Deze plaatsen willen minder toeristen

Deze plaatsen willen minder toeristen
© iStockphoto

De vijf Italiaanse dorpjes die samen Cinque Terre vormen kondigden eerder dit jaar aan dat ze het aantal toeristen drastisch gaan beperken en in Venetie gaan flyers rond met de tekst "Toeristen, ga weg! ! ! Jullie maken dit gebied kapot! ". Het zijn niet de enige plaatsen waar toeristen niet langer met open armen ontvangen worden.

Antarctica © iStockphoto

Alle touroperators die reizen organiseren naar Antarctica moeten een vergunning hebben. Schepen met meer dan 500 passagiers aan boord, mogen niet aanmeren. En er mogen slechts 100 passagiers tegelijkertijd aan land.

Barcelona in Spanje © iStockphoto

Barcelona trekt zoveel bezoekers dat de inwoners toerisme als een groter probleem zien dan armoede. De burgemeester neemt dan ook verschillende maatregelen om toeristen te weren. Zo mogen grote groepen La Boqueria markt niet meer bezoeken en werd het toekennen van vergunningen om een toeristische accommodatie te openen gedurende een jaar opgeschort.

Bhutan © iStockphoto

Bhutan wil niet overspoeld worden door backpackers en daarom moeten alle toeristen minstens 200 dollar per dag die ze in Bhutan doorbrengen betalen.

Bwindi National Park in Oeganda © iStockphoto

Bwindi National Park is een van de laatste plaatsen op aarde waar berggorilla's voorkomen. Slechts acht bezoekers per dag krijgen de kans om een gorillafamilie te observeren.

Canarische eilanden en de Balearen © iStockphoto

De Canarische eilanden (El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, Lanzarote, La Palma en Tenerife) en de Balearen (Majorca, Ibiza, Formentera, Menorca en Cabrera) overwegen maatregelen te nemen om het aantal toeristen omlaag te halen omdat de natuurlijke schoonheid van de eilanden in het gedrang begint te komen.

Cinque Terre in Italie © iStockphoto

Deze vijf Italiaanse dorpjes ontvangen jaarlijks zo'n 2,5 miljoen toeristen en dat is veel te veel, vinden de inwoners. Daarom moeten toeristen vanaf deze zomer ruim van tevoren een speciale pas kopen. Wanneer het maximale aantal bezoekers wordt bereikt, wordt niemand meer toegelaten.

Fernando de Noronha in Brazilie © iStockphoto

Deze archipel voor de kust van Brazilie is een waar paradijs: verlaten stranden en schitterende plekjes om te snorkelen. En dat moet vooral zo blijven. Het is zowel een nationaal park als een door Unesco beschermd werelderfgoed en het aantal bezoekers is beperkt tot 460 per dag.

Mount Fuji in Japan © iStockphoto

Tussen 200.000 en 300.000 klimmers banen zich jaarlijks een weg naar de top van de Mount Fuji. En dat aantal moet omlaag, vinden de Japanse autoriteiten. Ze zijn momenteel aan het onderzoeken tot welk maximum ze het aantal klimmers willen beperken en komen tegen 2018 met een getal en bijbehorende maatregelen.

IJsland © iStockphoto

Het aantal toeristen dat naar IJsland trekt is de afgelopen jaar verdrievoudigd en daar is het eiland niet op berekend. De toeristische dienst van IJsland vindt het daarom verstandig om eerst te investeren in toeristische faciliteiten en om te onderzoeken of het wel wenselijk is dat er zoveel mensen de natuurlijke bezienswaardigheden bezoeken.

Lord Howe Island in Australie © iStockphoto

Op dit onbedorven eiland wonen slechts 350 mensen en er worden maar 400 toeristen per dag toegelaten om het maagdelijke karakter te beschermen.

Machu Picchu in Peru © iStockphoto

Per dag worden er 500 vergunningen afgegeven voor de Inca Trail en voor Machu Picchu zelf ligt het maximum aantal toeristen per dag op 2500. Bovendien is de Inca Trail ieder jaar de gehele maand februari gesloten voor onderhoud.

Milford Track in Nieuw-Zeeland © iStockphoto

Het wandelpad naar de Milford Sound (de beroemde fjord in Nieuw-Zeeland) loopt dwars door een regenwoud. Om dit kwetsbare gebied niet te beschadigen mogen slechts 500 wandelaars tegelijk de route afleggen.

Mogao grotten in China © iStockphoto

In deze grotten zijn fresco's te zien die teruggaan tot de vierde eeuw. Om deze schilderingen te beschermen mogen maximaal 6000 bezoekers per dag de grotten betreden.

Monteverde regenwoud in Costa Rica © iStockphoto

Deze regenwoud staat bekend om zijn enorme biodiversiteit. Om dat niet verloren te laten gaan, mogen maar 450 bezoekers per dag in het woud aanwezig zijn en daarvan mogen er niet meer dan 250 tegelijkertijd de wandelpaden betreden.

National Palace Museum in Taipei, Taiwan © Epa

Dit museum wordt overspoeld door Chinese toeristen. Daarom mogen nu per anderhalf uur maximaal 2.500 bezoekers naar binnen.

Santorini in Griekenland © iStockphoto

Santorini is een populaire halteplaats voor cruiseschepen. Het witte stadje met de blauwe daken ontving ongeveer 10.000 cruisetoeristen per dag. Dat wordt nu met 20 procent teruggebracht tot maximaal 8.000 per dag.

