty Images/iStockphoto

St Martin's, Isles of Scilly © Getty Images/iStockphoto

Dit kleine, zonnige eilandje voor de kust van Cornwall beweert dat ze enkele van de mooiste stranden ter wereld hebben. Dat is wellicht een beetje overdreven, maar dat ze fijn zijn staat vast. Het water is er ondiep, het klimaat aangenaam en de stranden rustig. Ook liggen er een paar knusse vissersdorpjes zoals Par beach, Great Bay, Little Bay en Bread and Cheese Cove.

St Martin's © Getty Images/iStockphoto

St Mary's, Isles of Scilly © Getty Images/iStockphoto

St. Mary's is weliswaar het grootste van de Scilly eilanden, maar toch maar vier kilometer breed. In het bijzonder voor gezinnen met kinderen valt er van alles te beleven: van speeltuintjes tot zwemsessies. Maar ook aan volwassenen wordt gedacht met paardrijtochten en snorkelen tussen de zeehonden.

St Mary's, Isles of Scilly © Getty Images/iStockphoto

Mull, Binnen-Hebriden © Getty Images/iStockphoto

Mull behoort tot de populairste vakantie-eilanden in Schotland. Je kan er bijzondere dieren zoals papegaaiduikertjes en dolfijnen zien, heerlijk eten (met name de cheddarkaas is er beroemd) en luisteren naar eeuwenoude talen, waaronder Gaelic. Mull is een van de weinige plaatsen in Schotland waar je deze taal nog kan horen.

Mull © Getty Images/iStockphoto

Mainland Orkney © Getty Images/iStockphoto

Anders dan zijn naam doet vermoeden is Mainland Orkney echt een eiland. Met 17.000 inwoners is het het grootste eiland van de Orkney Islands. Deze eilanden hebben een rijke en vooral lange geschiedenis. Zo zijn er cirkels van steen, graven en monumenten uit het Neolitische tijdperk bewaard gebleven. Bezoek ook de werelderfgoedsite Heart of Neolithic Orkney voor een reis van zesduizend jaar terug in de tijd.

Mainland Orkney © Getty Images/iStockphoto

Isle of Portland, Dorset © iStockphoto

Portland voor de Jurassic Coast van Dorset is zowel in historisch opzicht (prehistorishe vondsten) als in maritiem opzicht (de marine had hier ooit het hoofdkwartier) interessant. Ook boeiend zijn de opvallend rood-wit gestreepte 35 meter hoge vuurtoren die een schitterend uitzicht biedt en het kustfort Portland Castle, gebouwd in opdracht van Koning Henry VIII om aanvallen van de Fransen en Spanjaarden af te slaan.

Isle of Portland © Jim Champion, Wikicommons

Rathlin Island, Noord-Ierland © Getty Images/iStockphoto

Rathlin Island is een uitgesproken schilderachtig eilandje met groene heuvels en een schitterend uitzicht over de Atlantische Oceaan vanaf de kliffen. Op de rotsachtige kust leeft een grote populatie zeehonden en een enorme hoeveelheid vogels.

Rathlin Island © Getty Images/iStockphoto

Isle of Rum, Binnen-Hebriden © Graham Lewis, Wikicommons

Dit kleine eilandje met zo'n dertig inwoners heeft een vulkanische oorsprong en heeft daardoor een ruig en spectaculair berg- en rotsachtig landschap. Behalve wandelen kan je er het mooie Kinloch Castle bezoeken of speuren naar zeearenden, wilde pony's of geiten.

Isle of Rum © Rob Farrow, Wikicommons

Sark, Channel Islands © Getty Images/iStockphoto

Sark ligt net voor de kust van het Franse Normandie. Het kleine eilandje telt maar 600 inwoners, maar heeft een eigen parlement en eigen wetten. Het is er heerlijk rustig want er mogen geen auto's rijden en het landschap is woest en onbedorven.

Sark © Getty Images

Isle of Skye, Binnen-Hebriden © Getty Images/iStockphoto

Het romantische Isle of Skye behoort tot de grooste Schotse eilanden. Het eiland staat bekend om het dramatische bergachtige landschap, schone lucht en rijke dierenleven. Omdat het zo groot is, kan je er lange, schitterende wandelingen maken, een boottocht rond het eiland of een safari in een jeep.

Isle of Skye © Getty Images/iStockphoto

Isle of Tiree, Binnen-Hebriden © MIlady G, Wikicommons

Tiree is een heerlijk eiland om in de zomer te gaan kamperen. De zon schoon schijnt er bovengemiddeld, er komen wel toeristen maar niet te veel en er zijn fijne stranden waar het zalig overnachten onder de sterren is.

Isle of Tiree © Gordon Brown, Wikicommons

Tresco © Getty Images/iStockphoto

Dit eiland voor de kust van Cornwall doet met zijn witte stranden, palmbomen en zachte klimaat wel denken aan een Caribisch eiland.

Tresco © Getty Images/iStockphoto

Isle of Wight © Getty Images

De Isle of Wight met zijn witte stranden en kliffen is gemakkelijk te bereiken vanaf de zuidkust van Engeland. Een hovercraft brengt je in slechts tien minuten naar het charmante eiland. Behalve om het nostalgische stoomtreintje staat de Isle of Wright ook bekend om de muziekfestivals waaronder Bestival.

Isle Of Wight © Getty Images/iStockphoto