Yosemite National Park in Californie © iStockphoto

Momenteel geldt er nog geen limiet voor het aantal bezoekers, maar in een plan voor de toekomst wordt gesproken over een maximum van ongeveer 19.000 toeristen per dag in Yosemite Valley.

Verboden Stad in Beijing in China © iStockphoto

De Verboden Stad mag door maximaal 80.000 toeristen per dag bezocht worden. Overigens is dit niet de enige toeristische trekpleister in China die een limiet heeft gesteld. Dat is ook zo bij Chengdu Panda Base en het Jiuzhaigou natuurgebied.

Venetie in Italie © iStockphoto

80.000 toeristen banen zich dagelijks een weg door de smalle straatjes van Venetie en daar hebben de inwoners genoeg van. Een limiet op het aantal toeristen is er nog niet, maar zit er wel aan te komen.

Skellig Michael in Ierland © iStockphoto

Skellig Michael is enkel bereikbaar tussen mei en september en ook dan mogen er niet meer dan 180 bezoekers per dag naar het eiland met de resten van een klooster dat tussen de zesde en achtste eeuw werd gebouwd.

Praag in Tsjechie © iStockphoto

Zo'n 6,6 miljoen toeristen trekken per jaar naar Praag. Soms zijn het er zoveel tegelijkertijd dat de hele Karelsbrug in Praag volgepropt staat en dat ze het kasteel niet meer in kunnen. De oorspronkelijke winkeltjes in het oude centrum moeten plaatsmaken voor zaakjes met goedkope in China gemaakte prullaria en voor fastgood restaurants. De Pragenaren zelf komen op de drukke tijden amper nog in het centrum. Ondertussen is het verboden om een tocht op een Segway door de stad te maken.

Dubrovnik in Kroatie © iStockphoto

Ook in de Kroatische stad Dubrovnik is het in de zomer zo druk dat je door de massa de historische gebouwen nog maar amper kan zien. Het gevolg: de oorspronkelijke inwoners trekken weg uit het centrum en zoeken hun toevlucht in huizen buiten de drukte.

Charleston in North Carolina, VS © iStockphoto

De Amerikaanse stad Charleston is een populaire aanmeerplaats voor cruiseschepen. Daarom hebben de laatste jaren veel lokale winkeltjes het veld moeten ruimen voor hotels en andere op toeristen gerichte bedrijven. In hun kielzog trekken ook de inwoners naar de buitenwijken van de stad.

Angkor Wat in Cambodja © iStockphoto

De Phnom Bakheng tempel is razendpopulair om de zon te zien ondergaan. Helaas denkt menig toerist een nog beter uitzicht te hebben door op de tempels te klimmen. Iets dat absoluut verboden is. Om de toeristenstroom en eventuele misdragingen beter in de hand te kunnen houden, mogen nu nog maar maximaal 300 toeristen per dag bij deze tempel van de ondergaande zon genieten.

Rome in Italie © iStockphoto

De Romeinen zijn bang dat hun geliefde stad haar karakter verliest: het oude centrum wordt immers volgepropt met fastfood restaurants en kitscherige souvenirswinkels. Bovendien loopt het toch al drukke verkeer vaak muurvast door de toeristenbussen. Die zijn voortaan dan ook niet meer toegelaten in het centrum van Rome.

Capri in Italie © iStockphoto

Om de grote aantallen toeristen op Capri enigszins een halt toe te roepen gaat burgemeester Gianni de Martini het aantal veerboten dat op het eiland mag aanmeren beperken tot eentje per 20 minuten.

Amsterdam © iStockphoto

Voor de bedrijven is het fijn dat zoveel toeristen Amsterdam bezoeken, maar voor de inwoners is het niet meer leuk. Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan. Daarom werkt Amsterdam samen met andere Europese steden om paal en perk te stellen aan bedrijven als AirBnb en HomeAway. Ook probeert de markering van Amsterdam toeristen naar andere plaatsen in de buurt te lokken zodat ze niet massaal naar de Amsterdamse grachten trekken.

Enkele eilandjes bij Phuket in Thailand © iStockphoto

Verschillende eilandjes rond Phuket laten helemaal geen toeristen meer toe en enkele andere eilandjes hanteren strikte regels over het aantal toeristen dat wordt toegelaten en de manier waarop ze zich moeten gedragen.

De Almabtrieb in Oostenrijk, Zwitserland, Italie en het zuiden van Duitsland © iStockphoto

Aan het einde van de zomer keren de koeien vanaf de almweiden terug naar het dal. Dat gebeurt op een feestelijke en traditionele manier en daarom komen toeristen er graag naar kijken. Daar zijn de dorpelingen zelf vaak helemaal niet blij mee. Ze vinden dat hun eeuwenoude traditie op die manier wordt veranderd in een toeristische attractie.

Volendam in Nederland © iStockphoto

Zoals in zoveel plaatsen die druk worden bezocht door toeristen hebben de Volendamers er een dubbel gevoel over. De circa anderhalf miljoen toeristen die jaarlijks naar Volendam trekken zorgen voor veel bedrijvigheid en werkgelegenheid, maar ook voor het gevoel in een openluchtmuseum te wonen. De toeristische bussen arriveren allemaal op hetzelfde moment en zetten de toeristen af op dezelfde plaats waar ze een paar uurtjes rond mogen wandelen. Om het stadje weer leefbaarder te maken bestaan er plannen om de komst van de bussen beter te spreiden en de toeristen langer te laten blijven zodat ze niet allemaal tegelijk op dezelfde plaats rondwandelen.